Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Osm tipů pro sexy opálení

Jak docílit bronzové barvy pokožky a neriskovat při tom zdraví?
4. července 2010 | 06:45

Trendem dnešní doby je do bronzova opálené tělo. Jak ale docílit žádoucího odstínu a minimálně při tom zatěžovat svou pokožku nezdravými slunečními paprsky?

Nedělní Blesk připravil deset tipů, jak se správně opalovat a zároveň chránit před škodlivým UV zářením.

1. Hydratujte týden předem

Už týden před začátkem dovolené, na níž se budete intenzivně slunit, byste měli začít s hydratací kůže. To znamená používat denně hydratační tělová mléka a krémy na obličej. Slunce, UV záření i vítr kůži vysušují, a tak si i na dovolenou vezměte zásobu těchto přípravků. Platí to i o hydrataci zevnitř – nezanedbávejte pitný režim.

2. Mažte se 30 minut před opalováním

Nenatírejte se až na pláži nebo na koupališti. Nejlepší je nanést krémy a opalovací oleje asi půl hodiny před opalováním, tedy před odchodem na slunce. Teprve pak budou tyto přípravky účinné. Pravidelné natírání by se mělo opakovat každé 2 až 3 hodiny.

3. Nepoužívejte loňské krémy

Pokud se budete vypravovat na cestu, rozhodně s sebou neberte opalovací krémy, které vám zůstaly z loňského roku, byť by se vám zdálo, že jsou ještě použitelné. Jejich filtry totiž podléhají vlivu tepla a slunečního záření. Takže letos vám budou k ničemu!

4. Otestujte alergii

Mějte na paměti, že mezi 12 a 16 hodinou pochytáte 75 procent slunečního záření dne a že žádný prostředek vás neochrání úplně. Proto k slunění přistupujte rozumně. Pokud máte nevyzkoušený opalovací krém, nejdřív si ho trochu naneste na čtvereček kůže a nechte ho pár minut působit. Tak zjistíte, zda jste na něj alergičtí.

5. Přes poledne ve stínu

Během poledne, kdy je sluneční aktivita nejsilnější, se na přímém slunci zdržujte jen minimálně. Ideální je pobyt ve stínu, protože i v něm se pomalu vaše tělo opaluje. Paprsky se totiž odrážejí například od vody nebo písku.

6. Hubněte s opalováním

Stačí si každý den trochu zaplavat a jíst kaloricky chudé saláty a po dovolené máte pár kilo dole. Podpořit hubnutí mohou i speciální opalovací krémy, které mají dvojí účinek. Při opalování také zeštíhlují a jejich výrobci tvrdí – až o několik centimetrů během dvou týdnů…

7. Začněte už před dovolenou

Je dobré už pár týdnů před dovolenou začít s pravidelným lehkým opalováním. K tomu přidejte pití mrkvové šťávy nebo tabletky s karotenem a na plážích pak zapadnete mezi domorodce. Ale pozor, všechny přípravky na udržení barvy konzumujte v rozumné míře.

8. Do vlasů olivový olej

Viděli jste na svých cestách Řekyně nebo Chorvatky se zabalenými hlavami v ručníku? Na vlasy si nanesly olivový olej a za hodinku si ho smyly. Vlasy se jim krásně leskly a nebyly zničené. Tak to zkuste taky! Na opalování ale olivový olej bez ochranných faktorů není vhodný.

Autor: Zuzana Pšenicová, jak