Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Anorektička vážila 30 kilo, od smrti ji dělily hodiny

7. prosince 2011 | 06:50

Sedm let přežívala jen na dvou šálcích želé bez cukru denně. Při váze necelých třiceti kilo nakonec tělo začalo vypovídat službu. A to vše kvůli nesmyslné šikaně ze strany spolužáků. Annabel Norris (20) přežila jen zázrakem.

Annabel z West Yorkshiru prožívala ve škole peklo. Spolužáci jí přezdívali "tlustá zrzavá kráva", psali urážlivé e-maily. Stala se terčem jejich posměšků. Tehdy třináctiletá dívka trpěla kvůli svým rezavým vlasům. Její příběh přinesl britský deník DailyMail.

"Nenáviděla jsem své rezavé vlasy a svou váhu. Myslela jsem si, že mě spolužáci přijmou, pokud budu hubenější a obarvím si vlasy," vzpomíná Annabel. Proto měnila barvu svých vlasů každý týden a postupně přestala jíst. Všimla si toho její matka a Annabel byla hospitalizována s anorexií.

Annabel stále měnila účesy
Autor: profimedia.cz
Po čtyřech měsících intenzivní terapie vážila zdravých pětapadesát kilo, ale jakmile se vrátila do školy, šikana nabrala ještě hrozivějších rozměrů a dívka anorexii opět propadla.

V šestnácti letech byla tak slabá, že nedokázala ani vstát z postele. Vážila pouhých třicet kilo a lékaři v nemocnici hovoří o zázraku, že přežila. "V důsledku vyhladovění jsem měla natolik slabé srdce, že mi dávali jen pár hodin života," vzpomíná Annabel. V nemocnici zůstala další tři měsíce, při životě ji držela výživa podávaná sondami. Podstoupila několik terapeutických sezení.
Annabel na těle neměla už žádnou svalovou hmotu
Autor: profimedia.cz
Když ji přivezli do nemocnice, její život visel na vlásku. "Tak blízko smrti jsem si uvědomila, jak moc chci žít. Nebylo to vůbec jednoduché, musela jsem se naučit pravidelně jíst, což bylo opravdu velmi, velmi těžké. Šlo to pomalu, postupně, ale šlo to," říká o těžkém boji o život. Měla však před sebou velký cíl - ukázat všem, že zrzavá barva vlasů je krásná a otevřít si vlastní kadeřnictví.

"Vždy jsem byla fascinována účesy. Chtěla jsem dokázat sobě i všem ostatním, že je možné, aby rezavé vlasy vypadaly úžasně. Prošla jsem peklem, ale dnes jsem šťastná i se svými zrzavými vlasy," uzavírá šikovná kadeřnice Annabel.

Autor: lena, INT