Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sůl léčí: Objevte její nadpřirozenou sílu

Solí proti mnoha neduhům
3. května 2013 | 14:00

V Asii ji používají už tisíce let jako levný, ale účinný prostředek při rýmě, onemocnění kůže nebo problémech se spánkem. Vyzkoušejte ji i vy.

Má světle růžové nebo modrofialové odstíny a krystaly větší než kandovaný cukr. Himálajská krystalová sůl má sice chuť obyčejné kuchyňské, ale vypadá jinak a je dražší (za 200 g v bioprodejně zaplatíte asi 100 Kč). Tahle investice se ale vyplatí. Je totiž plná látek, které náš organismus potřebuje, dokáže je dobře zpracovat a využít a díky složení má skvělé léčivé účinky.

KRYSTALY PLNÉ ENERGIE

Krystalová sůl obsahuje kromě sodíku a chloridu i vápník, železo, fosfor a magnezium. Pokud ji chcete použít k dochucování jídel, nepřehánějte to. Příliš soli organismus zatěžuje. Přečtěte si, na co všechno můžete sůl používat.


* PŘI KOŽNÍCH PROBLÉMECH

Koupel z himálajské soli na pročištění pokožky při suché, nebo naopak mastné kůži na regeneraci a osvěžení připravíte takto: na jednu běžnou koupel potřebujete minimálně 1 kg soli.

Solí proti mnoha neduhům
Autor: Shutterstock.com
Vanu naplňte do čtvrtiny horkou vodou, přidejte sůl, nechte rozpustit a pak dopusťte zbytek vody. Měla by být teplá maximálně 37 stupňů Celsia. Nepoužívejte žádné další přípravky do koupele ani mýdla. Lázeň si dopřejte 30 minut. Pozor! Při problémech se srdečněcévním oběhem se raději poraďte s lékařem.
  
* PROTI RÝMĚ

Výplach nosu v rámci denního čištění, při alergiích a zánětu nosních dutin dělejte takto: dejte rozpustit 3 g soli, případně 9 ml roztoku do 300 ml vlažné vody a dobře promíchejte. Tímto roztokem naplňte sprej a několikrát denně si nos propláchněte.

* PŘI ZÁNĚTECH V ÚSTECH A KRKU

Výplach úst solným roztokem pomáhá při zánětu sliznice, proti zápachu z úst a zubnímu kameni. Jednou až třikrát denně po dobu jedné minuty kloktejte roztok a pak ho vyplivněte. Kloktání při zánětu krku: do 6 ml roztoku přidejte 200 ml teplé vody a kloktejte třikrát denně 30 vteřin.
V posteli si užijte třeba celý den
Autor: profimedia.cz



* PÉČE O NOHY A PROBLÉMY SE SPÁNKEM

Pokud máte zrohovatělou kůži, trpíte syndromem studených nohou nebo vás trápí plíseň, připravte si koupel na nohy. Na každých 10 l vody potřebujete 100 až 200 g soli. Nejprve ji rozpusťte v litru vroucí vody, pak doplňte zbylou vodou. Nohy do koupele ponořte na 10 až 20 minut, neutírejte je, ale nechte volně uschnout. Tato lázeň vám pomůže i v případě, že máte problémy se spánkem a nedaří se vám usnout.

Autor: vin, br/NČPŽ