Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chřipku musíte vyležet, jinak hrozí komplikace!

Chřipku nesmíte podcenit, jinak hrozí komplikace!
2. února 2011 | 14:10

Většina lidí má tendenci chřipku podceňovat. Málo se však ví, že běžná chřipka je jednou z nejhorších chorob, se kterými se lidstvo potýká. A počtem obětí se řadí k těm nejsmrtelnějším!

Jen v Česku od začátku roku už na komplikace spojené s chřipkou zemřeli čtyři lidé a dalších víc než třicet leží v nemocnicích ve vážném stavu.

„Chřipka může proběhnout jako lehké onemocnění, pokud budete ochotni dodržet klidový režim a ležet v posteli,“ vysvětluje MUDr. Radovan Fiala ze serveru chripka.cz.

„Pokud ji však přechodíte, zaděláváte si na problémy a můžou u vás nastat zdravotní komplikace,“ říká lékař. Jejich závažnost se podle něj pohybuje od téměř neškodných až po život ohrožující dramatické stavy.

Potíže, které způsobuje vir:

Chřipkový zápal plic

Jde o komplikaci ohrožující život. Nemocný výrazně kašle a nestačí s dechem. Je nutné okamžité přijetí do nemocnice a intenzivní léčba. I při možnostech moderní medicíny až polovina pacientů s tímto typem zápalu plic umírá.

Akutní zánět hrtanu

Onemocnění začíná náhle a projeví se dráždivým kašlem, ztrátou hlasu, sípáním a dušností. Zánět se může rozšířit až na průdušky. V takovém případě se obvykle k obtížím přidává drsný, hrubý kašel a vysoká teplota.

Zánět svalů

Svalová slabost a bolest se objeví asi pátý den od počátku chřipky. Mírná bolest svalů je obvyklým příznakem i u nekomplikované chřipky. U zánětu je však bolest výrazná, nejčastěji bývají postiženy svaly stehen. Je nezbytné přijetí v nemocnici.

Zánět srdečního svalu

Pacient pociťuje bušení srdce, únavu, celkovou slabost, nevolnost, mohou se objevit otoky dolních končetin, střevní problémy, potíže s dechem. Nemocný se zánětem srdečního svalu patří jednoznačně do nemocnice, v případě rychlého postupu nemoci na jednotku intenzivní péče.

Postižení nervového systému

Jde o zánět mozku a jeho obalů (mozkových blan). Nemocného úporně bolí hlava a oči. Je malátný a schvácený. Přidat se mohou poruchy vědomí, halucinace nebo křečovité záškuby končetin.

Přechozená nemoc: Tělo se nedokáže bránit

Vir chřipky také celkově oslabuje organismus a tělo pak nedokáže vzdorovat dalším problémům. „Virem poškozené sliznice představují ideální prostředí pro množení bakterií,“ vysvětluje doktor Fiala a dodává, že pak může vzniknou bakteriální infekce, ze které se vyvinou následující obtíže:

Zápal plic

Je provázen kašlem, bolestí na hrudi, někdy dušností.

Zánět středního ucha

Projeví se zvýšenou citlivostí a bolestí ucha, vysokými teplotami.

Zánět vedlejších dutin nosních

Je nápadný dlouhotrvající rýmou, bolestmi hlavy, horečkami.

Zánět ledvin

Projevuje se například zhoršením odtoku moči, který je spojený s řezavou bolestí.

Další potíže spojené s chřipkou:

Zánět spojivek si způsobíte, když si neumytýma rukama sáhnete do očí.

Ztráta hlasu, dušnost a sípavost často provázejí zánět hrtanu.

Další důležité informace o tomto onemocnění se dozvíte na www.chripka.cz

Autor: Iva Dvořáková, jos