Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chrápání: Zabiják lásky!

Společné manželské lože škodí zdraví
19. května 2010 | 18:00

Chrápání patří mezi nepříjemné poruchy, které kromě postiženého trápí především jeho okolí. Zkoušeli jste už někdy usnout vedle ostře túrované motorky? Hluk, který vydává, dosahuje až 90 decibelů a stejně nesnesitelný může být i chrápající spáč!

Snad proto se chrápání uvádí mezi deseti nejčastějšími důvody k rozvodu, které spadají do kategorie „soužití nemožné“. Sdílet s hlučným protějškem ložnici může být pro jeho partnera prostě nesnesitelné. Podobnou poruchou přitom „trpí“ podle posledních výzkumů až 40 % české dospělé populace a každý třetí Evropan. Myslíte, že strádá spíš okolí? Omyl! Samotné chrápání není jen sociální problém, často ho totiž provázejí i zástavy dýchání, které můžou trvat i neuvěřitelných 90 vteřin. Pak jde o závažnou zdravotní komplikaci. Při takové epizodě může dojít k nedostatku kyslíku v těle, odkrvení některých částí organismu a zvýšení produkce adrenalinu. To bývá příčinou mozkové mrtvice či srdečního infarktu. I nádor v oblasti krčních, nosních nebo ušních dutin se někdy projevuje jako „pouhé“ chrápání.“
Výkřik do textu: Chrápe každý třetí z nás!

Pozor na diabetes

Australští odborníci navíc nedávno upozornili na fakt, že chrápání často poukazuje na poměrně závažnou nemoc, diabetes druhého typu. Podle statistik mají lidé s dýchacím deficitem při spánku až ve 40 procentech případů tento typ cukrovky. Mezinárodní federace diabetu (IDF) proto doporučuje lékařům u každého pacienta, který má potíže s chrápáním, také zjišťovat možný diabetes.

Proč chrápeme?

Nepříjemné zvuky způsobuje průchod vzduchu zúženými místy horních cest dýchacích. Rozechvívají se stěny dýchacích cest nebo volnému dýchání brání uvolněné tkáně. Nejčastější překážkou bývá měkké patro, jazyk nebo čípek. Chrápání může být geneticky podmíněné vrozenou špatnou stavbou měkkého patra. K deformaci může dojít i při úrazu hlavy nebo s věkem, vlivem povolování svalů. Chrápání se dá také vyvolat užíváním některých léků - hlavně těch, které snižují svalové napětí, a také kortikoidů, které zase způsobují ukládání tuků v oblasti krku.

Zákrok pomůže ve většině případů

Cesta ke klidnému spánku je poměrně jednoduchá. Pacient se objedná na úvodní lékařské vyšetření videoskopickou metodou. „Po kompletní prohlídce nabídneme pacientům různé formy pomoci. Někdy je třeba odstranit mandle, jindy udělat plastiku patra,“ uvádí Tomáš Moravec, specialista ORL z pražské kliniky Asklepion. U lehčích forem spánkového bezdeší a u prostého chrápání se dá dosáhnout až 90 % úspěšnosti pomocí plastiky čípku a měkkého patra. Tento zákrok se provádí ambulantně pomocí laseru. Varianta, při které se odstraní i část nosní sliznice, pomáhá také pacientům s chronickou rýmou. Obě metody využívají speciální laser k odpařování postižených tkání.

Bezbolestné, ale drahé

Samotný výkon laserem obvykle příliš nebolí. V následujících dnech pacienti popisují své pocity jako při bolestech v krku. Maximálně po třech týdnech však dochází k úplné normalizaci stavu. Naopak velkou nevýhodou těchto dvou laserových metod je to, že je nehradí pojišťovna. Klient obvykle musí platit vše sám a zákrok stojí kolem 12 až 14 tisíc korun. U zástavy dechu, která těžší chrápání doprovází, je však podle studií lepší klasická operace. Při ní můžou operatéři víc ovlivnit i výsledný tvar operované tkáně. V tomto případě pojišťovna výkon obvykle hradí.

Chrápou i děti

U dětských pacientů bývá nejčastější příčinou chrápání zvětšená nosní mandle, což se dá snadno odstranit malým lékařským zákrokem.

Pilulky vás nespasí

K obecné prevenci patří úprava životosprávy. Je důležité vyloučit alkohol před spaním, včetně piva. „Častou příčinou chrápání bývá i kouření a nadváha,“ radí Tomáš Moravec. Chrápání partnera ruší víc než polovinu manželů v České republice. Není proto divu, že okolo zaručených léků, které vám údajně pomůžou od vašich obtíží, se točí veliký byznys. Podle lékařů žádné pilulky příčinu chrápání vyléčit nedokážou, ale můžou významně tlumit následky. Nejmodernější přípravky působí na zvýšení povrchového napětí sliznice měkkého patra, zabraňují tak vibracím a skutečně v některých případech i pomůžou v boji proti nočnímu hluku, i když jeho příčinu neodstraní.

Jak se chrápe v Čechách?

Chrápání u nás postihuje třikrát častěji muže než ženy a často začíná ve věku kolem čtyřicítky. Nejvíce se podle průzkumu chrápe na jihu Moravy a ve středních Čechách. Naopak relativně nejlépe se v tomto směru má vdaná žena na jihu a západě naší republiky. Zvuk čtyř procent chrápajících partnerů je natolik nesnesitelný, že jsou nutné oddělené ložnice. Ve třetině domácností chrápou oba partneři. Ze sociálního pohledu může být chrápání i možnou příčinou rozchodu partnerů. Nemožnost trávit dovolenou ani jiné noclehy mimo domov, oddělené ložnice manželů a špatná kvalita odpočinku má negativní vliv na psychickou pohodu v rodině i na společné soužití. Polovina párů přiznává, že nepříjemné zvukové projevy jim „zničily“ také sexuální život. Zástavy dechu ve spánku můžou vést i k nedostatku kyslíku v těle, odkrvení a potažmo i k poruše ztopoření pohlavního údu. Chrápání navíc prokazatelně zapříčiňuje mnoho dopravních nehod. Chrápající ani jeho partner se v noci nevyspí, a proto přes den častěji upadají do mikrospánku. Za volantem auta je pak tragédie na dosah ruky.

Autor: Věra Vojtěchová