Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Dietolog NATURHOUSE radí: Jak účinně bojovat proti stresu?

Ing. Petra Dubanovská, odbornice na stres a řešení jeho dopadů na lidský organizmus.
3. května 2012 | 00:00
Prezentace klienta |

Stres je v dnešní době velmi aktuální téma a každý z nás se s ním setkává. Někdo ve stresových situacích hubne, jiní zase přibírají na váze a nabraná kila ne a ne jít dolů. „Souvisí to s toxiny v našem těle, které způsobují zadržování vody v těle. Hmotnost tak jde snadno a rychle nahoru. Nadváha pak zatěžuje náš kardiovaskulární systém a negativně ovlivňuje naše zdraví,“ říká výživová poradkyně Ing. Petra Dubanovská z dietetického centra NATURHOUSE v obchodním centru Olympia Brno, která je jednou ze čtyř hlavních dietoložek NATURHOUSE a která se stresem a řešením jeho dopadů na lidský organismus dlouhodobě zabývá. 

O stresu se v poslední době hodně hovoří. Co se vlastně pod stresem skrývá?

Definovat stres není úplně lehké. Jednoduše je to vše, co nás nutí přizpůsobit se novým okolnostem a co způsobuje nadměrnou zátěž organismu. Stres je tedy odpověď našeho těla na zvýšené fyzické, emocionální či intelektuální požadavky. Horší forma stresu jsou pak deprese. To je však medicínská diagnóza.

Jak stres vzniká?

Stres se objevuje tehdy, když člověk přestává být schopen vyrovnat se se zátěží každodenního života. Může vznikat z negativních i pozitivních příčin. Mezi ty pozitivní patří například nástup do nového zaměstnání, oslavy, porod nebo cestování. Mezi negativní příčiny lze zařadit třeba pracovní vytížení, ztrátu zaměstnání, školní zátěž, rodinné problémy, finanční obtíže, chronické onemocnění, autohavárii nebo úmrtí.

Dobře, jak ale vlastně stres působí na naše tělo?

Při stresu se vyplavuje stresový hormon adrenalin. Jeho hlavním úkolem je uvést tělo do stavu pohotovosti a připravit člověka na řešení vzniklé situace. Jakmile vzniklá situace pomine, adrenalin se z těla odplaví přirozenou cestou. Přiměřené množství zátěže pozitivně stimuluje jedince k vyšším anebo lepším výkonům, kdežto nadměrná zátěž může u jedince poškodit orgány a vyvolat onemocnění či dokonce smrt.

V dietetických centrech NATURHOUSE každého klienta obslouží zdvořilý a laskavý personál.
Autor: NATURHOUSE

Říkáte tedy, že stres může vést ke zdravotním komplikacím?

Ano, může, pokud se stresové situace neustále opakují a přetrvávají, dochází z krátkodobějšího hlediska ke „ztuhnutí svalů“. Dlouhodobě může vést k některým civilizačním chorobám jako je poškození kardiovaskulárního systému způsobujícímu ischemickou chorobu srdeční a vést až k infarktu. Stres má také negativní účinky na imunitní systém a vede ke snížení odolnosti organismu vůči infekcím.

Údajně přispívá i k rozvoji rakoviny. Nebo se mýlím?

Je vědecky prokázáno, že stres přispívá například k rakovině tlustého střeva u mužů a rakovině děložního čípku u žen. K dalším možným důsledkům stresu pak patří zvýšené riziko astmatu, nadměrná únava, celková podrážděnost, nevolnost, průjem, zácpa, žaludeční vředy, někdy zvracení, překyselení organismu, bolesti hlavy, poruchy spánku, ztráta chuti na jídlo aj. Výčet by byl opravdu bohatý.

Dobře, lze ale nějakým způsobem proti stresu bojovat?

Lidé často řeší stres tím, že nejedí nebo naopak stres „zajídají“. Ani jedna varianta není správná. Pokud i Vy patříte do jedné z těchto skupin, je dobré si spočítat index BMI na váhové kalkulačce, například na  http://www.naturhouse-cz.cz/vahova-kalkulacka. Stres jednoznačně můžeme ovlivnit stravou. Některé potraviny organismu pomáhají se se stresem vyrovnat, zatímco jiné ho podporují. Osobně doporučuji omezit nebo lépe úplně vyloučit povzbuzující nápoje jako je káva, kola, alkohol a bílý cukr. Určitě svému tělu prospějete tím, když zvýšíte příjem ořechů, cizrny, pšeničných klíčků a vitaminů B a C.

Pobočka v obchodním centru Olympia v Brně, na níž působí výživová poradkyně Ing. Petra Dubanovská.
Autor: NATURHOUSE

Jak důležité jsou v tomto ohledu vitamíny?

Velmi. Například vitamíny skupiny B ovlivňují správnou funkci mozku a nervové soustavy. Nedostatek vitaminu B1 způsobuje podrážděnost a depresi, nedostatek vitaminu B6 zase vede k nervozitě a únavě. Důležitý je také dostatečný příjem minerálních látek. Například, pokud trpíte nedostatkem hořčíku, může to u vás vyvolat pocity nervozity a úzkosti. Přitom bohaté na hořčík jsou ořechy kešu, které navíc obsahují také vitaminy B1 a B2.

Existují i další způsoby, jakými bojovat proti stresu?

Ano, stres lze zvládat i fyzickým cvičením, různými relaxačními technikami nebo přírodními doplňky, které mohou pomoci zmírnit některé průvodní obtíže. Rozhodně doporučuji navštívit odborníky v dietetických centrech NATURHOUSE, kteří se zaměřují nejen na ty, kteří potřebují zhubnout, ale dokáží poradit i těm, kteří se snaží vypořádat se stresem. Všem, kteří jsou vystaveni zvýšené stresové zátěži, mohu doporučit „Antistresový plán“. Detailnější informace o programu Antistres naleznete zde: http://www.naturhouse-cz.cz/antistres. Tento program je doplněn o exkluzivní doplňky stravy, které pomáhají organismu snižovat dopady stresu. Podrobnější rady získáte zdarma při osobní návštěvě na našich pobočkách.

Dietoložka Ing. Petra Dubanovská na své pobočce NATURHOUSE.
Autor: NATURHOUSE

Děkujeme za poskytnutí rozhovoru!

Pro více informací se obraťte na:

Tel: 273 132 614

www.naturhouse-cz.cz

info@naturhouse-cz.cz