Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Patnáct rad, jak přežít horko ve zdraví!

Horko se dá snášet mnohem lépe na pláži. Jak si ale poradit ve městě?
12. července 2010 | 11:41

Vytoužené léto je tady a s ním se musíme přichystat na horké dny. Aby nám bylo příjemně i při vysokých teplotách, měli bychom dodržovat některé vyzkoušené zásady. Zodpovíme patnáct nejčastějších otázek a poradíme, jak se v parném počasí zchladit.

1. Co je nejlepší na zahnání žízně?

Výborný je vlažný zeleninový vývar. Jak na to? Do litru a půl vařící vody dejte kus celeru, dvě mrkve a dvě brambory a vařte dvacet minut. Potom proceďte a pijte během dne.

2. Co by se v horku pít nemělo?

Především nápoje, které obsahují kofein. Jedná se hlavně o kávu, ale i černý čaj nebo coca-colu. Odvodňují organismus a přispívají k ještě většímu pocení. Dobré nejsou ani sladké minerálky kvůli vysokému obsahu cukru. Nedoporučují se také příliš ledové nápoje – často způsobují angínu.

3. Jaký nápoj je nejvhodnější?

Obecně platí, že ke každému nápoji, ať jde o jakýkoli, je dobré přidat citronovou šťávu. Osvěží vás a má antibakteriální účinek.

4. Jak je to v horku s alkoholem?

Alkohol za horkých dnů lze doporučit jen v malém množství. Určitě by to neměla být nějaká silná pálenka. I místo vychlazeného piva, které vypadá lákavě, je lepší si dát minerálku s obsahem hořčíku a vápníku.

5. Jaké jídlo si vybrat v horku?

Výborné jsou meloun a okurky, protože obsahují hodně vody, stejně tak i brambory. Obecně platí, že se nehodí těžká jídla – většině lidí ve vedru ani nechutnají. Sáhněte raději po zeleninových salátech s drůbežím masem, rybách a podobně.

6. Existuje optimální oblečení do horka?

Rozhodně se doporučuje volnější oděv s větším výstřihem – těsné šaty udržují horko na pokožce.

 

7. Dá se nějak bojovat proti skvrnám od potu na oděvech?

Přestože se v horku nosí dobře zejména přírodní materiály – bavlna, hedvábí a podobně, nejsou optimální kvůli zmíněným skvrnám. Tyto materiály sice pot dobře sají, ale bohužel jej i dobře drží. Lepší jsou syntetické tkaniny nebo oblečení, které má alespoň v partiích kolem podpaží syntetické podložky.

8. Pomáhají proti pocení deodoranty?

Ty jsou lepší proti zápachu. Když chcete omezit tvorbu potu, kupte si aniperspiranty. Když je opravdové vedro a vy se hodně potíte, většinou nepomůže nic. Naše rada: Noste si i do práce třeba tričko nebo halenku na převlečení.

Nezapomínejte na pitný režim
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

9. Jak si nejlépe ochladit pokožku?

Když jste v práci, je to složitější. Osvědčilo se například osvěžit si ruce až po lokty v hodně studené vodě a pak je natřít například mandlovým nebo kokosovým olejem či silně hydratačním tělovým mlékem.

10. Jak je to s klimatizací?

Když je tepleji než 33 stupňů Celsia, měla by se klimatizace omezovat nebo úplně vypínat. Náš organismus se totiž při takovém vedru nedokáže dobře přizpůsobovat teplotním rozdílům uvnitř a venku. Když to bez chlazení nejde vydržet, měla by se teplota klimatizací udržovat maximálně o pět stupňů nižší, než je venku.

11. Můžeme v horku sportovat?

Ve vedru býváme malátnější. Vhodné je například plavání, jinak lehčí cviky z jógy, pilates a podobně. Jde o to, abychom ještě více nepřetěžovali krevní oběh.

12. Je pravda, že za horkých dní mají lidé větší chuť na sex?

Ano, ale bývají i unavenější, takže sexuální výkonnost může být nižší.

13. Existuje nějaká jednoduchá rada, jak ochladit horký byt bez klimatizace?

Osvědčilo se naplnit vanu i umyvadla studenou vodou, dobré je nalít ji i do kbelíků. Voda se postupně vypařuje a ochlazuje vzduch.

14. Pomůže ochlazovat se v horku zmrzlinou?

Studená zmrzlina jistě tělo ochladí. Je ale lepší si pro účel ochlazení vybírat méně kalorické zmrzliny, tak zvané sladoledy (na základě voda – ovoce).

15. Je skutečně třeba si ve vedru chránit hlavu pokrývkou?

Ano! Pokrývka hlavy nás totiž významně chrání před přehřátím a přímým slunečním žárem – tedy před úpalem i úžehem.

Autor: Silvie Risová, amp