Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Unikátní zákrok: Chlapci (8) přišili utržené ucho!

24. srpna 2010 | 06:05

Napadení dítěte psem přináší obvykle velice vážné zdravotní komplikace a často i znetvoření. Své o tom ví i chlapec (8) z Kroměřížska. Pes mu ukousl horní polovinu boltce.

Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně chlapci ucho přišili. Hoch podstoupil dvě operace. První trvala čtyři hodiny. Při druhé bylo nutné napojit cévy tak, aby se zlepšil žilní odtok. Zákrok trval další 2,5 hodiny. „Chlapečkovi se daří dobře a bude v příštím týdnu propuštěn domů,“ řekl operatér Jiří Veselý.

Na světě je dosud publikováno celkem 76 případů úspěšných operací. Na Klinice plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice u svaté Anny, vedené profesorem Jiřím Veselým, je to již čtvrtý případ.

Další unikátní zákroky

Palec z nohy na ruku
Ve zlínské nemocnici nahradil plastický chirurg Tomáš Kempný pacientovi palec na ruce palcem z nohy. Ten přišel o všechny prsty při práci s pilou.

Odstranění obřího znaménka
Unikátní plastickou operaci mateřského znaménka, které měla pětiletá pacientka téměř na padesáti procentech obličeje, podstoupila René Svrčková loni v olomoucké nemocnici. Na místo kožního štěpu nebo seškrábání vypěstovali lékaři novou kůži natáhnutím kůže staré pomocí balonků, které implantovali a postupně rozšiřovali pod kůží holčičky. Znaménko vyřízli a na jeho místo natáhli vypěstovanou tkáň.

Nová čelist
V pražské Všeobecné fakultní nemocnici provedli operaci čelisti, o kterou pacient přišel při vyjmutí zhoubného nádoru. Lékaři pacientovi operovali implantát na míru.

Autor: Iva Dvořáková, hto