Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Tekutý chléb: Lék nebo kalorická bomba?

3. listopadu 2011 | 06:00

Na jedno pivo se chodí, dvě jsou málo, po třetím se neodchází, říká známé české přísloví. Je to tak, zlatavý mok stále patří mezi nejoblíbenější nápoje českého národa, nejen pro svou dlouholetou tradici. Je ale skutečně tak zdravé, jak rádi říkají pivaři?

Pivo se jako lék používalo již ve Starém Egyptě, protože obsahuje celou řadu vitaminů B a drahocenných minerálů.

Pět tisíc let starý nápoj kdysi patřil mezi základní potraviny, které společně s chlebem, česnekem a cibulí tvořily plnohodnotný základ stravy starověkých Egypťanů.

Jejich pivo byste ale asi ochutnat nechtěli, bylo tmavé, kalné, těžké a s vysokým množstvím přidaného alkoholu. Často do něj přikládali dnes již nezvyklé přísady, jako je jalovec, med a orientální ovoce.

Se zlatavým nahořklým mokem s kvalitní pěnou, tak jak ho známe dnes, se to vůbec nedá srovnat. I naše pivo si ale z tradiční a starověké výroby vzalo to nejlepší – pozitivní zdravotní účinky.

Správná hladinka
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

České pivo „pod lupou“

Jedná o vysoce kvalitní isotonický roztok s vápníkem, hořčíkem a dalšími prvky, které mají prokázané antioxidační účinky. To znamená, že nás do jisté míry může chránit před vznikem rakoviny. Má kromě jiného silný energetický potenciál a poměrně nízký obsah alkoholu.

Pivo
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Samozřejmě, že se to nesmí přehánět, zvýšená a hlavně pravidelná spotřeba piva nedělá „hezká těla“, a naopak napáchá našemu organismu více škody než užitku.

Tekutý chléb se připravuje z čistě přírodních složek - z vody, obilných zrn, chmelu a kvasnic - a nebývají v něm žádné konzervanty nebo podobné zdraví škodlivé látky.

Chmel příznivě podporuje zažívací trakt a lehké trávení, k mastnému jídlu je sklenička piva tou nejlepší volbou.

Je dobře prozkoumáno a doloženo řadou studií, že alkohol v malých dávkách chrání před arteriosklerózou.

Pravidelní pijáci malého množství alkoholu dokonce mají ve srovnání s abstinenty průkazně méně infarktů, cévních mozkových příhod a dalších sklerotických komplikací.

 

Medicína pro starší ženy
Jedna sklenička piva se doporučuje i ženám v klimakteriu, chybí jim totiž kvůli hormonální krizi a nedostatku ženských hormonů právě látky, které jsou v pivu obsaženy.

Zajímavosti o pivu:

1. Proč se po něm tloustne?

Chmelové látky, které dodávají pivu onu známou hořkost, příznivě podporují trávení a sekreci žluči. Nepříjemné je, že silně povzbuzují chuť k jídlu, takže když ji neumíme ovládat nebo si s pivem neumíme dát dost, začneme po určité době bez přemýšlení konzumovat fastfoodové potraviny, uzeniny, chipsy a další nezdravá jídla, která pomalu nestíháme ani rozžvýkat. Největší hrozbou tedy nejsou kalorie z piva, ale přejídání, které s konzumací piva úzce souvisí.

Sklenka piva osvěží.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
2. Kolik piva se vypije?

Statistiky mluví jasně - ročně Češi vypijí 161 litrů piva na hlavu včetně všech kojenců. Nejvíc jde pivo na odbyt právě o prázdninách a na konci léta, v době veder. Studené pivo přijde vhod u vody, na zahrádce, při grilování, setkání s přáteli. Podle odborníků je to velice zdravý nápoj, který spolehlivě hasí žízeň, ale jen v přiměřeném množství.

3. Odbourávání alkoholu v těle

Měli byste vědět, že alkohol se vstřebává v žaludku a ve střevech. Je to složitý proces, kdy se etylalkohol rozkládá na acetaldehyd, který játra přeměňují na kyselinu octovou. Ta se ve tkáních postupně mění na vodu a oxid uhličitý. Těmito pochody se vyloučí asi 90 % alkoholu z těla, další 3 % vyloučíme močí, zbytek plícemi a kůží.

4. Za jak dlouho můžeme řídit?

Jedno desetistupňové pivo dospělý muž odbourává dvě hodiny, žena skoro čtyři. Pokud si dáte dvanáctku, počítejte ještě s dalšími 45 minutami navíc. Velmi záleží na celkové hmotnosti a schopnosti každého alkohol odbourávat. V krvi se alkohol objeví už za 5 minut po požití!

 

Sklenka pro zdraví (ale jen jedna)
* Snižuje rozvoj cévních chorob, které způsobuje nános tukových látek v cévách.
* Redukuje také hladinu homocysteinu, který může způsobovat srdeční a cévní choroby.
* Chmelové polyfenoly mají antioxidační a antikarcinogenní účinky, snižují tak riziko rakoviny střeva, prsu a dělohy.
* Nekonzumujte vyvětrané pivo, zvýšená teplota a přístup vzduchu má na kvalitu piva negativní vliv.

Autor: Jana Šlegrová, Kbak