Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

10 horkých tipů jak si prohřát zmrzlé tělo!

Mráz vám zalézá po kůži? Teple se oblékejte, prohřívejte se v sauně nebo vyražte třeba na spinning!
4. února 2011 | 09:09

Mrzne, až praští a vám nerozproudí krev ani vášnivý tanec? Vyzkoušejte bylinkové koupele, míchaná vajíčka nebo reflexní terapii. Zahřejí tělo a zlepší náladu.

Uvařte si zázvorový čaj

Bez něj se snad zima vůbec nedá přežít. Kořen zázvoru obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol. Díky nim aktivuje srdečně-cévní systém a dokonale zahřívá tělo. Pokud si budete připravovat zázvorový čaj, raději nejezte zázvorovou dužinu. Má takovou sílu, že by vám mohla poleptat sliznici. Jako bonus můžete brát to, že vás nabudí i eroticky. Nejlepší je se lžičkou medu.

Prohřejte kosti v sauně

Je to jedna z mála příležitostí, jak se v době, kdy venku řádí mráz, pořádně zapotit. Pokud ji budete „brát“ pravidelně, z vašeho života zmizí rýma i kašel a z těla se vyplaví jedy a škodlivé látky. Když k tomu přidáte, že vám dokonale vyčistí a omladí pokožku, máte skvělý prostředek pro krásu i zdraví. Takže jestliže nemáte nemocný kardiovaskulární systém, netrpíte dýchacími potížemi nebo onemocněním kůže, určitě si ji užijte.

Dejte si horkou polévku

Že slepičí vývar zahřívá a léčí nachlazení, vědí naše babičky už dávno. A i vědci zjistili, že slepičí polévka má opravdu protizánětlivé účinky, dokáže léčit bolesti v krku a pročistit dutiny. Důležité je polévku neuspěchat a vařit maso velmi pomalu klidně až dvě hodiny. Pak bude mít teprve tu správnou sílu.

Běžte na spinning

Nebo jakýkoli jiný sport, který vám dá trochu do těla. Teplo vám bude při aerobiku, pilates nebo na lekcích tance. Důležité je dávkovat si pohyb pravidelně, pořádně se po něm osušit a obléct, ať na vás pot nezačne chladnout.

Napusťte si bylinnou koupel

Tenhle smyslový požitek si vychutnáte právě v zimě úplně nejvíc. Kombinace horké vody a voňavých esenci je balzám pro tělo i duši a má hned dvojí účinek. Esenciální oleje a silice uvolněné v teplé vodě na náš organismus působí přes prokrvenou kůži a zároveň i přes sliznice při vdechování par z bylinné lázně. Pro rozproudění krve do vany přidejte tymián, mateřídoušku nebo rozmarýn. Použít můžete nálev z těchto rostlin nebo jejich esence.

Usmažte si k snídani vajíčka

Podle principů čínské medicíny byste během zimy měla mít každé ráno teplou snídani. Zapomeňte na mléčné výrobky nebo tropické ovoce, které působí na organismus chladivými a zvlhčujícími (hlenotvornými) účinky, což oslabuje energii sleziny. Naopak vařené jáhly, masový nebo zeleninový vývar či míchaná vajíčka vám rozproudí krev a vyvolají pocit tepla a pohody.

Trénujte cévy

V teplé místnosti si ponořte na tři až pět minut ruce do studené vody. Pak přejděte do chladné místnosti (ložnice nebo sklep) a ponořte ruce na stejně dlouhou dobu do teplé vody. Pomáhají i střídavé koupele nohou, kdy si naplníte jednu nádobu vodou 38 stupňů teplou a druhou jen 15 stupňů. Dejte nohy na dvě až tři minuty nejprve do teplé a pak na deset sekund do studené vody. Celé několikrát zopakujte. Na konci si navlékněte teplé vlněné ponožky.

Oblékejte se jako cibule

Noste široké oblečení, protože úzké nedovolí vaši pokožce, aby se správně prokrvila. Oblékejte se do více vrstev. Na nohy si natáhněte raději dvoje tenčí ponožky než jedny silné. Mezi dvěma vrstvami se totiž vytváří hřejivá vzduchová vrstva. Zapomeňte na parádu a nakupte si čepice. Právě přes hlavu v zimě uniká z těla spousta tepla. Na obnažené hlavě se totiž nejvíce ochlazuje krev, tělo ji pak nestíhá ohřát pro ostatní části a vám je zima.

Milujte se po ránu

Aby vám bylo teplo, je třeba se nejprve pořádně vyspat a pak začít den pohybem. Rozprouděním krve totiž aktivujete svoje srdce a prokrvením celého těla spustíte termoregulační mechanismy, které vás příjemně se zahřejí. Ideální je dát si pár minut poskakování, vyběhnout schody nebo se alespoň dlouze a vášnivě pomilovat.

Buďte v klidu

Nesprávné prokrvování končetin může způsobit také stres nebo zablokovaná páteř. Snažte se být co nejvíc v klidu a pravidelně relaxovat. Nic nezkazíte, když si pořídíte přípravky z ginkgo biloby. Zlepšují průtok krve, a ještě „odchytávají“ volné radikály.

Nebojte se ohnivého jídelníčku

Červené fazole, rýže, česnek, chřest, žampiony, hovězí, kuřecí, vepřové nebo skopové maso, ale i pálivé papričky a chilli jsou potraviny, které vám zpříjemní celou zimu a zahřejí vás.

Pozor na alkohol

Svařené víno nebo grog je snad to první, po čem většina lidí při pocitu chladu sáhne. A alkohol opravdu rozšíří povrchové cévy. Jenže tělo naopak potřebuje mít k udržení tepla cévy stažené, protože tak si chrání teplotu tělesného jádra, která je důležitější než teplota pokožky. Navíc opilý člověk díky vlivu alkoholu necítí takovou zimu a občas špatně odhaduje situaci.


Autor: Majka Vinická, KNbr