Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

20 největších mýtů o zdraví: Dlouhý spánek škodí!

Spánek je zdravý, ale příliš dlouhé vyspávání může zkazit vaši náladu
22. července 2010 | 07:30

Kdo spolkne žvýkačku, zalepí si žaludek a ten, kdo má ráno erekci, se může chlubit abnormální potencí. Babské řeči, o nichž ani nevíme, jak vznikly. Německý lékař Michael Prang ve své knize Vegetariáni žijí déle – 101 omylů o zdraví vysvětluje omyly a pravdy některých pořekadel. Blesk pro vás vybral dvacet nejzajímavějších.

Jedním z největších nesmyslů je ten o ranní erekci. Vůbec nesouvisí s vysokou potencí. Má co do činění s fází spánku, kdy se člověku zdají sny. Puls a dech se zrychlí, spáč prožívá vše intenzivněji, a tím pádem nastává erekce. Za noc to může být jednou až pětkrát.

1. Dlouhý spánek je zdravý

Spánek delší než 8 hodin denně je vlastně škodlivý. Při delším pobytu v temnotě tělo snižuje produkci vitaminu D, čímž trpí hlavně kosti, navíc negativně ovlivňuje naši náladu.

2. Z teplé večeře se tloustne

Ohřátím nezískává jídlo ani o kalorii navíc. Důležité je množství jídla a počet kalorií v něm, nikoliv teplota pokrmu.

3. Čím víc vitaminů, tím lépe

Pokud jíme zdravě, nepotřebujeme žádné další vitaminy v podobě tabletek a přípravků.

4. I muži mívají přechod

To vůbec neplatí. Okolo čtyřicátého roku života u mužů pouze klesá produkce testosteronu.

5. Syrový steak urychluje hojení monoklů

Steaky v žádném případě nepatří na oči. V syrovém mase je spousta škodlivých bakterií, a hrozí tak nebezpečí infekce. Na monokl si dejte studený obklad.

6. Nejezte maso, budete žít déle

To je pravda, vegetariáni se skutečně dožívají vyššího věku. Není to však způsobeno odmítáním masa, ale celkově jejich zdravějším způsobem života.

7. Klíště se musí vykroutit po směru hodinových ručiček

To je nesmysl. Kusadla klíštěte nemají žádné závity. Klíště se tak nemá vytáčet, ale mělo by se co nejrychleji vytáhnout pinzetou, aby nedošlo k nakažení.

8. Akné je způsobeno špatnou hygienou

Akné není projevem špatné hygieny. Neustálé mytí pokožce neprospívá. Avšak mýt se musí. Používejte mýdla s hodnotou pH 5,5. Ta nenarušují přirozenou kyselost pokožky.

9. Světlé skvrny na nehtech značí nedostatek vápníku

Nedostatek vápníku, se neprojevuje tímto způsobem. Světlé skvrny jsou většinou důsledkem otlaků nebo poranění nehtů.

10. Kdo močí na elektrický plot, dostane ránu proudem

Ne vždy. I když je moč dobrý vodič, tekutina se několik centimetrů po opuštění močové trubice změní v proud mikroskopických kapek. Jisté riziko ovšem hrozí.

Že by pizza byla škodlivá? Ta, na které je zelenina vašemu tělu nejspíš prospěje
Autor: scom

11. Jízd a na kole způsobuje impotenci

Jen tomu, kdo týdně ujede více než 500 km na tvrdém sedátku. Tvrdé sedlo totiž stlačuje nervové konečky a krevní cévy v genitáliích.

12. Čtení za šera kazí oči

Málo světla při čtení očím škodí, dochází k pálení a oči mohou vysychat. Rychle se však zregenerují.

13. Prodělat dětské nemoci je lepší než očkování

Lekáři doporučují očkovat. Jinak může dojít v dospělém věku k potížím. Například u spalniček k oslepnutí, hluchotě nebo kómatu.

14. Ze stresu člověk onemocní

Není to pravda. Stres nemusí působit vždy negativně. Může být i zdravý, zvlášť když je součástí naší práce nebo života, ale jen v rozumné míře.

15. Podle nosa poznáš kosa

Když má někdo dlouhý nos, má i velké přirození? Z výzkumu korejského vědce mezi 655 muži ale vyplynulo, že délka nosu vůbec nesouvisí s délkou penisu.

16. Kdo pije destilovanou vodu, umře

To je holý nesmysl. Destilka se promíchá se zbytky jídla, stejně jako se solí a minerály. Tím pádem není nebezpečná pro tělo.

17. Když si vyholíme podpaží, méně se potíme

Člověk se potí stejně, ať už je vyholený, či ne. V dlouhých chloupcích se však více zadržují bakterie, způsobující zápach.

18. Spolknutá žvýkačka zalepí žaludek

Polyká někdo žvýkačky? Pokud už ke spolknutí dojde, žvýkačka projde žaludkem bez problémů přes střeva.

19. Vlasy rostou rychleji, když je stříháme

Nerostou. Nezáleží na tom, jak často se stříháme nebo holíme. Taky neplatí, že by tmavly či světlaly. Ani holení nohou nezpůsobuje rychlejší růst chloupků.

20. Pizza je nezdravá

Pizza může být i zdraví prospěšná. Dodává tělu mnoho potřebných látek. Pizza s rajčaty, olivami a čerstvými bylinkami je vhodná. Pozor na salámovou a sýrovou. Ty mají hodně kalorií.

Autor: han, jen