Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zhubněte s rýží! 6 skvělých receptů na dietní oběd

11. dubna 2012 | 06:58

Můžete ji jíst třeba každý den. Pokud si zvyknete připravit rýži jako samostatné jídlo, bude vždy zdravé, vydatné a nepřidá ani moc na kalorií. Zhubnete!
 

Tato běžná surovina je vlastně výborná jen sama o sobě. Je hlavně také nenahraditelným základem mnoha variací jídel, že byste s ní mohla vařit klidně i půl roku. Důležité je však správně ji uvařit!
 
Jak správně připravit rýži:

* Na běžní vaření je ji třeba pořádně propláchnout a tím zbavit škrobu. Pak ji vaříme, či pečeme.

* Na rizoto, POZOR, naopak neproplachovat! – A už vůbec ne před zraky Itala, pro kterého to je, hned po kečupu, největší hřích spáchaný na italské kuchyni.

Skvělý základní recept:

Na dvě porce připravte 1 hrnek rýže (zvyšte podle potřeby)

* Troubu předehřejte na 175 - 180stupňů.
* Propláchnutou a okapanou rýži zprudka opečte na lžíci oleje a přidejte lžičku mořské soli.
* Ve varné konvici předvařte hrnek a půl vody (podle potřeby zvyšte na 1 a ½ násobek množství rýže).
* Vroucí vodou rýži zalijte, přikryjte alobalem a dejte do vyhřáté do trouby na 20 minut. Hotovo!

Rýže je populární a dietní pochoutka
Autor: profimedia.cz

A jak dál?

Asijská opečená rýže

Na dvě porce potřebujete: 1 vejce, 1 hrnek uvařené, či upečené jasmínové rýže, lžíci rostlinného oleje nebo másla, 1 lžičku rýžového vinného octa, 2 lžičky sójové omáčky (nebo Teriyaki - je chutnější), 4 stroužky česneku, špetku hnědého cukru, špetku chilli papričky, špetku kari, špetku muškátového oříšku, špetku kmínu.
 

Bílá rýže
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Postup: Rozpalte olejem pokapaný wok a orestujte v něm rozšlehané vajíčko se špetkou soli, pak odložte stranou. Uvařenou rýži ve woku zprudka opékejte 2 minuty na lžíci másla nebo oleje, přidejte opečené vajíčko, sójovou omáčku, vinný ocet, celé nebo na půlku překrojené stroužky česneku, špetku cukru, chilli (podle chuti ho nahraďte sladkou červenou paprikou), kari, kmín a muškátový oříšek. Česnek vyndejte, když rýži dostatečně provoní (pokud jste jeho milovník, můžete jej nechat).

Zelenino-Cizrnová opékané rýže

Potřebujete: Základní opečenou rýži, černý sezam, 2 stroužky česneku, předvařenou nebo konzervovanou cizrnu, svazek mladé cibulky, 1 cm strouhaného zázvoru, cuketu, polévkovou lžíci oleje.

Postup: Na lžíci oleje zpěňte bílou část mladé cibulky, nakrájenou zelenou si odložte. Přidejte na nudličky nakrájenou mladou tvrdou cuketu a prudce opečte. Na to přijde na řadu cizrna, zázvor, sezam, na plátky nakrájený česnek. Zahřejte a smíchejte s opečenou rýží a cibulovou natí.

Rýžový kuřecí salát
Autor: Chef Gurmán, Recepty ze života, BPŽ
Bylinkovo-houbová opékaná rýže

Potřebujete: Základní opékanou rýži, 150 g čerstvých žampionů, 1 malý stroužek česneku, cibulku, svazek pažitky, trochu rukoly, bílý sezam, lžíci oleje.

Postup: Na horkém oleji zpěňte cibulku, žampiony nakrájejte na tenké plátky opečte. Když se jídlo rozvoní a neodpařilo ještě všechnu vodu, přidejte pepř a špetku soli. Česnek se sezamem si nechte jako tečku na konec. Pak přimíchejte a prohřejte ve směsi opečenou rýži, nakonec přidejte nadrobno nasekanou pažitku a rukolu.

Opékané rýže s kachnou

Potřebujete: základní opečenou rýži, 150 g kachních prsou, malou plechovku klíčků (podle chuti), 1 čerstvou červenou papriku, pórek, celer, malé jablíčko, sůl, pepř, lžíce oleje.

Postup: Na oleji opečte na velmi drobno nakrájené, osolené a okořeněné kachní prsa. Po 4 minutách opékání přidejte nastrouhaný celer, klíčky, na jemné nudličky nakrájenou červenou papriku, 10 cm nakrájeného pórku. nakonec přidejte opečenou rýži a už jen spolu zahřejte.

Bolavým kloubům prospěje i rýžová kúra z tzv. rýžové želatiny.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jak na rizoto

Suchý kopeček rýže, z něhož hledí smutné zelené kuličky scvrklého hrášku dozdobené eidamem, TO NENÍ rizoto.

RIZOTO JE: Šťavnaté, připravené z nejkvalitnějších surovin a s minimem koření.

Na základní italské rizoto potřebujete: Kvalitní olivový olej, máslo, suché bílé víno, poctivý domácí vývar, středně velkou cibuli, máslo. A hlavně rýži typu arborio, baldo, či carnaroli, které zajistí rizotu krémovou konzistenci.

Postup: Opakujeme - rýži nepromývejte! Na lžíci másla a olivového oleje do sklovata orestujte nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte rýži a obalte ji z každé strany v tuku s cibulkou. Tento proces Italové nazývají tostatura. Když se každé zrnko rýže obalí tukem, přilijte deci suchého vína. Bude to prskat (a krásně vonět), alkohol se rychle odpaří. Pak už jen dolévejte vývar v závislosti "žízní" rýže (přibližně po deckách - vždy, když rýže vše nasaje, přilijte další přiměřenou dávku).
Když je rizoto hotové, přidejte ještě lžíci másla a najemno nastrouhaný parmazán, aby bylo co nejkrémovější.

Rizoto s mořskými plody
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Milánské rizoto

Potřebujete: Základ na italské rizoto (výše uvedené), k tomu dvojnásobnou dávku parmezánu, čerstvé bylinky na ozdobení, šafrán.

Postup: Postup je navlas stejný jako při italském rizotu, do ohřátého vývaru jen přidáte špetku šafránu. Vývar stále přilévejte jen do té výšky, do jaké vám sahá rýže, a nechte vsáknout. Na 200 g rýže si ho připravte přibližně litr. Milánské rizoto vám bude nejvíce chutnat samotné, ale nic nezkazíte, když ho použijete jako přílohu ke kvalitnímu masu.

Rizoto s liškami

Potřebujete: Základní na italské rizoto, jen cibuli vyměňte za výraznější šalotku, přidejte řapíkatý celer a hlavně houby lišky. Pokud je nemáte poslouží i hlíva nebo jiná směs čerstvých hub. Dále pepř a sůl.

Postup: Máslo, olivový olej a cibulku si rozdělte na dvě pánve. Na obou zpěníme cibulku, do jedné přidejte rýži, do druhé houby a řapíkatý celer. Když rýže zesklovatí, přilijte víno, houby s celerem, podlijte trochou vývaru a nechte 5 minut podusit. Když se z rýže vypaří víno, dolévejte jako při základním rizotu vývarem. Jako poslední várku přidejte podušené houby. Nakonec opět završte do krémova lžící másla a parmezánem. 

Šťavnaté rizoto
Autor: Dušan Křístek

Potřebujete: Základní suroviny na rizoto, čerstvý mladý špenát (případně mražený listový špenát), 3 stroužky česneku, 100 ml smetany na vaření, 1 vejce, pepř, sůl.

Postup: Cibulku zpěňte s česnekem, přidejte rýži, zalijte 1 dl vína. Špenát spařte vařícím vývarem a přilévejte k rýži, opět jen do výše rýže. Místo poslední dávky vývaru použijte osolenou, okořeněnou smetanu na vaření, ve které rozmícháte vajíčko. Na krémovosti rizotu dodáte opět máslem a parmezánem.

Tip: Pokud milujete mořské plody a chcete jimi zpestřit rizoto, nepřidávejte parmezán! Chutě se tím poperou a výsledek bude přinejmenším rozpačitý.

Autor: lesk.sk, bak