Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Co jsou funkční potraviny? Podvod, nebo přinášejí užitek?

Mléko bychom měli pít denně už jenom proto, že obsahuje vysoký obsah vápníku.
6. listopadu 2010 | 05:23

Vyskakují na nás snad z každé reklamy. Věříme jim a jsme ochotni za ně zaplatit mnohdy i nemalou částku. Jde přeci o naše zdraví a to je pro nás nejdůležitější. O čem je řeč? O tzv. funkčních potravinách, které nám slibují lepší obranyschopnost, živé kultury anebo lepší zažívání. Co je na těchto tvrzeních pravdy?

Svět je neustále v pohybu a všichni kolem nás očekávají, že stejně rychle budeme fungovat i my. Stres. Potíže se zažíváním. Nepravidelná strava. To všechno nám hrozí denně z televizních reklam. Slibují nám, že když vypijeme nebo sníme daný výrobek, tak kromě toho, že se něčeho nasytíme, jako bonus spalujeme tuky či obrníme před nepřízní počasí náš imunitní systém.

Instantní vzpruha

Jak to vlastně s těmito výrobky je ve skutečnosti? Lidé prý mnohem více věří výrobkům tzv. 2 v 1. Píše o tom příloha Hospodářských novin Víkend. Jídlo a zdraví v jednom skutečně mnohé konzumenty přesvědčí ke koupi raději než třeba "obyčejné" přírodní suroviny, které přitom zdravé jsou, ale není na nich etiketa s lákavou informací ohledně našeho zdraví. Takové avokádo například snižuje krevní tlak a obsahuje silné antioxidanty, ale protože to na sobě prostě nemá napsané, nevidí pasivní zákazník důvod, proč dát přednost jemu.

Co jsou funkční potraviny?

Jako funkční potraviny se označují všechny výrobky s přidanou hodnotou čehokoliv, co je pro naše zdraví prospěšné. Tento fenomén přitom odstartoval už v osmdesátých letech, kde jinde než v uspěchaném a neustále se vyvíjejícím Japonsku. Už tenkrát lidé ocenili, že když například vypijí zdravý výrobek s příchutí jahody, nejen si pochutnají, ale zároveň si i posílí stavbu svých kostí. Problém je však v tom, že do sebe vpraví mimo zdraví prospěšných látek, jenž mají dokonce svoji vlastní registrovanou známku, mnohem více cukru, než by do sebe vpravili třeba polotučným mlékem, které má stejné účinky. Balení takových výrobků je navíc jednou tak dražší.

Za své zdraví zaplatíte

Proč platit za to samé víc? Ty stejné živiny lze získat z běžných produktů. Jsou levnější. Nejsou však tolik "sexy" jako značkové lahvičky, krabičky a jiná barevná balení.

Může si za to ale sám spotřebitel. O výhody některých výrobků se prostě nezajímá a není tak dobře informován. Už jenom každodenní nákup člověka snadno otráví, stává se z něj nutnost. Je přece o tolik pohodlnější přečíst si informace přímo v obchodě, než zjišťovat, jaké vitamíny do sebe můžeme vpravit obyčejnou brokolicí.

A proto pokud nejste nijak zvlášť nemocní, nebo vám lékař něco přímo nedoporučil, máte pestrou denní stravu, kde nechybí ani ovoce a zelenina, není důvod se každý den uchylovat k těmto potravinám s přidanou hodnotou, ale jednou za čas si je lze dopřát jako své "zdravotní přilepšení". Nic se nemá přehánět a u těchto výrobků, i když se to na první pohled nezdá, to platí dvojnásobně.

Vypravte se tak směle do zelinářství, vsaďte na brokolici, rajčata, luštěniny, brusinky či borůvky, k tomu pro střevní mikroflóru přidejte obyčejný kefír, prospějete tak svému tělu a potěší se i váš rodinný rozpočet.

Dáváte přednost klasickým výrobkům, nebo kupujete a konzumujete značkové produkty, které doporučují reklamy? Věříte v moc funkčních potravin? Napište nám svůj názor v diskuzi pod článkem!

Autor: NBr, Kšim