Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výhody tloušťky: Existují vůbec?

Fotografie
7. září 2010 | 15:54

Všeobecně platí, že dámy s postavou XXL mají samy se svým tělem problémy.Vidí spíše negativa, než pozitiva. To potvrdily i příběhy Alice a Marcely, které jste si mohli přečíst. Z části mají pravdu. Obezita s sebou přináší zdravotní rizika, omezuje pohyb. Na druhou stranu, ale každý rub má i líc. A jsou okamžiky, kdy kyprá postava není minus.

Výhody

- Sexuální zdatnost. Devětaosmdesát procent mužů z britského průzkumu společnosti Silentnight tvrdí, že baculky jsou lepší v posteli.

- Klidnější spaní. Stejný zdroj říká, že lidé s nadváhou jsou i ideálními partnery při spánku. Pětkrát méně sebou házejí než hubení lidé.

- Vyhlazená pleť. Na lidech s kily navíc nejsou tolik vidět vrásky.

Nevýhody

- Zdravotní komplikace. Nadměrný tuk zatěžujete orgány i celou kostru.

- Menší výběr. I když pánové tvrdí, že jsou pro ně baculky sexy, obvykle mají na mysli maximálně plnější tvary, ne výraznou nadváhu. Extra silné ženy je příliš nelákají.

- Omezený šatník. Co naplat, výběr oblečení ve velikosti 38 je neomezený. Na rozdíl od dvaapadesátky.

Názor dietoložky Jany Altnerové:

Jak se s nadváhou vyrovnat?
Důležité je neobviňovat se, neuzavírat se do sebe a pokusit se tento stav řešit. Pár kilo navíc není problém, pokud se s nimi člověk cítí dobře. Hlavní je dělat si stále radost, ale ne jídlem.

Horší je výrazná nadváha, která s sebou přináší zdravotní rizika. Někdy je náročné se s nadváhou vypořádat, proto je dobré vyhledat odbornou pomoc. Ať už je to poradce pro zdravý životní styl, či třeba psycholog, je dobré hledat řešení a někoho, kdo pomůže. Velice důležité je mít se rád.

Mají to tlustí lidé těžší? Je tloušťka jen estetický problém?
Tloušťka je především zdravotní problém. A už to, že je omezená pohyblivost a jsou nadmíru zatížené klouby, je pro tělo dost nepříjemné. Způsobuje řadu zdravotních problémů. Záleží na tom, jak se člověk s nadváhou psychicky vyrovná. Jsou lidé, kterým obezita nevadí, umějí se krásně obléknout a jsou šik.

Jsou lidé s nadváhou vyrovnaní, nebo se s ní celý život perou?

Určitě se najde řada lidí, kteří jsou naprosto vyrovnaní, jsou optimističtí a cítí se fajn. Je jich ale velice málo. Ze své praxe vím, že především ženy, i když navenek působí vyrovnaně, se nadváhou trápí a necítí se dobře. Diety střídají s hladověním stále dokola.

Autor: amp, vin, kamp