Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Správné držení těla vás zbaví únavy i bolesti břicha

Naučte se správně sedět u počítače, předejdete tak mnoha zdravotním problémům
22. března 2013 | 07:00

Většina lidí má špatné držení těla, které nejen že nelichotí naší postavě, ale navíc dokáže způsobit zdravotní problémy, které byste s ním vůbec nespojovali.

Trápí vás často nadýmání, nafouklé bříško bolí, tlačí vás žaludek a vy nemůžete přijít na příčinu těchto obtíží? Možná se budete divit, ale na vině může být to, že se hrbíte.

Zatímco naši předkové byli stále v pohybu, když lovili, obdělávali pole nebo putovali za prací, my žijeme v době neustálého sezení za počítačem, postáváme a vůbec je náš život poněkud statický.  S tím souvisí to, že se snažíme našemu tělu ulevit, hrbíme jej a nakláníme na jednu či na druhou stranu, tak abychom jej co nejméně namáhali nějakým zatínáním svalů a rovným postojem.

Veděli jste, že za vaši únavu nebo bolesti břicha může to, že máte špatné držení těla?
Autor: Shutterstock.com
Nehrbte se

Ti, kteří se celé dny hrbí, mají podle vědců větší sklon k depresím, mají méně energie, častěji pociťují únavu a žaludeční potíže nebo mají vysoký krevní tlak. Také v důsledku špatného prokrvování cév, častěji trpí migrénami a bolestmi hlavy. Navíc jim ochabují svaly a více se ukládá tuk v rozikových partiích. V důsledku špatného držení těla, je špatně zakřivená páteř a to může způsobit i ochabnutí pánevních svalů a inkontinenci.

Rovný postoj dodá sebevědomí

To, že stojíte nebo sedíte vzpřímeně samozřejmě působí dobrým dojmem na okolí, ale hlavně na vás. Tato činnost totiž posílá mozku informaci, abyste se cítili dobře a připadali si atraktivnější, což zvyšuje vaše sebevědomí.

Správný postoj těla

Jestli stojíte správně, si můžete lehce zkontrolovat doma u zrcadla. Postavte se k němu bokem a podívejte se na sebe. Máte-li v jedné rovině ucho, rameno, kyčel a kotník, pak si můžete gratulovat ke správnému postoji.
Pokud se ale vaše části těla vychylují, není něco v pořádku a je třeba si naordinovat lekci postoje těla.

Když stojíte:

Ve stoje držte hlavu zpříma, lehce zastrčte bradu dozadu, ramena mírně tlačte dozadu a hrudník naopak ven. Bříško zpevněte a mírně vtáhněte dovnitř, ale jen natolik, aby vás to neomezovalo v pohybu, za to ale nepovolujte po celý den. Obě chodidla mějte přimáčknutá k podložce celou plochou a snažte se stát na obou nohách zároveň, vyhněte se přenášení váhy na jednu nebo na druhou stranu.

Hubnout se dá i vsedě! A my vás o tom přesvědčíme.
Autor: profimedia.cz
Když sedíte:

Pokud sedíte u počítače, položte si ruce na pracovní desku tak, abyste se jí dotýkala až do poloviny předloktí. Pracovní židli si nastavte tak, abyste měla zadeček mírně výš a stehna s tělem nesvíraly pravý úhel. Ani kolena byste neměla mít do pravého úhlu, ale s mírnějším sklonem. Naopak chodidla by měla být k podložce pevně přilepena. Každých 20 minut byste pak měla vstát a alespoň na dvě minutky se protáhnout, projít se nebo se alespoň postavit a uvolnit tělo.