Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kdy je antikoncepce doopravdy nebezpečná?

Je antikoncepce nebezpečná? Nebo je to jenom mediální výmysl?
8. února 2013 | 14:00

Skoro všechny jsme o tom už slyšely, nebo jsme hormonální antikoncepci samy užívaly. Ale je pravda, že je nebezpečná? A víte, jak ji užívat bezpečně?

Ve Francii bylo nařízeno stáhnutí antikoncepce Dianne 35. Jde o hormonální antikoncepci a prášky proti akné v jednom. Jaký je důvod? Několikrát se totiž objevilo zvýšené riziko krevních sraženin. Od roku 1847 byla prokázáno čtyři úmrtí žen, které tuto antikoncepci užívaly.

Máme se bát?

Ale "nebojte se". Podle českého lékového ústavu mohou v České republice ženy tuto antikoncepci dále užívat. Nebyla v souvislosti s ní prokázána zatím žádná úmrtí, a navíc se musí počkat, zda-li vůbec její rizika, podle Evropské lékové agentury vůbec existují.

Diane 35
Autor: Diane 35

Dva v jednom

Každá druhá z nás užívá tuto, velmi účinnou formu antikoncepce. A Diane 35 je velmi oblíbená, právě díky již zmíněné dvojkombinaci: snížené tvorbě akné a zabránění nechtěnému těhotenství.

125 trombóz a čtyři úmrtí žen ve Francii za posledních 25 let mluví jasně. Diane 35 se stahuje z francouzského trhu a do tří měsíců by měla zmizet úplně.

"My o zvýšeném riziku trombóz u hormonální antikoncepce víme, ovšem to zvýšení je velmi malé," řekl gynekolog a porodník VFN Pavel Calda České televizi.

Kdy je antikoncepce BEZPEČNÁ?

Pokud je žena 100% zdravá a má všechna potřebná vyšetření, pak by jí neměla hrozit žádná velká rizika. Váš gynekolog by vás měl před předepsáním prášků vyšetřit na srážlivost krve a důkladně s vámi probrat rodinnou anamnézu.

Je antikoncepce nebezpečná? Nebo je to jenom mediální výmysl?
Autor: Shutterstock.com
A kdy je NEBEZPEČNÁ?

není vyhovující v případě, že některý člen vaší rodiny (nehledě na to, z jakého kolena pochází), trpěl na špatnou srážlivost krve a měl, nebo má sklony k žilní trombóze. Pokud se k těmto faktorům ještě přidá nedostatek červeného masa a kouření, je doopravdy velmi riskantní HA předepisovat a vůbec ji užívat.

Bojíte se užívat hormonální antikoncepci?
61,5%
38,5%
Děkujeme za Váš hlas!
427 hlasů
267 hlasů

Autor: ema