Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pomůže v boji proti rakovině aspirin? Podle lékařů ano

Podle britských vědců by mělo užívání aspirinu denně od dovršení pětačtyřiceti let pomáhat zabránit pozdějšímu infarktu a rakovině.
26. listopadu 2010 | 05:00

Lékaři z Velké Británie možná objevili převratnou novinku na poli medicíny. Zdá se, že všude dostupný aspirin by mohl výrazně pomoct při prevenci proti rakovině či problémům se srdcem.

Podle britských vědců by mělo užívání aspirinu denně od dovršení pětačtyřiceti let pomáhat zabránit pozdějšímu infarktu a rakovině. Právě kolem tohoto věku je riziko vzniku rakoviny největší.

Údajně 75 miligramů známého prášku denně snižuje pravděpodobnost propuknutí rakoviny tlustého střeva až o třetinu, obecně by hrozba této nemoci měla klesnout o čtvrtinu. A kdo má rakovinu prostaty, denním braním aspirinu sníží hrozbu smrti až na polovinu!

Počátek v 70. letech

V podstatě to zase tak převratná novinka není. Už Peter Elwood, lékař z Cardiffu, hlavního města části britských ostrovů Walesu, už v sedmdesátých letech minulého století tvrdil, že aspirin pomáhá na srdce, ale jiní odborníci tehdy oponovali, že ještě nejsou probádány vedlejší účinky tohoto léku.

Později se ukázalo, že aspirin může způsobit krvácení do trávicího traktu. Množství léku, které je doporučované denně brát je ale asi takové, aby byl účinek opravdu jen kladný.

Autor: mivr, lenak