Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

30 potravin, které zachrání vaše srdce!

18. června 2011 | 05:45

Kouření, stres, alkohol a přejídání se tučnými jídly – to je podle lékařů nejkratší cesta k infarktu. Ten přitom postihuje stále mladší lidi. Jestli chcete předejít ucpávání cév a zachovat si zdravé srdce, používejte kvalitní rostlinné oleje a jezte ořechy, mořské ryby, zeleninu a ovoce. Kromě toho se nezapomeňte pravidelně hýbat. A dobrá zpráva? Denně si můžete dopřát dvě deci kvalitního červeného vína, které prospívá srdci a cévám. Stejně jako 30 potravin, které čeští odborníci na infarkt doporučují pravidelně zařazovat do jídelníčku.

1. Arašídy: Jsou plné nenasycených mastných kyselin, které snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

2. Červené víno: Červené víno obsahuje látku reveratrol, která funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.

3. Brokolice: V organismu umí spustit vyšší produkci proteinu thioredoxinu, který chrání buňky srdečního svalstva.

4. Cizrna: Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a je účinná v prevenci před chorobami kardiovaskulárního systému.

5. Zelený čaj: Funguje jako silný antioxidant, který má pozitivní vliv na zdraví srdce. Dva šálky denně snižují vysoký krevní tlak a riziko koronárních srdečních onemocnění.

6. Čekanka: Zabraňuje nadměrnému ukládání tuku v našem organismu a je tedy účinnou prevencí nemocí kardiovaskulárního systému jako je kornatění cév, vysoký krevní tlak, infarkt a mrtvice.

7. Avokádo: Obsahuje až 15 % přirozeného tuku, především ve formě nenasycených mastných kyselin, které snižují množství cholesterolu v těle.

8. Dýňová semínka: Olej, který obsahují, prospívá srdci díky vysokým dávkám fytosterolu. Jako prevenci jezte každý den hrst semínek.

9. Fenykl: Kyselina listová, vláknina a fytochemikálie – to je zdravá kombinace, kterou vaše srdce ocení. Můžete jíst jeho listy nebo semínka.

10. Ovesné vločky: Dejte si je několikrát týdně k snídani. Kyselina linolová a olejová preventivně působí na správný chod srdečního systému.

11. Grapefruit: Přírodní flavonoidy se silnými antioxidačními vlastnostmi posilují mimo jiné stěny cév a zabraňují shlukování krevních destiček a vzniku krevních sraženin, které mají za následek infarkt.

12. Hovězí maso: Obsahuje kyselinu linolovou a je cenným zdrojem minerálních látek a omega 3 mastných kyselin, které prospívají srdci.

13. Hrozny: Najdete v nich vitaminy, minerální draslíkové soli nebo fosfor, hořčík a antioxidanty, které umí snižovat krevní tlak a zlepšují srdeční funkci.

14. Chřest: Je bohatý na vitaminy skupiny B a kyselinu listovou. Upravuje vysoký krevní tlak a podporuje činnost srdce a ledvin.

15. Jablko: Jedno jablko denně účinně posílí imunitní systém, srdce a krevní oběh. Stabilizuje hladinu cukru v krvi a posiluje cévy, především slabé žíly.

16. Kakao: Antioxidanty obsažené v kakau působí blahodárně na srdeční tepny. Snižují tlak krve, která jimi protéká, a napomáhají cirkulaci krve v oběhovém systému.

17. Kurkuma: Tato rostlina je díky příznivému působení na krevní oběh považována za prevenci mozkové mrtvice a krvácení do mozku. I malé dávky snižují cholesterol v krvi.

18. Kvasnice: Kyselina listová a betaglukany zabírají na zvýšenou hladinu cholesterolu a kardiovaskulární systém tím, že pomáhají rozpouštět sklerotický plát uvnitř cév.

19. Losos: Má vysoký obsah omega 3 a omega 6 mastných kyselin a zlepšuje proudění krve. Je prokázáno, že u lidí, kteří tyto ryby jedí aspoň jednou týdně, se výrazně snižuje riziko infarktu.

20. Listový špenát: Je zásobárnou skupin vitaminů E a B a kyseliny listové. Doporučuje se hlavně těhotným ženám, protože chrání srdce plodu.

21. Makrela: Že je rybí tuk zdravý, věděly už naše babičky. Obsahuje složky, které snižují špatný cholesterol a zvyšují podíl toho dobrého.

22. Mandle: Jedna hrst mandlí obsahuje až 20 různých flavonoidů, tedy látek, které pomáhají před rozvojem nemocí srdce a cév.

23. Olivový olej: Kvalitní, za studena lisovaný extra panenský olej výrazně snižuje cholesterol i vysoký krevní tlak a prospívá tak vašemu srdci. Není ale příliš vhodný ke smažení.

24. Oregano: Sloučenina beta-karyofylen chrání srdce před vznikem zánětů a je účinná proti osteoporóze.

25. Rajčata: Skvělou prevencí proti infarktu a mrtvici je látka lykopen, kterou obsahují. Pravidelná konzumace rajčat a protlaků ochrání vaše srdce a cévy.

26. Pohanka: Zdravá je hlavně díky rutinu, který udržuje pružné cévní stěny a zabraňuje shlukování cévních destiček.

27. Fíky: Aminokyseliny, draslík, hořčík nebo vláknina má preventivní účinky proti kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním.

28. Řepkový olej: Má optimální poměr polynenasycených a mononenasycených mastných kyselin. Účinně snižuje riziko infarktu a podporuje správnou činnost srdce a cév.

29. Skořice: Sloučenina polyfenolu obsažená ve skořici napodobuje funkci inzulinu a snižuje cukr v krvi a krevní tlak. Pravidelným přidáváním do pokrmů tak můžete předcházet kardiovaskulárním chorobám.

30. Česnek: Dokáže předcházet srdečním chorobám například tím, že snižuje shlukování krevních destiček a jejich přilnavost ke stěnám cév.

Odborníci radí: Jak si chránit srdce?

Marcela Schejbalová, ambulance srdečního selhání v Nemocnici Na Homolce

„Racionální strava bez tučných a přesolených jídel, nekuřáctví, omezení tvrdého alkoholu, vyhýbání se stresu a dostatek pravidelného pohybu – to jsou hlavní zásady zdravého životního stylu, který je důležitý pro zdravé srdce. Co se týká potravin, vhodné je konzumovat zeleninu, bílé maso, ryby, celozrnné výrobky a z tuků olivový olej – tedy dodržovat zásady středomořské diety. Naopak nejsou vhodná tučná masa, uzeniny, pečivo z bílé mouky, sladkosti a tvrdý alkohol.“

Richard Češka, předseda České internistické společnosti, Česká lékařská společnost JEP

„Jistě každý z nás někdy slyšel o pozitivních účincích česneku, vína nebo hořké čokolády a skoro všichni vědí, že nadbytek vajíček či tučného vepřového přináší riziko pro naše cévy. Podívejme se, co jedí lidé okolo Středozemního moře – a máme hned jednu z dobrých odpovědí, jaká dieta je zdravá. Úplně ale postačí používat „selský rozum“. Zelenina, ovoce, tmavé pečivo, vláknina jsou dobře, přebytky tučného a sladkého jsou špatně.

Jan Pirk, přednosta Kliniky kardiovaskulární a transplantační chirurgie IKEM

„Přírodní potraviny jako česnek, ořechy a citrusy skutečně pozitivně působí na správnou funkci srdce a cév. Kromě zdravého stravování by lidé měli přiměřeně sportovat, přiměřené pít víno a chodit pravidelně na preventivní kontroly u praktického lékaře. Hrozbou pro kardiovaskulární systém je kouření, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, neléčená cukrovka a samozřejmě nedostatek fyzické aktivity.“

Autor: Eva Fraňková, evakk