Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Trápí vás zápach z úst? Může za to váš jazyk!

Čištění jazyka patří k základní ústní hygieně. Nezapomínáte na něj?
29. dubna 2013 | 14:51

Čištění jazyka patří k základní ústní hygieně, většina z nás na něj ale zapomíná. Přitom právě povlak na jazyku může za páchnoucí dech v celé polovině případů.

Jazyk si čistili už staří Indové, kteří byli přesvědčeni, že si tak upevní zdraví a zlepší chuť. A měli pravdu!

žena s vyplazeným jazykem
Autor: Shutterstock.com
Toxický povlak na jazyku

Normální zdravý jazyk má narůžovělou barvu, je jen jemně pokrytý bílým povlakem, který způsobují bakterie.  Ty se na nepravidelném povrchu jazyka usazují v chuťových pohárcích a mohou způsobit zápach z úst připomínající zkažená vejce, zubní kazy, záněty dásní a může ovlivnit i chuť. Podle lékařů se díky pravidelnému čištění jazyka může zlepšit funkce srdce, plic, ledvin, jater nebo zažívacího ústrojí. Pokud se na jazyku vytváří silnější bělavý povlak, může to být projevem infekce v dutině ústní a sníženou imunitou.  Povlak na jazyku také značí problémy s trávicím traktem, jeho nažloutlá barva zase signalizuje potíže s játry, žlučníkem nebo zvýšenou hladinu cholesterolu. Pokud se vám tedy barva jazyka mění, je dobré navštívit svého lékaře.

Škrabka na jazyk Curaprox, 143 Kč
Autor: Profimed
Jak čistit jazyk

Na čištění jazyka byste si měli vymezit speciální kartáček nebo škrabku, kterou po každém použití pečlivě umyjte teplou vodou. Nejprve si vyčistěte zuby, vypláchněte a pak se vrhněte na jazyk, který pečlivě vyčistěte po celé jeho ploše směrem od zadu dopředu. A nezapomínejte na kořen jazyka, kde se hromadí nejvíce bakterií, ale pozor na dávicí reflex. Pak opět vypláchněte. Čistit jazyk byste si měli alespoň 2x denně.

Buďte šetrní

Pokud si jazyk nečistíte pravidelně, je na něm povlak v několika vrstvách a nezbavíte se ho během jedné očisty. Nedřete si proto jazyk do krve, jinak si můžete ublížit.