Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak na imunitu? Zdravou stravou!

Věra Burešová dietoložka NATURHOUSE, která se imunitou a jejím vlivem na lidský organizmus dlouhodobě zabývá.
30. května 2012 | 00:00
Prezentace klienta |

O imunitě, respektive o její nedostatečnosti, se často hovoří v souvislosti s celou řadou bakteriálních a virových onemocnění, ale také například alergií. Co je to imunita, proč ji Češi mají oslabenou a co s tím mohou dělat, odpovídá Věra Burešová z dietetického centra NATURHOUSE. Tato odbornice je jednou ze čtyř hlavních dietoložek NATURHOUSE, která se imunitou a jejím řešením dlouhodobě zabývá. 

Co to vlastně imunita je?

Pojmem imunita se označuje komplexní soubor opatření organismu, která brání naše tělo před vnitřním i vnějším nepřítelem. V širším slova smyslu má téměř každý orgán v těle svoji ochrannou bariéru, která jej chrání proti zánětlivým onemocněním.

Na jakých principech imunita pracuje?   

Imunitní systém potřebuje pro své správné fungování velké množství vitamínů a stopových prvků, které získává ze stravy. Pokud jich má nedostatek, může to ohrozit naši obranyschopnost. Už před mnoha lety přišel s myšlenkou „léčivé stravy“ biochemik a nositel Nobelovy ceny Linus Carl Pauling. Dnes už je všeobecně známo, že správně upravený jídelníček může mít pozitivní vliv na náš imunitní systém a že strava ovlivňuje naše zdraví dokonce z 30 možná až 40 %.

Pobočka NATURHOUSE v OC Mercury v Českých Budějovicích, kde Věra Burešová působí.
Autor: NATURHOUSE

Takže stravou buď svou imunitu podpoříme nebo naopak?

Ano, přesně tak. Například u středomořských národů jako u Španělů, Francouzů nebo Italů se vyskytují kardiovaskulární choroby mnohem méně než u Čechů. To je způsobeno zejména vyšším podílem konzumovaných ryb, olivového oleje, zeleniny a ovoce. Kromě vitamínů a minerálů obsahuje také flavonoidy, které regenerují a zpevňují cévy a jsou tak prospěšné nejen pro lidi se srdečně cévními obtížemi. Tipy na středomořskou stravu získáte například na webovém odkazu: www.naturhouse-cz.cz/metoda-naturhouse.

Dobře, to je pochopitelné. Můžete mi prozradit, kde se tyto flavonoidy nejčastěji nacházejí?

Příkladem flavonoidu může být rutin, který se v přírodě nachází například v borůvkách. Pokud vás trápí křečové žíly, může vám pomoci již po dvou dnech užívání. Dalším je například citrín, který je obsažený v citrusových plodech. Flavonoidy jsou také silnými antioxidanty, pomáhají tedy v těle odbourávat volné radikály. Proto je tolik důležité konzumovat zeleninu a ovoce.

V dietetických centrech NATURHOUSE každého klienta obslouží zdvořilý a laskavý personál.
Autor: NATURHOUSE

Čeho se máme naopak vyvarovat, abychom svoji imunitu posílili?

Osobně vám doporučuji, abyste se vyvarovali kouření, prudkému střídání teplot (chlad a horko), znečištěnému ovzduší, UV záření a v neposlední řadě také stresu, nesprávné a nepravidelné stravě a nadváze. Pokud se s některým z těchto faktorů potýkáte, bylo by dobré, abyste zvýšili spotřebu vitamínů, minerálů a stopových prvků například ve formě doplňků stravy.

Co můžu ještě pro svoji imunitu a zdraví udělat?                                                                              

Pokud máte pocit, že je nejvyšší čas něco pro sebe udělat, doporučuji se objednat do některého z dietetických center NATURHOUSE. V České republice jich působí více než 40 ve všech regionech. Nejbližší pobočku naleznete: www.naturhouse-cz.cz/pobocky. Získáte zdarma rady a tipy nejen pro posílení imunity, ale také naše jídelníčky, které vycházejí ze zásad středomořské stravy. Nezapomeňte, že zdravou stravou můžete předcházet většině civilizačních chorob a samozřejmě posílit imunitní systém a celkově si zlepšit kvalitu života.

Děkujeme za poskytnutí rozhovoru.

Pro více informací se obraťte na:

tel: 273 132 614

www.naturhouse-cz.cz

info@naturhouse-cz.cz