Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Srpnovou vyrážku mají na svědomí roztoči

Svědění kůže způsobují útoky roztoče
19. srpna 2010 | 07:30

Právě nyní útočí na lidi i zvířata miniaturní roztoč zvaný sametka (lidově sviluška). A dokáže opravdu hodně znepříjemnit život. Své o tom ví majitelé zahrad i jejich čtyřnozí miláčci.

Máte plné tělo kousanců a nevíte od čeho? Vyloučili jste útok komárů i jiného kousavého hmyzu a jste s rozumem v koncích? Tak pokud máte u domu travnaté plochy nebo jezdíte o víkendu na zahrádku, Blesk pro vás má odpověď. To neustálé a úporné svědění má na svědomí sametka. Oranžový nebo narůžovělý milimetrový roztoč žije v trávě a daří se mu právě v tomto počasí, kdy je ještě celkem teplo, ale i vlhko. Samička naklade vajíčka a larva, aby mohla přežít, parazituje na živých tvorech. Přichytí se na kůži zvířat nebo lidí svými příústnímu končetinami a pokožku nařízne. Do této ranky vypustí své jedovaté výměšky, které naštěpí tkáň hostitele, a ona pak už se touto směsí živí.

Co sametka způsobí?

Larví kousanec vyvolá samozřejmě reakci napadeného organismu. Vznikne zánět, který se projeví jako červená skvrna. Na té se vytvoří puchýřek naplněný tekutinou a velmi svědí. Jako všichni roztoči si i sametka hledá na hostiteli taková místa, kde je kůže tenká, vlhká a teplá. Nepříjemné kousance ve velkém množství má člověk kolem pasu, v tříslech, v podpaží a ženy pod prsy. Svědění je tak úporné, že většina lidí si napadená místa rozškrábe. „Měli jsme dokonce pacienty, kteří si puchýřky od sametek tak rozdrásali, že dostali infekci a museli být hospitalizováni,“ říká dermatoložka Monika Arenbergerová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Když se larvička nasaje, odpadne.

Jak se chránit?

Nejlepší by bylo v srpnu a v září nechodit vůbec trávou, což není možné. Nebo můžete travnaté plochy ošetřit vhodným pesticidem. „Pacientům doporučuji, aby se před pobytem na zahradě nastříkali Difusilem H, který účinkuje asi tak 4 hodiny. Měl by svilušky odpudit,“ radí doktorka Arenbergerová a dodává, že je potřeba se často sprchovat teplou vodou. „Pokud jste už poštípaní, svědění zmírníte potřením fenistilem nebo obyčejnou cibulí. Zanícený kousanec ošetřete lokálním antiseptikem, třeba peroxidem,“ doporučuje Arenbergerová. Vyrážku můžete mít jeden až tři týdny. V září už jsou larvy svilušek vylíhnuté, a tak přestávají lidem a zvířatům škodit.

Trpí i psi a kočky

Tento roztoč také napadá i domácí zvířata – kočky a psy. Jak zjistit, že původem neustálého drbání a vykusování nejsou blechy, ale svilušky? „Zvíře pozorně prohlédněte. Pokud v meziprstí a pod končetinami u břicha, u ocasu a kolem uší, kde je kůže méně porostlá srstí, najdete oranžové hrbolky, je vaše zvíře napadeno tímto roztočem,“ říká veterinář Pavel Truhlář z Velkých Popovic. „Pořiďte si přípravek Biokill, nastříkejte ho na hrubší gázu a hrbolky mechanicky odstraňte. Poté ještě jednou zasažené plochy nastříkejte.“

Proč napadá jen někoho?

Málokdy se stane, že je pokousaná celá rodina. Odnese to jeden dva členové a zvíře. Proč? „To je jako u komárů,“ říká Monika Arenbergerová. „Na někoho jdou víc, na druhého vůbec. Říká se, že svilušky si nejvíc smlsnou na lidech horkokrevných a na těch, kteří neužívají žádné léky a jejich organismus není zaplaven chemikáliemi. Ale to není ničím podloženo.“ Ať už je to jakkoli, napadení musí vydržet, se zářím přijde i konec nepříjemných puchýřů a svědění. A musí doufat, že za rok se jim srpnová vyrážka vyhne.

Jestliže si chcete posedět v trávě, chraňte se před sametkou například Difusilem H a zvířata zase Bio Killem
Autor: scom

Autor: Iva Dvořáková, hto