Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 tipů pro podzimní očistu organismu

21. října 2011 | 06:00

Plánujete na letošní podzim očistnou kúru? Než se do ní pustíte, přečtěte si, jaká cesta pro vás bude nejschůdnější a nejbezpečnější. Radí odbornice na výživu.

Detoxikace organismu se stala nejmodernějším „hitem“ v oblasti zdravého životního stylu a wellness. Kromě standardních postupů, jako je změna jídelníčku, pití zeleninových šťáv, čajů a tak dále jsme bombardované novou nabídkou rychločisticích programů a prostředků.

Jak se v nabídce vyznat a vybrat pro sebe nejlepší detoxikační plán, jsme se zeptaly výživové poradkyně Moniky Nevolové.

969494:gallery:true:true

1. Čím je charakteristická podzimní očista organismu?

* Měla by být přípravou na zátěžové zimní období (těžší jídla, málo světla a tepla). Na podzim je dobré pobývat přes den co nejvíce na čerstvém vzduchu. Vyzkoušet můžete fototerapii, která pomocí speciálních biolamp nahrazuje sluneční svit.

Pravidla saunování
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
* Klesá venkovní teplota, proto je dobré kombinovat očistný jídelníček například se saunou.

* Dny se zkracují a tělo si musí zvykat na jiný rytmus světla a tmy, respektujte to. Choďte spát a vstávejte každý den v přibližně stejnou dobu. Spěte sedm až osm hodin a střídejte při ranním sprchování teplou a studenou vodu. Jste-li unavená během dne, dejte si dvacet, pozor opravdu maximálně na 20 minut, jinak si narušíte večerní usínání.

2. Je výplach střev (colonhydroterapie) vhodný doplněk detoxikace?

Na prospěšnosti nebo nebezpečnosti tohoto zákroku se zatím neshodli ani odborníci. Během hydrocolonterapie se vlažnou vodou vyplachuje tlusté střevo vodou, která se dostává až na sliznici, splachuje usazeniny a škodlivé mikroorganismy – potenciální infekční ložiska. Současně se ale vyplaví i prospěšné mikroorganismy, a ty je pak potřeba opět doplnit v podobě probiotik.

Voda je k životu třeba
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Podle mě je to nepřirozená vesta. Soustředění na pouhé střevo je hloupé, navíc střevo, nos, plíce a vagina mají samočisticí schopnosti na principu zevnitř ven, čili jakýkoli zásah zvnějšku dovnitř je sliznicí vnímaný jako agrese a narušení běžných procesů

3. Osvědčily se speciální náplasti?

Věřím jim. Jsou neinvazivní a účinnou cestou očisty. Podle čínské medicíny má tělo více než tři sta šedesát akupunkturních bodů, přičemž více než šedesát se nachází na chodidlech. Náplasti přímo působí na reflexní body na chodidlech, stimulují tak vnitřní orgány, podporují vylučování toxických látek a dále posilují imunitní systém, podporují spánek a uvolňují svalstvo.

Pro nejlepší účinnost je vhodné používat je během spánku. Ideální je kúra na sedm až deset dní. Lepí se na chodidla, protože východní medicína má za to, že jedovaté látky v těle klesají směrem dolů. Pozor, detoxikační náplasti nejsou samospasitelné, jsou pouze pomůckou, berličkou podporující komplexní program.

Dostatek vody vás omladí
Autor: profimedia.cz

4. Jak si vybrat správnou komplexní kúru?

Především by měla vycházet z individuálních potřeb, stylu života, možností.

Může jít o:
* jednorázová pročištění
* pravidelné očistné dny
* dlouhodobé detoxikační plány

Vodu je skvělé ochutir citronem
Autor: profimedia.cz
Kvalitní program by měl obsahovat:
* zhodnocení vašeho současného životního stylu
* plán a detailní doporučení pro čištění a regeneraci: strava, denní rytmus, odpočinek…

Zajdete-li do speciálního centra slibujícího zázračnou totální a okamžitou očistu, dostanete za úkol jíst pár lžiček naklíčené vojtěšky, na konci každého týdne si za odměnu dáte plátek melounu, střeva vám pročistí jejich intenzivní proplach a po třech týdnech, kdy tento drahý očistec končí, zatoužíte po velkém hamburgeru.

Detoxikace by měla probíhat pozvolna a rozumně. Je naivní domnívat se, že během třítýdenní drastické diety se tělo zbaví jedů, které léta ukládalo. Rozumná očista je vždy běh na dlouhou trať a o dobrém startu se poraďte s odborníkem.

5. Kdy zvolit detoxikaci a v jakém případě se do ní rozhodně nepouštět?

Aby člověk začal jíst zdravěji a udělal něco pro sebe, nepotřebuje žádné načasování. Lze začít kdykoli bez ohledu na počasí, roční dobu a podobně.

Mrkev je zdravá
Autor: profimedia.cz
Zásadní změny, jako jsou nový zdravotně-stravovací plán nebo extrémní půsty, bez vedení a instrukcí specialisty nezvládnete. Nejste-li si jisté, expert by vám měl poradit, zda je vhodné právě teď očistnou kúru začít, nebo ne.

Obecně platí, že na očisty nebývají vhodná zátěžová období: těsně po menstruaci, na cestách, po nemoci. Děti, těhotné ženy a lidé se zdravotními potížemi by měli podstupovat očistné kúry jen po dohodě s lékařem.

 

Zásady správné očisty
* Očistné kúry jsou v módě. Dávejte si pozor na novinky a takzvané hity, protože detoxikace je velmi křehký proces, který vyžaduje odborný přístup. Nikoli „hurá akce“ s nejnovějšími metodami.
* Pamatujte, že se jedná o komplexní proces týkající se celého těla i duše.
* Nevyužívejte detoxikaci místo diety, náhradní program na hubnutí to není.
* Nejlepší detoxikací je jedy do těla nedostávat. Dlouhodobě přelaďte na zdravý životní styl.

Autor: Olga Poucheová, Kbak