Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 indicií, podle nichž poznáte anorektičku

I takhle dopadá touha být štíhlá. Francouzka Isabelle Caro vážila ke konci svého života pouhých 31 kilo při 164 cm výšky.
19. dubna 2013 | 07:00

Tušíte, že má vaše dcera, kamarádka, nebo dokonce maminka poruchu příjmu potravy? Vnímáte, že s její stravou není něco v pořádku? Poradíme vám, jak poznáte, že jde do tuhého.

V poslední době jako by se s nimi roztrhl pytel. Jedna celebrita za druhou se svěřuje, že má nebo měla anorexii. Tahle „stvůra“ dokáže potrápit dívky v pubertě, ale i ženy (stále častěji i muže) ve zralém věku. Když ji u svých blízkých odhalíte včas, můžete jim zachránit život.

V první řadě je potřeba si uvědomit, že se jedná o vážné onemocnění. Neposmívejte se jí, že si na něco hraje. Nehraje. Ona neskutečně trpí!!! Čím dřív jí pomůžete, tím větší šanci má na uzdravení. Ne každá anorektička musí být vyhublá. Často svou podváhu dokáže pečlivě skrývat. Pomůžeme vám odhalit varující indicie.

1. Už jedla
Bude vám tvrdit, že obědvala ve škole nebo v zaměstnání a hrozně se přejedla. Už si opravdu nemůže dát zákusek. A večeře? Snědla něco za pochodu, když se vracela ze cvičení. Zkrátka neustále se bude vymlouvat, aby nemusela dát NIC do pusy.

Anorektičky si dávkují extrémně malé porce jídla na den
Autor: Profimedia
2. Jí jedině o samotě
Tvrdí vám, že nemůže jíst v přítomnosti ostatních? Pak velký pozor. Pokud není schopná najíst se mezi lidmi, má problém. Budete-li ji nutit, jen se v jídle porýpe, ale nedotkne se ho. Možná ho přesune z jedné strany talíře na druhou. Anorektičky jsou velice vynalézavé, jak jídlo dostat z talíře kamsi. Ani si nevšimnete, že jídlo schovává, umí si najít skvělé skrýše. U stolu vydrží sedět třeba dvě hodiny. Většinou bude vytrvalejší než vy a jen co se ohlédnete, jídlo nějakým nevysvětlitelným zázrakem zmizí. Rozhodně však ne v jejím žaludku.

Mladé dívky jsou k propuknutí anorexie nejnáchylnější
Autor: Profimedia
3. Co v tom je?
Svoje jídlo si sama připravuje. A jí jen to, co si předem dovolí. Neexistuje žádná jiná varianta. Vše je připravené bez tuku. Když je donucena jíst něco, co si sama nepřipravila, zkoumá, co přesně to obsahuje. Nejdůležitější pro ni je, aby byl pokrm co nejdietnější.

4. Po jídle pohyb
Velmi často a hodně intenzivně cvičí. Je schopná vyvíjet extrémní fyzickou aktivitu. Musí z těla veškerou přijatou energii zase vyhnat. A tak po každém jídle vyráží na dlouhé procházky, cvičí náročné série cviků a vydrží u toho i dlouhé hodiny až do absolutního vyčerpání. Když ten den nemá možnost pohybu, pak nedá ani nic do úst. Bojí se, že by se jí kalorie uložily. Cvičí třeba i v noci, v horečkách nebo velkých bolestech. Nic ji nezastaví.

Odmítala jsem jíst, abych se líbila klukům.
Autor: profimedia.cz
5. Má svoje rituály
Výrazně se mění její chování, drží se přesných rituálů. A to nejen co se týče jídla, ale i jiných denních úkonů. Všechno musí být přesně tak, jak je zvyklá. Velmi těžko se vyrovnává se změnami. Jí velice pomalu, po malých kouskách, jídlo krájí na co nejmenší sousta, dlouho kouše. Nikdy si nedopřeje ani sousto navíc, nebo v jinou hodinu, než je zvyklá.

6. Neustále mluví o jídle
Je to jasné. Tím, že si ho odpírá, stále na něj myslí. V mysli prožívá doslova hostiny, přímo stravovací orgie. Jídlo je pro ni středobodem vesmíru. Studuje kuchařky, zajímá se o recepty, vyptává se, co jste jedli. Přitom si neustále přehrává, co všechno ten den spolkla a kolik to má kalorií. Má přehled o každém drobečku. Sama si jídlo nedopřeje, o to radši se motá v kuchyni. Velmi dobře vaří a „krmí“ ostatní.

Modely velikosti nula padnou jen modelkám, jejichž proporce jsou až děsivé
Autor: isifa.cz
7. Bojí se
Je popudlivá, plachá, v lidech vidí nepřátele, a tak se jim straní. Vyhýbá se hlavně těm, kteří ji upozorňují, že má problém a nutí ji jíst. To všechno může přerůst až v agresivitu, kterou se brání. Neustoupí, ani když ji budete přesvědčovat, ať si kvůli vám dá alespoň nepatrný kousek. Nedostanete ji na žádnou oslavu, rodinné setkání, prostě nikam, kde se musí jíst.

8. Má chabé zdraví
Není obalená tukem, proto bývá zimomřivá. Velmi rychle prochladne, bývá promodralá. Může mít poruchy srdečního rytmu, divoce jí buší srdce, špatně spí. Lámou se jí nehty, zhoršuje se kvalita vlasů, často i vypadávají. Slábnou jí kosti, a tak se můžou objevit i únavové zlomeniny. To znamená, že se jí nějaká kůstka zlomí, aniž by se zranila.

9. Nemá menstruaci
Toho si na první pohled nevšimnete. Ale jakmile jí klesne váha pod určitou hranici, přestane menstruovat. Tělo potřebuje vyživit životně důležité orgány, a tak ty, bez kterých je člověk schopen žít, jsou až druhořadé.

Obsedantní pravidelná kontrola váhy je jedním z projevů poruchy příjmu potravy
Autor: Profimedia
10. Často se váží
Několikrát denně stoupá na váhu a zjišťuje, jestli nějaké deko nepřibrala. Jakmile zpozoruje, že ano, trestá se. Nasadí ještě tvrdší dietu, přidá ještě drastičtější pohyb. Sleduje se v zrcadle, jestli se jí někde neobjevil nějaký ten špíček. Z každého shozeného kila má obrovskou radost. A to i ve stavu, kdy má extrémní podváhu.

Jak jí pomoct?
Pamatujte si, že násilím nic nezmůžete. Nevyhrožujte jí, nesmějte se jí, netrestejte. Uvědomte si, že je velmi vážně nemocná. Podpořte ji. I když je to nesmírně těžké pro nejbližší, stále jí opatrně opakujte, jaké důsledky jí hrozí. Bude se zdát, že vás nevnímá. Ale neobracejte se k ní zády. Naslouchejte jí, když bude mít chuť se vám svěřit. V její hlavě se to možná časem „sepne“ a ona pochopí. Dokud si však sama neuvědomí, že má problém a nebude se chtít uzdravit, nepomůže jí ani ten nejlepší specialista. 

Anorexie se nevyhnula ani naší redakci
Naše kolegyně Míša s ní bojovala dlouhých dvacet let. Nemoc jí doslova převrátila život naruby. V těch nejvypjatějších chvílích vážila pouhých 32 kilo. Nakonec (snad - jak sama říká) zvítězila. O svém nelehkém boji s anorexií teď napsala knížku.

Míša
Autor: archiv

Autor: Michala Jendruchová