Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Svatba i rozvod ohrozí vaši postavu, přiberete

Ženy tloustnou zejména po svatbě, muži pak při rozvodu, říká nová americká studie.
25. srpna 2011 | 14:13

Ačkoliv každý ženský časopis radí, ať se pro svého muže udržujete krásná i po několika letech, ruku na srdce kdo to tak dělá? Vytahané tepláky prostě vždy najdou své čestné místo v šatníku. Zlenivíte a kila jdou nahoru, ani nevíte jak...

Stres, lenost, pohodlí nebo nedostatek času - to všechno jsou faktory, které vám můžou přihodit kila navíc. A mezi stresové situace dozajista patří i uzavření sňatku či rozvod. Zatímco ženy podle americké studie přibírají zejména po svatbě, muži jsou v ohrožení, když se vztah hroutí.

Pozor na přibývající faldíky po svatbě či rozvodu by si měli dát hlavně lidé okolo 30. "Mezi svobodnými a lidmi žijícími v manželství, jimž je okolo 20, není zas až takový rozdíl. Později v životě se ale určité odchylky prokážou," řekl vedoucí vědec Dmitry Tumin z univerzity v Ohiu.

Vědci sledovali 10 071 osob během let 1986 - 2008 vždy po dobu dvou let od sňatku nebo rozvodu. Profesor Zhenchao Qian, jenž na práci také spolupracoval, řekl: "Vdané ženy mají často více práce okolo domu a nemají tolik času cvičit a udržovat se fit jako single ženy. Na druhou stranu ženatým mužům se mírně zlepšuje zdravotní stav poté, co se ožení. S rozvodem se však rapidně zhoršuje."

Za zamyšlenou stojí ovšem to, že když mají ženy na starost více domácích prací a všude se mohou dočíst, jak zaručeně zhubnou při úklidu, kde tedy všechny vdané paničky s kily navíc dělají chybu.