Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zjistěte rakovinu včas! Vyšetřete se sama

16. června 2011 | 12:50

Na rakovinu prsu umírá ročně v Česku kolem šesti tisíc žen. Přitom stačí tak málo a toto děsivé číslo může být mnohem menší. Neriskujte a vyšetřete se sama. Naučíme vás to.

Možná máte strach z vyšetření či předsudky nebo si říkáte, že vám se to prostě stát nemůže. Jenže čím dřív se začnete o svá prsy starat, tím vyšší máte šanci, že budou nejen krásné, ale hlavně zdravé. Bylo by nejlepší, kdyby ani pohmat, ani mamograf neodhalily nic, co by vám komplikovalo život. Ta horší varianta je, že si na prsu objevíte bulku. „Čím menší nádor se odhalí, tím jsou lepší vyhlídky na uzdravení. Menší je i riziko dalších komplikací,“ říká Jan Daneš, místopředseda Asociace mamodiagnostiků.

1. Vyšetřím se sama

Nestačí, když si čas od času sáhnete na prsy a máte dobrý pocit, že jste na nich nenašla nic mimořádného. Samovyšetření by mělo být běžnou součástí osobní hygieny ženy a musí se provádět pečlivě a pravidelně. Jedině opakovaným vyšetřením se naučíte dokonale poznat své prsy a můžete odhalit jakýkoli problém.

Samovyšetření prsu:

Kdy?
Ideálně jednou měsíčně těsně po skončení menstruace. Pokud máte za sebou klimakterium, stanovte si pevné datum, například první víkend v měsíci, kdy si vyšetření provedete.

Kde?
Ideální je ložnice, protože potřebujete zrcadlo a postel.

Samovyšetření prsu trvá pár minut, ale může vám zachránit život.
Autor: profimedia.cz
Jak?

1. Svlékněte se do půl těla a stoupněte si před zrcadlo. Paže nechte volně podél těla. Dívejte se pozorně a pátrejte pečlivě po změnách ve velikosti či tvaru prsů. Sledujte pozorně, zda se na kůži neukazují vtažená místa, či naopak vyklenutí, barevné změny, zarudnutí nebo zvýšená žilní kresba.

2. Dejte obě ruce nad hlavu a znovu si prsy pozorně prohlédněte z různých úhlů.

3. Sedněte si nebo stoupněte a představte si, jako by byl prs rozdělený na čtyři části. Vyšetření začněte v horní vnitřní části. Prsty pravé ruky položte naplocho na kůži levého prsu a pomalými krouživými pohyby s mírným tlakem prohmatejte. Vyšetřete okolí dvorce, dvorec a bradavku.

4. Stejným způsobem vyšetřete i další čtvrtiny prsu.

5. Nezapomeňte pečlivě prohmatat i podpaží.

6. Lehněte si na postel, hlavu položte na polštář, levé rameno si podložte složeným ručníkem a levou ruku si dejte pod hlavu. Vyšetřete oba prsy stejně jako vestoje od horní vnitřní části až po horní zevní.

Bojujete s rakovinou? Napište nám!

Desítkám tisíc pacientů ročně lékaři oznámí děsivou zprávu: Máte rakovinu. Po prvotním šoku následuje léčba, která je čím dál častěji úspěšnější.

Bojovali jste v minulosti s rakovinou a vyhráli nad ní? Podělte se s ostatními čtenáři o vaše zkušenosti, pocity i myšlenky. Dodejte jim sílu a podpořte je vlastním příběhem se šťastným koncem.

Příběhy prosíme posílejte SEM a nezapomeňte také nechat na sebe kontakt s adresou a telefonním číslem.

Co když objevíte změnu?

Hlavně klid. V naprosté většině případů nejde o nic vážného ani nebezpečného. Pro jistotu se objednejte ke gynekologovi nebo specialistovi, který zjistí, o co jde a jak dál postupovat.

2. Zázraky mamografu

Na vyšetření mamografem máte nárok
Autor: profimedia.cz
Tenhle chytrý přístroj umí rychle najít i malé zhoubné útvary, které byste při samovyšetření mohla přehlédnout. Pokud je vám mezi 45 až 69 lety, máte nárok na vyšetření mamografem zdarma a jediné, co do něj musíte investovat, je váš čas.

Jak probíhá?
Je to rychlé a bezbolestné. Výsledky můžete znát už po dvaceti minutách. Ve screeningovém centru vám udělají čtyři snímky, které zhodnotí lékař. Jestliže je vše v pořádku, celá akce tím končí a můžete jít domů. Pokud se mu ale něco nezdá, udělá vám ještě další mamografický snímek zacílený na podezřelé místo nebo se použije ultrazvuk či magnetická rezonance.
Náš tip: Před vyšetřením raději nepoužívejte antiperspirant, jinak se na nálezu můžou objevit podezřelé drobné útvary.

Kdy a jak často máte nárok na mamografii?

*Ve věku nad 45 se opakuje jednou za dva roky až do 69. roku.
*Od 30 let, pokud máte podezření na nějaký problém nebo máte genetické dispozice.
* Před plastickou operací.
* Po operacích prsu.

Mýty o vyšetření:

Záření mamografu způsobuje rakovinu
To je nesmysl. Vyšetření je velmi šetrné. Mnohem nebezpečnější je vyhnout se mu.

Vyšetření bolí

Stlačení prsů mezi dvěma deskami je sice nepříjemné, ale rozhodně se dá tu chvíli vydržet.

Ultrazvuk stačí
Některé útvary na ultrazvuku nejsou vidět a odhalí je jen mamograf. Zvládne ukázat i sotva milimetrové bulky.

Každý nález je nebezpečný
Mamograf ukáže i nezhoubné nádory, které nejsou nebezpečné. Definitivní verdikt potvrdí nebo vyvrátí až histologický rozbor.

Nechceta přijít o prsa? Pravidelně si je vyšetřujte.
Autor: profimedia.cz
Kde se dozvíte rakovině prsu víc:

Mamma Help
Poskytne vám rady, informace i psychickou podporu. Více informací na www.mammahelp.cz nebo bezplatné telefonní lince 800 180 880         

Kampaň Anny K.
Vlastní zkušenost donutila zpěvačku vyburcovat české ženy k prevenci. Více o kampani na www.chceszitjakoja.cz

Rakovina věc veřejná
Nadace financuje vývoj nových protinádorových léčiv. Více na www.vecverejna.cz

Aliance žen s rakovinou prsu

Sdružuje více než čtyřicet organizací onkologických pacientek z celé republiky. Více na www.breastcancer.cz

Autor: Majka Vinická, Kbak