Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kde je nejvíc bakterií? 6 míst, kde jich je víc než na toaletě

  • Víte kde na vás číhá nejvíce bakterií? Možná byste nečekali, že na jídelním lístku.
    5. března 2013 | 07:00

    Myslíte si, že nejvíce bakterií na vás čeká na toaletě, klávesnici počítače nebo v použité houbičce na nádobí?  Jsou místa, která jsou na tom daleko hůř.
    Bakterie číhají všude, kam se jen podíváte. Jsou ale místa, kde je jejich výskyt enormní a možná byste to do nich ani neřekli.

  • Nejvíc bakterií najdete na jídelním lístku

    jídelní lístek
    Autor: Shutterstock.com
    Restaurace jsou vůbec taková bakteriální zoologická zahrada, ve které najdete velké množství druhů. Nejhůře na tom jsou jídelní lístky, na kterých najdete zhruba 185 000 bakterií na centimetr čtvereční, což je mnohem více, než kolik jich sídlí ve veřejné toaletě. Čím je to způsobeno? Jídelní lístky projdou desítkami rukou za den a nikdo je večer nevyčistí. Uloženy na tmavém místě naskládány na sobě, jsou pak skvělou líhní pro další a další mikroby.

  • Víc bakterií než na toaletě je na nákupním vozíku


    Inspekce odhalila, že v mnoha potravinách je špatně uvedeno jejich složení
    Autor: profimedia.cz
    Napadlo by vás to? Vozík nebo nákupní košík,  do kterého naskládáte při nákupech oblíbené jídlo, drogerii nebo do něj posadíte své dítě, se jen hemží bakteriemi. Vyskytují se na nich dokonce i nebezpečné bakterie E.coli. Podle výzkumu je na těchto vozících více bakterií, než na veřejných toaletách nebo přebalovacích pultech, proto je důležité si po nákupech důkladně umýt ruce, nejlépe antibakteriálním mýdlem.

  • Stůl v restauraci je bakteriálním hřištěm


    stůl
    Autor: Shutterstock.com
    Ač se to tak nezdá, stoly v restauracích a hospodách jsou samá bakterie. Dokonce jsou na tom trošku hůř než kliky u dveří.  A věřte, že desce stolu od bakterií nepomůže, když jej servírka přetře mokrým hadrem z kuchyně, spíš naopak. Pokud vám tedy při jídle spadne z talíře něco na stůl, nevracejte to zpět a nejezte. Ze záchodového prkýnka přeci taky nejíte.

  • Citrón v nápoji? Na vlastní nebezpečí


    Citrón je odvěžující ve vodě
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    S chutí si v restauraci objednáte vodu s citronem a máte dobrý pocit, že děláte něco pro své zdraví? Tak věřte, že neděláte.  Podle vědeckých studií jsou totiž plátky citronu podávané v nápojích skutečným semeništěm mikrobů. Způsobeno je to tím kde a čím jsou citrony krájeny, jak jsou plátky skladovány a v neposlední řadě tím, že vám jej číšník hodí do pití neumytýma rukama. Pokud si tedy chcete pochutnat na osvěžující citronádě, raději si ji připravte doma a citron do vody jen vymačkejte.

  • Dávkovač mýdla rozhodně není čistý


    dávkovač mýdla
    Autor: Shutterstock.com
    Na veřejných záchodcích, v kancelářských budovách, v restauracích, tam všude najdete plnitelné nádoby na mýdlo. A právě na nádobách s dezinfekčními prostředky, je podstatně více nečistot než na záchodovém prkénku. Z analýz vyplývá, že se zde nacházejí fekální a jiné velice nebezpečné bakterie, které byly nalezeny nejen na nádobách, ale i v mýdle uvnitř. Pokud se vám tedy nádoba nezdá, je pravděpodobné, že ani obsah nebude dvakrát nejúčinnější. Variantou, jak se vyvarovat nákaze je nosit si s sebou vlastní antibakteriální gel či tekuté mýdlo.

  • Dálkový ovladač v hotelovém pokoji je plný bakterií


    ...
    Autor: Shutterstock
    Je to neuvěřitelné, ale 35% všech bakterií, které se nacházejí v hotelovém pokoji, se shromažďuje na dálkovém ovládání. Než se tedy uvelebíte v posteli a vezmete si k sobě ovladač a zároveň i misku s popcornem, dobře si rozmyslete, jestli chcete sdílet lože s hromadou bakterií a virů. Pokud to bez ovladače nevydržíte, otřete jej alespoň před použitím antibakteriálním ubrouskem.

Diskuse ke článku
.