Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Přišla o prs, vytvořili jí nový z vlastního tuku

18. května 2011 | 05:47

Unikátní operace poprvé v Česku proběhla v pondělí v pražské nemocnici Na Bulovce. Lékaři při ní pacientce, kterou o celé ňadro připravila rakovina, vytvořili prs úplně nový, jen za použití vlastní tukové tkáně a kmenových buněk.

Během tříhodinové operace plastický chirurg Ondřej Měšťák se svým týmem ženě vrátil naději na plnohodnotný život. S výsledkem je spokojený, zákrok se podle jeho slov podařil. "Myslím, že se nám to povedlo skvěle. I když je tam samozřejmě stále otok. Skutečný výsledek uvidíme až tak za tři měsíce. Objem jsme ale doplnili na velikost zdravého prsu," prozradil nám doktor Měšťák mladší z Kliniky plastické chirurgie FN Na Bulovce.

Není tuk jako tuk

Ten nejdřív odsál z ženina břicha a boků tisíc mililitrů tuku, stejně jako při jakékoliv klasické liposukci. Tuková tkáň totiž obsahuje mnohonásobně více kmenových buněk než kostní dřeň. "Po vyčištění jsme tuk rozdělili na dvě části. Třista mililitrů jsme vložili do unikátního stroje na separaci kmenových buněk a získali tak pět mililitrů. Získané kmenové buňky jsme přimíchali do vyčištěného tuku," popsal nám postup a prozradil nám, že i když jde o poměrně drahý zákrok, jeho efekt je k nezaplacení.

Klíčové jsou totiž právě ony kmenové buňky. Bez jejich přidání by tělo bez jakéhokoliv následného efektu samovolně vstřebalo více než padesát procent z aplikovaného tuku. Díky nim však vstřebá pouze něco okolo deseti procent, devadesát procent tuku tak už navždy zůstane na svém místě. A i když bude samozřejmě třeba ještě nějaká drobná korekce, už teď se díky doktoru Ondřeji Měšťákovi pacientce vrátilo potřebné sebevědomí.

Diagnóza: Rakovina prsu

Když žena z úst lékaře uslyší slovo rakovina, zhroutí se jí celý svět. Následuje ozařování, operace. Někdy stačí vyříznout jen samotnou "bulku", jindy je bohužel nutné odstranit celý prs. Radost z poražené nemoci však postupně vystřídá deprese ze ztraceného "ženství".

Většina žen skutečnost, že nemají ňadro, špatně snáší. Protézy jsou nepohodlné a nevypadají dobře. Navíc neřeší skutečnost, že svlečená žena si bez prsu připadá zohyzděná a nežádoucí. Často dokonce až "odpudivá". Přímému kontaktu s mužem se tak radši vyhýbá. Nepřímo tak trpí i partnerské vztahy. Pomoci může jedině plastická chirurgie.

Silikon problém neřeší

V úvahu tedy přicházejí silikonové implantáty. Ty je však možné použít jen tehdy, když byl prs odstraněn jen částečně nebo po jeho odstranění zůstala na místě část původní kůže. Pokud byla i ta odebrána, musí se nejdříve na místo voperovat balonek, který se postupně zvětšuje a vytvoří tak místo pro implantát.

Další závažný problém je v tom, že tělo oslabené nemocí a chemoterapiemi, "silikony" často doslova "odmítne". "Ozářený organismus je vůbec nemusí přijmout. Následuje infekce, popřípadě se kolem implantátu vytvoří zapouzdření, kterým se tělo brání cizímu objektu," vysvětlil nám Ondřej Měšťák.

Kmenové buňky přináší naději

Řešením je tzv. fatgrafting, neboli přenos vlastní tukové tkáně. "Jedná se o metodu, která spočívá v odběru tukové tkáně z podkoží kdekoli na těle, její zpracování a následné vložení do potřebné oblasti," vysvětlil nám doktor Měšťák.

Důležité a fascinující je především zjištění, že tuková tkáň obsahuje mnohonásobně více kmenových buněk než kostní dřeň. Je tedy více než pravděpodobné, že v budoucnu bude právě tuková tkáň hrát hlavní úlohu v oblasti regenerační medicíny.

Autor: Lenka Chvostová, apk