Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lázně: Kdy je dostanete zadarmo

21. června 2011 | 11:21

Do lázní se lidé jezdí buď léčit, nebo jen relaxovat a aktivně odpočívat. Mnozí dokonce dávají lázeňské péči přednost před dovolenou v zahraničí. Kdo má na lázně nárok? Pro koho je pobyt kompletně zadarmo a kdo si ho platí sám? Na to vám přinášíme odpovědi.

Jsou lidé, kteří mají vleklé zdravotní problémy a jezdí do lázní pravidelně tzv. na křížek. To znamená, že mají buď vše zdarma (kromě 60 Kč nemocničního poplatku na den), nebo si platí ubytování a stravu a bezplatně využívají jen léčebnou péči. Ale nenechte se mýlit, na zcela nebo částečně hrazený pobyt nedosáhnete jen proto, že znáte nějakého doktora. Lázně vám musí navrhnout váš ošetřující lékař. Vše pak schvaluje ještě revizní doktor vaší zdravotní pojišťovny.

V lázních Libverda si nenechte ujít zábal do banánových listů
Autor: archiv firem
Do lázní i za relaxací i hubnutím

Lázně už neposkytují jen péči nemocným lidem, ale stále víc vycházejí vstříc i ostatním, kteří si chtějí odpočinout, nebo naopak zacvičit či nějaké to kilo shodit. Nejrůznější placené pobytové nabídky najdete na internetu. Zde si také můžete přesně vybrat to, co vám sedí. Záleží na vás, zda vyrazíte na zkrášlovací, redukční nebo wellness kúru.

JAK DO LÁZNÍ – krok za krokem

Do lázní vedou dvě cesty. Buď přes zdravotní pojišťovny, nebo přes vás jako samoplátce. Kdy máte nárok na úplně nebo částečně hrazenou lázeňskou péči? Blesk to ví.

Na křížek aneb Když to platí zdravotní pojišťovna

1. Návrh na lázeňskou péči hrazenou zdravotní pojišťovnou vystavuje praktický lékař na doporučení odborného lékaře. Praktik pak navrhuje typ péče a vhodné lázeňské místo.

2. Lázeňskou péči posoudí a poté schvaluje revizní lékař zdravotní pojišťovny.

3. Pokud je schválena komplexní péče, pojišťovna hradí lázeňské léčení, stravování a ubytování. A pacient je v době pobytu v pracovní neschopnosti.

4. Pokud je schválena příspěvková péče, pacient uvede požadavky ubytování a stravování a hradí si to sám. Tuto péči čerpá pacient v době své dovolené a pojišťovna hradí lázeňské léčení.

5. Neschválí-li zdravotní pojišťovna komplexní nebo příspěvkovou lázeňskou péči, může klient absolvovat pobyt v lázních jako samoplátce.

Pobyty, které si platíte sami

Odpočinek u whirlpoolu
Autor: Priessnitzovy lázně

Stejně jako každou jinou dovolenou si klient platí sám lázeňské léčebné, relaxační, víkendové i wellness pobyty.

1. I pobyty, které si sami platíte, mohou být zaměřeny na lázeňskou léčbu i prevenci. Na základě vstupní prohlídky a podle zdravotního stavu sestaví lázeňský lékař klientovi individuální léčebný plán. Předepíše mu ty nejvhodnější procedury. Klient nepotřebuje žádné lékařské doporučení a pobyt si objedná sám ve vybraných lázních.

2. Ve většině lázní je připravena široká nabídka relaxačních, víkendových i wellness pobytů. Klient si vybere z nabídky a vše si hradí. Stačí poslat svou objednávku do vybraných lázní.

KDE SE CO LÉČÍ

Nemoci oběhového ústrojí
Darkov – Karviná, Františkovy Lázně, Hodonín, Jeseník, Karlova Studánka, Klimkovice, Konstantinovy Lázně, Lázně Libverda, Luhačovice, Poděbrady, Teplice, Teplice nad Bečvou

Nemoci trávicího ústrojí
Karlovy Vary, Luhačovice

Nemoci dýchacího ústrojí
Bludov, Janské Lázně, Jeseník, Karlova Studánka, Lázně Kynžvart, Luhačovice, Mariánské Lázně

Návštěva fyzioterapeuta
Autor: Priessnitzovy lázně

Nemoci pohybového ústrojí
Bechyně, Darkov - Karviná, Františkovy Lázně, Hodonín, Jáchymov, Janské Lázně, Karlovy Vary, Klimkovice, Konstantinovy Lázně, Lázně Bělohrad, Lázně Bohdaneč, Lázně Libverda, Lázně Toušeň, Lipová-lázně, Luhačovice, Mariánské Lázně, Poděbrady, Slatinice, Teplice, Třeboň, Velichovky

Nemoci ženské
Františkovy Lázně, Jeseník, Klimkovice, Mariánské Lázně

Nemoci onkologické
Františkovy Lázně, Janské Lázně, Karlova Studánka, Karlovy Vary, Luhačovice, Mariánské Lázně

Nemoci ledvin a močových cest
Bludov, Mariánské Lázně

Další informace o českých lázních se dozvíte na www.ceskelazenstvi.cz

Nejzajímavější tipy na pobyty v lázních

Potřebujete vysadit a odpočinout si? Vyberte si relaxační víkendový wellness pobyt v lázních. Můžete jet na několik týdnů nebo třeba na prodloužený víkend. Blesk.cz vám doporučuje několik zajímavých pobytů.

Wellness v Lázních Bělohrad vás zregeneruje stejně jako týdenní dovolená u moře
Autor: archiv firem
Poděbrady: Letní lázeňská dovolená
Období: 15. 6. 2011 – 31. 8. 2011
Cena za pobyt: 6940 Kč za osobu
Součástí pobytu je: Ubytování 6 dní a 7 nocí v lázeňském hotelu Bellevue – Tlapák, polopenze, pitná kúra – minerální voda Poděbradka, 6 lázeňských procedur: bazén s protiproudem, přísadová bylinková koupel, hydrojet, klasická ruční masáž zad a šíje, uhličitá koupel, podvodní masáž

Lázně Libverda: Odpočinek pro tělo a duši
Pobyt: 4 dny v hotelu Nový dům
Cena za pobyt: 4335 Kč za osobu
Součástí pobytu je: Polopenze formou bufetu,
1x zábal banánovými listy, 1x podvodní masáž, 1x thajská olejová masáž, 1x aroma koupel, 1x tenis/minigolf/fitness – dle výběru

Resort Svatá Kateřina: Beauty & Lifestyle 2

Pobyt: od čtvrtka do neděle
Cena: od 4560 Kč za osobu
Součástí pobytu je: Ubytování na 3 noci se snídaní, 1x očistná kúra bahnem z Mrtvého moře, 2x hodinová cvičební lekce, 1x přednáška profesionální vizážistky a kurz líčení, 1x diagnostika pleti, konzultaci s manikérkou, ošetření nehtů, 1x odborná přednáška o životním stylu, neomezený vstup do fitness, vstup do wellness&spa atd.

Lázně Bělohrad: Luxusní dárek pro ženu
Priessnitzovy lázně Jeseník
Autor: Priessnitzovy lázně Jeseník

Pobyt: 3 dny
Cena: 7000 Kč za osobu
Součástí pobytu je: Ubytování ve dvoulůžkovém pokoji ve 4* hotelu, plná penze formou bufetu, kosmetické ošetření s masáží obličeje, aroma masáž, hydrojet, SOFT PACK + liftingový tělový zábal, Rasulbad, oxygenoterapie, pitná kúra, vstup do hotelového bazénu a exotic spa

Léčebné lázně Konstantinovy Lázně: Senior pobyt
Pobyt: jeden týden
Cena: 6250 Kč za 1 osobu
Součástí pobytu je: Polopenze, 7x ubytování, vstupní konzultace s lékařem, 1x uhličitá koupel, 1x klasická masáž částečná, 1x podvodní masáž,
3x základní vstup do wellness centra na 2 hodiny denně, 1x taneční večer

Luhačovice: Letní wellness balíček
Pobyt: 3 dny v luxusním hotelu Alexandria
Cena: 4485 Kč
Součástí pobytu je: Ubytování, polopenze formou bufetu, 1x přírodní uhličitá koupel, 1x wellness masáž, masáž obličeje a dekoltu nebo indická masáž hlavy, volný vstup do wellness centra, whirlpool, čtyři keramické lázně různých teplot a přísad, finská sauna, ochlazovací sprchy, ledová studna atd.

Autor: Iva Dvořáková, Klena