Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Máte ekzém? Možná za to může voda!

Nemůžete přijít na příčinu nepříjemné vyrážky?
3. července 2013 | 14:00

Trápí vás bradavice, plísně na nehtech nebo různé vyrážky? Pak byste se měla vyhýbat především chlorované vodě. Chlor totiž dráždí pokožku a vysušuje ji!

Dlouhé koupele v horké vodě? Zapomeňte na ně – koupel by neměla trvat déle než 15 minut a teplota vody by se měla pohybovat kolem 36–37 °C.

Jak říká dermatoložka MUDr. Michaela Prosová, vhodné jsou olejové koupele, které pokožku očistí a zároveň promastí. „Sprchování je šetrnější, ale i v tomto případě doporučuji používat sprchové oleje spíše než mýdla. Navíc se během koupání do těla dostává chlor, který je v kohoutkové vodě obsažený a který se také podílí na vysušování a dráždění pokožky. Pociťovat to pak můžou zejména lidé s citlivější pletí a kožními problémy.“

Zapomeňte na bazény!

Žádná „sláva“ nejsou ani bazény. Leckdy stačí jediná návštěva, a kožní problém je na světě. Chlor navíc v kohoutkové vodě (tedy vodě, kterou se napouští bazény) reaguje s látkami obsaženými ve vodě a vytváří nebezpečné sloučeniny a kyseliny, které škodí nejen kůži, ale i plicím, protože je můžete vdechovat. S koupáním to tedy nepřehánějte!

Slunění u portugalského bazénu
Autor: profimedia.cz


Víte, že…

• Návštěva veřejných bazénů, kde je chlorovaná voda, může podráždit i horní cesty dýchací?
• Ke kožním problémům jsou náchylnější lidé, kteří mají porušenou tzv. ochrannou kožní bariéru (například atopici či ekzematici)?
• V ČR je povolené, aby kohoutková voda obsahovala nejvýše 0,3 mg volného chloru na litr? Už tato koncentrace ale může u citlivých osob vyvolat podráždění pokožky.
• Pro mytí citlivých partií (obličeje a dekoltu) je vhodnější balená voda, která je bez chemických úprav?