Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po pár soustech zmrzliny skončila na invalidním vozíku

Loňská dovolená Rachel Devine změnila život. Kvůlu zmrzlině zůstala rok na invalidním vozíku
25. září 2010 | 05:00

Idylická dovolená před nástupem do nového zaměstnání se pro mladou Britku Rachel Devine (25) změnila v peklo. Jedno olíznutí zmrzliny jí málem stálo život. V kopečku mražené pochoutky bylo totiž i kozí mléko, na které má dívka silnou alergii. Nepomohlo jí ani okamžité použití inhalátoru a adrenalinové injekce, skončila na čtyři týdny v komatu! S následky se vyrovnává dodnes. Musí se naučit znovu chodit i mluvit.

Se svým přítelem Chrisem si chtěli v srpnu 2009 užít skvělou dovolenou v Turecku předtím než Rachel nastoupí do nového zaměstnání a nastartuje tak svou budoucí kariéru. Jejím osudovým rozhodnutím bylo objednat si u stánku kopeček čokoládové a broskvové zmrzliny. V nich bylo ale i kozí mléko, na které má Rachel, jak sama dobře věděla, extrémně silnou alergii. Na to, že ho ledová sladkost obsahuje, však zákazníky nikdo neupozorni. O příběhu informoval server thesun.co.uk.

Nepomohl ani inhalátor

Po ochutnání se Britce zúžily dýchací cesty na minimum a kvůli nedostatku kyslíku začala ztrácet vědomí. Nepomohly ani čtyři dávky z astmatického inhalátoru. Rachel nemohla popadnout dech. V panice si ještě píchla adrenalinovou injekci, aby se jí nezastavilo srdce. Přesto ztratila vědomí a probudila se až za čtyři týdny v turecké nemocnici.

Pohotový přítel Chris zastavil policejní hlídku, která je oba ihned odvezla do nemocnice. Během jízdy se jí snažil provádět masáž srdce a umělé dýchání, aby ji udržel při životě, ale její dýchací cesty byly tak zúžené, že nedokázal její plíce profoknout.

Lékaři jí nedávali příliš mnoho šancí na přežití

Kvůli kritickému stavu musela být několikrát převezena na specializovanější pracoviště v Turecku. Lékaři v Royal Victoria byli k jejímu osudu velice skeptičtí. Chrise i rodiče Rachel připravovali na nejhorší.

Přesto se mladá žena zázrakem po čtyřech týdnech probudila z komatu. Později vypověděla, že se jako první pokoušela dovolat své matky. Ale nebyla schopná promluvit a ani se hýbat. Na incident se zmrzlinou si nepamatovala. Myslela, že při letu do Velké Británie došlo k nehodě.

Rok na invalidním vozíku

Rachel se prostřednictvím psaní učila znovu mluvit a obohacovala tak svou slovní zásobu. Docházela na rehabilitace i logopedická cvičení. Po roce je schopná se s podporou jednoho člověka postavit na nohy. Udělat několik kroků.

Žena se přesto nevzdává a chce se naplno vrátit do života, který žila před "zmrzlinovovou nehodou". Začít pracovat, hrát na klavír a hlavně zpívat. S přítelem Chrisem se chtějí také konečně vzít, což plánovali již před dovolenou v Turecku.

Autor: jaj, lenak