Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Komárů je nejvíc za čtyři roky: Jak na ně?

Jak bojovat s komáry
3. července 2010 | 06:59

Váží pouhé dva mikrogramy, přesto dokáže člověka přivést málem k samému šílenství. Blesk vám poradí, jak co nejlépe bojovat s komáry, kterých je letos nejvíce za poslední čtyři roky! A nejen s nimi, ale i s dalším obtížným hmyzem.

U vody, v lese, u ohně i v ložnici. To protivné bzučení je slyšet všude! A hned tak nepřestane. Odborníci varují, že kalamitní situace potrvá celý červenec. Tedy za předpokladu, že první prázdninový měsíc bude slunečný a suchý. Pokud by vydatně pršelo a v nejhorším případě se řeky opět vylily z břehů, situace by se ještě zhoršila.

„Musíme doufat, že v červenci moc pršet nebude. Pak by začalo komářích útoků ubývat a na konci měsíce by mohla být situace v normálu,“ říká vedoucí Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci František Rettich.

10x za minutu? Kalamita!

Síla komáří armády spočívá v počtu, a když se přemnoží jako letos, může jich být večer v lese na malé ploše i několik set najednou. „Komáři se po povodních přemnožili v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji. Nejhorší je to pak na jižní Moravě. V lesní oboře Soutok v Lanžhotě jsme naměřili 900 útoků komára na člověka za minutu,“ říká František Rettich.

Ovšem šílená situace je nejen v mokřinách. V obci Uhřenčice na Olomoucku naměřili naposledy odborníci 185 útoků za minutu. Za kalamitu v obydlených místech je přitom považováno už 10 bodnutí za minutu.

Proti larvám komárů v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji použili biologicky šetrný Vectobac. Ten likviduje larvy, když ho zkonzumují. Už přemnožené létající komáry hubí postižené obce insekticidními přípravky, většinou jezdí s postřikem dodávky.

K rozmnožení komárů stačí, aby vydatně zapršelo a voda se dostala do míst, kde jsou nakladená vajíčka.

Kdy se přemnožují

K tomu, aby byla komáří populace hodně početná, potřebuje vodu, nejlépe vylití toků do lesů a na louky u řek, kde samičky nakladly vajíčka. Obzvlášť se protivnému hmyzu daří při větších záplavách, takových, které postihly na jaře Moravu.

Přenášejí virus Ťahyňa

Kalamitní komáři mimo jiné přenáší virus Ťahyňa způsobující valtickou horečku. „Nemoc se projevuje především teplotami do 39 stupňů. Mizí většinou do 2 až 3 dnů. Mezi další obtíže patří bolesti kloubů, krku nebo hlavy,“ řekl Blesku primář dětského oddělení břeclavské nemocnice Pavel Vajčner. Nemoc podle něj zvládnete jen s paralenem a ulehnutím do postele, také musíte hodně pít.

Co na ně zabírá

Elektrické odpařovače

Raid Night and Day, elektrický odpařovač
Insekticidní přípravek vás zbaví nepříjemného bzučení kolem ucha. Náplň vydrží po dobu 10 dnů a nocí. Cena: 180 Kč

592037:gallery:true:true

Biolit, elektrický odpařovač s náplní na 60 nocí
Hubí a odpuzuje komáry, pakomárky a jiný malý hmyz. Cena: 170 Kč

592034:gallery:true:true

Repelenty

OFF Family Care Junior gel
Repelentní gel je vhodný pro citlivou dětskou pokožku už od dvou let věku. Nevyvolává alergické reakce, neobsahuje konzervačních látky, barviva a parfémy. Cena: 123 Kč

592033:gallery:true:true

Repelent Predator
3D mechanický rozprašovač Účinně likviduje komáry, klíšťata a další hmyz ve venkovních i vnitřních prostorách. Cena: 200 Kč

Repelent Predator
Autor: Predator

Babské rady

● Komáry odpuzuje pelyněk a afrikány, vysaďte si je před okna, aby vám komáři nelétali do bytu.
● Do 100 ml alpy nebo 50% lihu dejte vylouhovat jednu lžičku hřebíčku a po týdnu použijte jako mazání. Na noc si namažte paže a čelo.
● Dalším tipem je vavřínový (bobkový) olej smíchaný s žitnou kořalkou. Pokud potřete touto směsí místa, která nemáte chráněná oblečením, komáry to prý odpudí.

Autor: sim, hto