Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dokážete si správně umýt ruce?

12. srpna 2010 | 06:00

Právě teď hlavně v záplavových oblastech lidé denně slyší: Myjte si často ruce, dbejte na hygienu, protože vám hrozí nebezpečí nákazy např. žloutenkou nebo salmonelou.

Ale ne každý ví, jak si ruce správně umýt. Nestačí je strčit pod tekoucí vodu, nanést trochu mýdla, promnout, utřít do textilního ručníku a hotovo.

Ruce jsou nejčastějším přenašečem infekcí. To potvrzuje i Jan Rutsch, vedoucí lékař Centra cestovní medicíny: „Nemytýma rukama se přenáší nejrůznější infekční onemocnění. Ne vždy si lidé umí ruce správně umýt, někdy si je před jídlem nemyjí vůbec! Nebo si ruce osuší do použitého ručníku na veřejném místě. Takovým chováním se zbytečně vystavují riziku nákazy infekcí.“

Co možná nevíte:

● Než si půjdete umýt ruce, sundejte si prstýnky. Pod nimi se bakteriím velice dobře daří.

● Velkým semeništěm bakterií jsou i dlouhé případně umělé nehty. Proto používejte při mytí kartáček na ruce.

● Na veřejných místech si ruce do textilního ručníku neutírejte. Použijte sušič nebo papírový kapesníček.

● Pozor na tuhá mýdla. Nikdy nevíte, kdo ho použil před vámi a může být zdrojem bakterií.

Jak na to, krok za krokem:

Když není k dispozici voda a mýdlo

I to se může stát. Na cestách, v autě nebo právě v místech záplav. Dobré je mít po ruce antibakteriální ubrousky nebo gel. Stačí si ruce očistit ubrouskem nebo vetřít gel a budete mít okamžitě ruce čisté i suché. Tyto produkty ničí bakterie a choroboplodné zárodky. Některé jsou vyráběny v praktickém kabelkovém balení, takže je můžete mít kdykoli po ruce.

Autor: Iva Dvořáková, jak