Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pravda a mýty o hubnutí

17. září 2012 | 00:00
Prezentace klienta |

Také jste se už ztratili v „zaručených“ receptech na hubnutí? Já tedy ano. Proto jsem se zeptala výživové poradkyně Věry Burešové z českobudějovické pobočky NATURHOUSE, jakou roli hraje například psychická pohoda, pravidelná strava a pohyb při snaze zhubnout.

1.) Na procesu hubnutí se výrazně podílí to, v jaké psychické kondici jsme

Pravda. Při stresu se v těle uvolňují hormony, které způsobují chutě na sladká a tučná jídla. Velké množství hormonu „kortizolu“ může dokonce zpomalovat metabolismus a rozkolísat hladinu cukru v krvi. Při dlouhotrvajícím stresu doporučuji dodržovat pitný režim a najít si chvilku na pohybovou aktivitu, která pomůže vyrovnat hladinu hormonů. Ve stresovém období je důležité upravit jídelníček a užívat vitamínové doplňky.

Jedna z hlavních dietoložek NATURHOUSE Věra Burešová.
Autor: NATURHOUSE

2.) Každý z nás při stresu hubne

Mýtus. Naopak, většina z nás má spíše tendenci při stresu nabírat na váze, zvlášť pokud se jedná o nárazovou stresovou situaci. Pro naše klienty máme přichystaný kompletní program výživových doporučení, receptů na hubnutí a tipů na vhodné stravování „ANTISTRES“, který blahodárně působí na lidskou psychiku. Balíček je určen zejména přezaměstnaným lidem a těm, kteří se hůře vyrovnávají s nastupujícím podzimem. K dostání je na více než 50 pobočkách NATURHOUSE v celé ČR. Nejbližší pobočku naleznete zde: http://www.naturhouse-cz.cz/pobocky

3.) Nedostatek spánku zpomaluje proces úbytku na váze

Pravda. Nedostatek spánku je z celosvětového hlediska jednou z příčin obezity a je dokázáno, že zpomaluje i samotný proces hubnutí. Jednak proto, že tělo nemá dostatek energie a snaží se ji dohnat příjmem ze stravy a jednak i proto, že nedostatek spánku může způsobovat hormonální nerovnováhu. Při nevyspání totiž stoupají v těle hladiny hormonu grelinu, který vyvolává zvýšenou chuť k jídlu, a zároveň klesají koncentrace hormonu leptinu, který chutě naopak potlačuje.

S námi se váhy už bát nebudete.
Autor: NATURHOUSE

4.) Měli bychom si dopřát 6 až 7 jídel denně. Jíst bychom tedy měli zhruba každé 2,5 hodiny

Ne tak docela. Jíst bychom měli zhruba každé 3 hodiny, to znamená 5 - 6 jídel denně. Pokud někdo pracuje pozdě do noci, je vhodné, aby si dopřál ještě zhruba 3 hodiny před spaním druhou večeři složenou především ze zeleniny. Pokud trpíte hlady, znamená to, že váš jídelníček není vyvážený. I s tím vám rádi v našich dietetických centrech pomůžeme.

5.) Jíst bychom měli z menších talířů. Ošálíme tak tělo a sníme toho méně

Mýtus. Nakládat si jídlo na malé talířky samozřejmě můžete, ale rozhodně to není při hubnutí nezbytně nutné. Určité druhy zeleniny můžete jíst v podstatě neomezeně, protože mají minimum kalorií a určitě z nich nepřiberete, tudíž není nutné používat malé talířky.

6.) Doplňky stravy při hubnutí nepomáhají. Je to jen reklamní trik

Mýtus. Sami o sobě nám doplňky stravy hubnutí nezajistí, ale ve spojení se správným jídelníčkem a mírným pohybem mohou hubnutí zefektivnit. My v NATURHOUSE s doplňky stravy pracujeme. Používáme produkty z našich vlastních laboratoří, které jsou vyrobeny z výtažků rostlin. Extrakty z bylinek jako je například přeslička, lípa, opuntia nebo sarsaparila tělo navíc pomáhají detoxikovat a zbavovat ho škodlivých látek. Artyčok a černá ředkev mají očisťující vliv na játra a napomáhají zdravému hubnutí, snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi a upravují tvorbu žluči. Výčet by byl skutečně dlouhý. Detailnější informace o naší metodě naleznete zde: http://www.naturhouse-cz.cz/metoda-naturhouse

V NATURHOUSE vás obslouží zdvořilý a laskavý personál.
Autor: NATURHOUSE

7.) Pohyb je základ úspěchu při hubnutí

Ne tak docela. Pohybem se tvaruje postava, ale bez úpravy jídelníčku a užívání vhodných doplňků stravy není hubnutí efektivní. Nejdůležitější je při hubnutí správně sestavený jídelníček a vhodný výběr doplňků stravy, dalších zhruba 30 % úspěchu tvoří pohyb. Třicet minut svižnější chůze či chůzi do schodů zvládne téměř každý. Svým klientům vždy říkám: „Choďte, když nemusíte stát, stůjte, když nemusíte sedět.“

Na bezplatnou konzultaci se můžete objednat na telefonním čísle: 273 132 614 nebo e-mailem: info@naturhouse-cz.cz.

Kompletní informace získáte na adrese: www.naturhouse-cz.cz