Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Uvolněte se. Zkuste terapii něhou

Od neustále shonu se odtrhněte a relaxujte. terapie něhou je to pravé.
1. května 2010 | 15:15

Přímo šílíte ze stresových situací okolo a postrádáte jemné doteky, pohlazení? Tak to je terapie něhou správnou volbou.

V uspěchané době jsme denně vystaveni stresovým situacím. Některé můžou být pozitivní, ale těch je jako šafránu. Příznivým stresem bývá například cestování, svatba nebo narození dítěte. Daleko častěji ale potkají nepříjemné situace jako třeba nemoc, úmrtí blízkého člověka, rodinné, pracovní problémy nebo ztráta zaměstnání. Dlouhodobý stres je pro tělo velmi nebezpečný, protože prokazatelně ohrožuje zdraví. Negativně působí na srdce a cévy, oslabuje imunitu a energeticky vyčerpává. Jsme pak nesoustředění, podráždění a vyčerpaní. Chybějící energii pak často doplňujeme přejídáním. Většina lidí přibírá na váze především proto, že je v permanentním stresu. Jednu z úspěšných metod, jak „vynulovat“ stres, představuje relaxační doteková terapie.     

Chybí něha

Přesto, že se člověk sám považuje za individualitu, je třeba mít na paměti, že něžné pohlazení od druhého zkrátka potřebujeme. Dává nám to pocit tepla, lásky, porozumění a jistoty. Každé malé dítě někdo od narození laská – ať už rodiče, sourozenci, příbuzní nebo přátelé. Dítě se v tom láskyplném okamžiku cítí v bezpečí a hlazení pak doslova vyhledává. Ten pocit nejde ničím nahradit. S dospíváním tato potřeba postupně vymizí a nahradí ji především doteky partnerské, které dříve nebo později ztratí svou uklidňující intenzitu, protože mají spíše sexuální povahu. I když to málokdy přiznáme, ta bezpodmínečná něha nám chybí.

Doteků se vzdávat nemusíte

Může se stát, že se partner nedotýká tak často, jak byste chtěli a potřebovali. Není třeba zoufat. Existují relaxační studia, kde se určitě dokonale uvolníte a shodíte ze sebe stres. „Já se touto technikou zabývám přes dvacet let a personál jsem si vyškolila sama. Terapeutky jsou výhradně zdravotní sestry, protože bývají velmi srdečné a otevřené,“ říká majitelka pražského studia Relaxis No1 Markéta Vernerová. Nejedná se ale o klasické masáže. Terapie je založená na jemném hlazení a uvolňujících dotycích. Stimulují se nervové receptory v kůži, člověk přivírá oči a vnímá jen příjemné hlazení. V žádném případě necítíte žádnou bolest, jako například u klasických masáží. Využívá se bříšek prstů. Pokud je to klientům příjemné, mohou jim zlehka „škrabkat“ záda nehty nebo využívat nejrůznější drbátka. Vždy záleží na jediném. Na přání klienta.

Brána do jiné dimenze

„Pod doteky zkušených terapeutek se octnete v jiné dimenzi. Zapomenete na stres a problémy, a už během několika minut mozek bude relaxovat a mysl snít,“ říká Markéta Vernerová. Často se stává, že klienti při terapii usnou. Dokazuje to jen, jak moc příjemný a uklidňující je to zážitek.
Terapie se hodí pro každého, velice ji doporučuji i dětem. „Mám hyperaktivní děti a o jednom z nich by se dalo říci, že je to vyloženě vztekloun. Dotekovou terapii na ně s úspěchem používám poměrně často. Zklidní se, dokážou se plně soustředit a udělat bez obtíží i nějaký ne moc příjemný úkol, např. úklid,“ vysvětluje. Terapie něhou může být velice přínosná jak dětem, tak jejich rodičům.

 

Nechte se hýčkat

Obezita může mít spoustu příčin, stres patří mezi prvořadé příčiny. „Vystresovaná žena, která je v jednom kole, ráno běhá do školky s dětmi, vaří, uklízí a neustále pracuje, je adeptkou na to, že bude obézní,“ říká Markéta Vernerová. Taková žena často doplňuje energii a obaluje nervy něčím sladkým nebo tučným. Dokud se nezbaví stresu, žádná dieta neúčinkuje. „Právě od toho je tu naše relaxační studio. Klienti tady můžou být po terapii neomezenou dobu. Leží v křesílkách, využívají uklidňujících pomůcek a poslouchají relaxační hudbu. Zůstávají i několik hodin. Každý si zaslouží odpočinek. Pořádáme také nejrůznější cvičební programy,“ vysvětluje Markéta Vernerová.


Kolik vás to bude stát?


20 minut terapie 249 Kč
40 minut terapie 429 Kč
60 minut terapie 599 Kč

Místa, která potřebují něhu

•    hlava
•    záda
•    ruce a paže                    
•    nohy a chodidla
•    břicho a hrudník

Autor: Jana Šlégrová