Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

S jarem přichází alergie: Co je nejčastější příčinou?

Na jaře venku řádí mnoho pylů, chraňte se!
26. března 2013 | 06:00

S prvními jarními dny přicházejí nejen ostýchavé sluneční paprsky, ale také nepříjemné alergie. Nenechte si jimi znepříjemnit život a raději je udržte na uzdě.

Co je to alergie

Alergie je nepřiměřená reakce organismu na látky, které se vyskytují v okolním prostředí. Na její rozvoj má vliv genetika, způsob života, používání chemických přípravků a také malá odolnost lidského organismu. Stále více lidí trápí alergie, které se rozvíjejí hlavně v období od 5 do 20 let. Podle studií jsou na pylové alergeny náchylnější lidé narození na jaře a lidé žijící ve velkých městech.

Nejčastější alergie

Pyly

Alergie na pyly je nejčastějším problémem. Problémy můžete mít s pylem kvetoucích stromů, rostlin nebo travin. Jejími symptomy jsou kýchání, rýma a ucpaný nos nebo slzení očí.

624490:gallery:true:trueRoztoči

Malinké organismy se živí kousky mrtvé kůže lidí i zvířat, plísněmi a pylem. Nejlépe se cítí ve vlhkém prostředí a nejlépe se jim daří v posteli, kobercích nebo plyšových hračkách.

Zvířata

Alergii způsobuje protein z mazových žláz, srsti a slin zvířat. Tato alergie se kupodivu nemusí projevit hned, ale dává si i několik let na čas. Dokonce tak dlouho, že když propukne, nemusíte už vůbec být se zvířaty v kontaktu. Pokud se nechcete vzdát soužití se svými zvířecími miláčky, zkuste alespoň pár opatření:

- Zamezte jakémukoliv přístupu zvířat do místnosti, kde spíte
- Odstraňte koberce
- Několikrát týdně luxujte

Bodnutí hmyzu

Tato alergie je velice nebezpečná, protože její projevy jsou velice rychlé a životu nebezpečné. Její projevy jsou zčervenání a zduření místa bodnutí, zvýšená teplota, únava a nevolnost, ale také anafylaktický šok, opuchnutí krku nebo náhlým poklesem krevního tlaku.

pekanové ořechy
Autor: Shutterstock.com
Potraviny

Potravinové alergie jsou kapitolou sami o sobě. Alergie na potraviny se projevuje ihned po pozření potraviny. Nejčastěji jsou jejími příznaky problémy s dýcháním, otoky nebo zvracení a vyrážky kolem úst. Pokud je vám po některých potravinách těžko, nadýmáte se nebo cítíte únavu, pravděpodobně se jedná „jen“ o potravinovou intoleranci.

Plísně

Alergeny a toxické látky jsou výplodem plísní, které škodí zdraví. Nejlépe se jim daří ve vlhkém prostředí, ať už je to koupelna nebo vlhký byt. Je proto důležité místnosti větrat.

Vůně

Mezi nejagresivnější alergeny patří vonné složky, které najdete v parfémech, vonných svíčkách nebo čistících prostředcích.

Na jaře venku řádí mnoho pylů, chraňte se!
Autor: www.hogner.cz
Začněte se bránit s předstihem

Jarní alergie se může dostavit dříve, než ji čekáte, proto je důležité začít s její preventivní léčbou už teď. Neomezujte se ale jen na prášky z lékárny a zapátrejte i v alternativní medicíně. Pomoci může akupunktura, akupresura, aromaterapie i fytoterapie.

Vyhněte se rizikům

Loukám se vyhýbáte jako čert kříži a přesto máte nos jako cirkusový klaun? Pyly mohou proniknout do vašeho obydlí během větrání nebo ventilací a ohrožení je na světě. Sledujte pečlivě pylové zpravodajství, používejte kvalitní filtry do vysavače a vyhněte se zvlhčovačům vzduchu. Přílišná vlhkost vzduchu vede k výskytu plísní a tím ke zhoršení alergie.

Pokud často slzíte, můžete mít alergii.
Autor: profimedia.cz
Jak vytvořit ideální prostředí bez alergenů

Vytvořit bezalergenní prostředí není nic jednoduchého, díky základním pravidlům se vám ale může podařit vytvořit místo, kde vám bude dobře.

- Vyměňte přírodní materiály za syntetické, které jsou nealergenní

- Nepoužívejte flanel, huňaté pleteniny a kožešiny

- Místo koberců si pořiďte linoleum a plovoucí podlahu

- Odstraňte všechny lapače prachu, jako jsou polštářky,sošky, vázičky a  podobné ozdůbky, na něž sedá prach. Stejný osud bude muset potkat také pokojové rostliny.