Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Klíšťata? Držte si je od těla!

Fotografie
14. května 2010 | 17:00

Chodíte do přírody? Máte domácí zvíře? Tak to byste měli zvážit očkování proti klíšťové encefalitidě. Nejvhodnější dobou je sice zima, ale i teď máte stále šanci!

Příznaky a průběh nemoci

První fáze: asi po týdnu až dvou (může to být až měsíc) od nákazy nastává první fáze choroby. Připomíná lehkou chřipku. Doprovázejí ji:
- bolesti hlavy
- bolesti kloubů a svalů
- zvýšená teplota
Někteří lidé prodělají jen tuto fázi a úplně se uzdraví.

Druhá fáze: nastává asi po dvou až třech týdnech od první. Projevuje se:
- bolestmi hlavy a horečkami
- světloplachostí
- nevolností a zvracením
- ztuhnutím šíje
- třesem svalů
- obrnou nervů
- závratěmi
- poruchami spánku

Akutní stav trvá asi dva až tři týdny, potom se pomalu vylepšuje. „Klíšťovka“ může zanechat vážné následky. Ve výjimečných případech může skončit i smrtí pacienta.

Nejčastější trvalé následky po „klíšťovce“:

(dochází k nim asi u ¼ nemocných)
- obrna horních končetin
- chronické bolesti hlavy
- poruchy koncentrace, nálady nebo spánku
- depresivní stavy

Očkování:

* představuje celkem 3 vakcíny: druhou dostanete měsíc po první a třetí pak po roce - imunita trvá asi tři roky.
* hradíte si je sami (některé pojišťovny přispívají) – jedna dávka stojí 500 korun.

314105:gallery:true:true

Pozor:

Když chcete zjistit, jestli bylo přisáté klíště nakažené, můžete je v obálce poslat do laboratoře na vyšetření. Výsledek se dozvíte asi za dva dny. Zaplatíte přes sedm set korun.

5 rad, jak se chránit

1. Do přírody se dobře oblečte - uzavřená obuv, dlouhé kalhoty, ponožky, pokrývka hlavy (obecně je nejlepší světlé oblečení, na kterém je klíště lépe vidět).

2. Používejte repelenty.

3. Přisáté klíště pokapejte dezinfekcí, pak je pomalu vyviklejte nebo i vykruťte a spláchněte do WC. NIKDY je nerozmačkávejte.

4. Ranku po přisátí pozorujte několik následujících týdnů (hnisání či rudnutí kolem konzultujte s lékařem).

5. Pro své domácí miláčky zařiďte u zvěrolékaře odpuzovače klíšťat (obojky, spreje a podobně).

Vloni se u nás klíšťovou encefalitidou nakazilo víc než osm set lidí. Byl to druhý nejvyšší výskyt onemocnění za posledních dvacet pět let. Přitom s preventivním očkováním proti zánětu mozku, způsobenému klíštětem – „klíšťovce“ - Češi velice váhají. „Proočkovanost v České republice je čtvrtá nejnižší v Evropě. V počtu nákaz je na tom hůř než my už jen Rusko,“ říká předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Klíště ze psa

Poměrně často se lidé nakazí při odstraňování klíštěte ze svého chlupatého mazlíčka. „Máme doma kocoura, který chodí i ven. Domů nosí klíšťata pravidelně. Několikrát se dokonce stalo, že klíště lezlo po posteli, kde se náš chlupáč rád natáhne,“ říká Zuzana Bartůňková z Prahy a pokračuje: „Jsou období, kdy mu vytahujeme denně z kožichu i tři klíšťata najednou. Obojky a spreje moc nepomáhají.“

Nesahat!

Důležité je, když už přisáté klíště objevíte, abyste ho dokázali správně odstranit. Nikdy na něj nesahejte rukama. Nejlepší je na to speciální pinzetka či kleštičky, které jsou k dostání v lékárně. Podstatné je i to, jak dlouho bylo klíště přisáté. Čím dříve ho objevíte a vytáhnete, tím významněji omezíte možnost nákazy „klíšťovou“ (či lymeskou boreliózou, kterou roztoči také přenášejí). Proto se doporučuje hned po návratu z přírody sprcha a prohlídka celého těla. Pověsti o vykrucování klíštěte, a dokonce ve směru hodinových ručiček, nemají opodstatnění – lze je vytáhnout i kývavým pohybem – musíte na to ale jít jemně, aby se neodtrhla hlavička a nezůstala v kůži.

Vakcína na poslední chvíli?

Nejvhodnější dobou na očkování je zima, kdy nejsou klíšťata aktivní a organismus má dost času na vytvoření protilátek. Vakcinace je ale možná prakticky po celý rok, dokonce ve zkráceném harmonogramu. Jestli se necháte naočkovat teď v květnu, lékař vám doporučí obzvlášť velkou opatrnost – kdyby se klíště zakouslo po vakcinaci a před vytvořením protilátek, mohl by být průběh nákazy bouřlivější.

Další nemoci přenášené klíšťaty:

-lymeská borelióza = zprvu se projevuje zarudnutím kolem místa přisátí, přičemž skvrna mívá světlý střed - pozdější, neléčená stadia nemoci se můžou projevit závažným poškozením některých vnitřních orgánů, nervové soustavy a podobně

-ehrlichióza =  nově objevená infekce vyvolaná bakterií rodu Ehrlichia – projevy jsou podobné jako u boreliózy – nejběžnější je horečka, slabost, bolsti hlavy, kloubů a svalů
Obě nemoci se dají zjistit rozborem krve

Autor: Silvie Risová