Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Špatně spíte? Dejte si banán, med nebo mandle!

Máte potíže se spánkem? Nemůžete usnout nebo se často probouzíte? Zkuste si večer dát některou z "uspávacích" potravin.
15. března 2013 | 07:00

Večer nemůžete usnout, v noci se budíte a ráno nemůžete dospat. Celý den se pak cítíte k smrti unavení. Přitom stačí málo, dát si večer některou z potravin, které zdravý spánek podporují.

Spánek. Je nedílnou součástí našeho života. Prospíme téměř jeho jednu třetinu. Je důležitý nejen pro regeneraci fyzických a duševních sil, ale i pro celou řadu dalších pochodů, jako je paměť, koncentrace, učení, myšlení a také pro mnoho dalších metabolických procesů.

Nespavost má na naše tělo negativní dopad po psychické i fyzické stránce, negativně ovlivňuje náš pracovní výkon, partnerské soužití. Časté probouzení během noci vede k vyplavování stresových hormonů, k urychlení aterosklerotických změn. Důsledkem může být zvýšení krevního tlaku, hladiny krevního cukru a cholesterolu. Dlouhodobá nespavost představuje riziko vzniku depresí nebo závislostí.

Krása
Autor: profimedia.cz
Známe tajemství kvalitního spánku

Asi 90 minut před tím, než chcete spát, si připravte "uspávací" svačinu. O svou linii se nebojte, jsou lehké (kolem 200 kalorií) a váš trávicí systém rozhodně nepřetíží. Vyberte si jednu či dvě potraviny z našeho seznamu.

Všechny pomáhají uvolnit napjaté svaly, uklidnit mysl, jsou plné spánek navozujících hormonů - serotoninu a melatoninu. Už zíváte?

banán
Autor: Profimedia.cz
Banány
Jsou v podstatě práškem na spaní ve slupce. Kromě uklidňujícího melatoninu a serotoninu obsahují hořčík pro uvolnění svalů.

Teplé mléko
To není mýtus. Mléko obsahuje tryptofan, aminokyselinu, která má sedativní účinek, a vápník, který pomáhá mozku tryptofan efektivně využít. Navíc je psychologickým návratem do dětství, kdy láhev plná teplého mléka znamenala "odpočívej, všechno je v pořádku".

Ovesné vločky
Oves je bohatým zdrojem spánek navozujícího melatoninu. Miska teplé ovesné kaše zalité javorovým sirupem je příjemná, a pokud máte navíc hlad, skvěle zasytí.

Bylinky pomohou zahnat různé neduhy.
Autor: profimedia.cz
Heřmánkový čaj
Heřmánek je hlavní složkou čajových směsí pro dobrý spánek. Má mírně sedativní účinek, což z něj dělá ideální přírodní lék na neklidnou duši a tělo.

Med
Rozpusťte pár lžiček v teplém mléce nebo bylinkovém čaji. Spousta cukru vás sice nabudí, ale trochu glukózy řekne váš mozek vypne orexin, nedávno zjistil, neurotransmiter, který je spojen s bdělosti.

Chutná vám chleba, který jíte? Jestli ne, víme, kde je chyba!
Autor: profimedia.cz
Celozrnný chléb
Plátek toastu s čajem a medem uvolní inzulín, který pomáhá tryptofanu - základní aminokyselině snižující stres - dostat se do mozku, kde je následně přeměněn na serotonin, jehož snížená hladina bývá prvotní příčinou poruch spánku.

Krůtí maso
Drůbeží maso je nejlepším známým zdrojem tryptofanu. Plátek krůtího masa na toastu před spaním tak patří mezi dokonalé přirozené uspávací prostředky.

Mandle
Hrst těhle zdravých ořechů skvěle pomáhá přivolat spánek. Obsahují totiž jak tryptofan, tak velkou dávku hořčíku, který uvolňuje svalstvo.

Lněná semínka
Když jste v depresi a máte pocit, že se vám nic nedaří, zkuste si dát misku ovesných vloček posypanou dvěmi lžícemi těhle malých zdravých semínek. Jsou bohaté na přírodní omega-3 mastné kyseliny, které jsou přírodními zlepšovači nálady.

Brambory
Brambory obsahují vitamin B6, který usměrňuje v těle přeměnu bílkovin, zlepšuje náladu a zajistí klidný spánek. Navíc i ony obsahují tryptofan podporující ospalost. Chcete-li jejich uklidňující účinek ještě navýšit, rozmačkejte je s teplým mlékem.

Zdroj: realage.com