Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rakovina: Nasaďte přírodní zbraně!

27. února 2010 | 09:01

Jak snížit riziko zhoubných nádorů? Lékaři těžící z praxe a vědeckých studií radí vsadit na správné potraviny.  Racionální jídelníček, zdraví životní styl a preventivní prohlídky, jimiž lze riziko rakoviny snížit až o šedesát procent.

Cibule a česnek

Léčivé účinky těchto potravin už znali staří Egypťané. Cibule a česnek působí příznivě při prevenci proti nádorům trávicího traktu, hlavně jícnu, žaludku a tlustého střeva. Brzdí růst rakovinotvorných buněk.

Citrusy

Dejte si každý den jeden pomeranč nebo mandarinku. Citrusy přispívají k prevenci proti rakovině. V nejrůznějších zemích světa probíhaly výzkumy a podle nich každodenní svačina složená z grepů, pomerančů a mandarinek snižuje riziko onemocnění až o 50 procent.

475497:gallery:true:true

Lesní plody

Jahody, borůvky, maliny a brusinky nás také chrání před zhoubným bujením. Toto drobné ovoce obsahuje polyfenoly s výrazným protirakovinným potenciálem.

Léčivá kurkuma

Čínská medicína zná blahodárné účinky tohoto koření. V Japonsku se konzumuje hlavně jako odvar. Vám stačí, když si denně dáte jednu čajovou lžičku do polévky, salátu nebo například těstovin. Účinek koření podpoříte, pokud přidáte ještě pepř. Výzkumy ukazují, že kurkumin je prospěšný jak při prevenci, tak při samotné léčbě rakoviny. Koření brání růstu nádorových buněk a tvorbě cév, které rakovinový útvar vyživují.

Červené víno

Přiměřené množství vína je významným pomocníkem při snižování cholesterolu a vysokého krevního tlaku. Červené víno obsahuje látku, která zabraňuje rozvoji zhoubných nádorů.

Čokoláda

Není čokoláda jako čokoláda. Mléčné se vyhýbejte obloukem, po té vám jen přibudou kila. Vždy sáhněte po té, která obsahuje nejméně 70 % kakaa. Polyfenoly, které jsou v čokoládě obsaženy, se totiž rakovině vůbec nelíbí. Denně si dejte 20 g hořké čokolády.

Rajčata

Silný antioxidant zvaný lykopen obsahují hlavně rajčata, ale také meloun, růžový grapefruit a papája. Lykopen chrání před rakovinnými buňkami hlavně plíce, děložní sliznici, prostatu a žaludek. Když jsou rajčata zpracována do rajčatového protlaku nebo dokonce omáčky, účinek antioxidantů se ještě zvyšuje.

Lněné semínko

Len je bohatý na lignany a omega-3 mastné kyseliny, zejména ty působí proti rakovině, a navíc ještě snižují hladinu cholesterolu.

Zelený čaj

Vypijte denně asi tři šálky. Po čaji budete mít více energie a nebudete tolik unavení, má totiž prokazatelné regenerační účinky. V čajových lístcích jsou obsaženy látky, které dokážou bojovat proti nádorům. Protirakovinné účinky mají především japonské čaje (ne čínské). Sáček s čajem byste měli louhovat nejlépe 8 až 10 minut, pak je nejúčinnější.

Obiloviny

Dopřejte si často neloupanou rýži, pšenici, kukuřici, kroupy a z nich vyrobené výrobky. Riziko výskytu nádorového onemocnění snižují právě vysokým obsahem vlákniny, minerálů.

Košťálová zelenina

Udělejte si vitaminovou bombu z brokolice, růžičkové kapusty, květáku, hlávkového zelí a kapusty. Košťáloviny obsahují látky, které zabraňují rozvoji rakoviny a chrání zdravé buňky před těmi karcinogenními. Pozor! Dejte vždy přednost čerstvé zelenině. Zmrazená je mnohem méně učinná.

Pravidelná konzumace brokolice chrání žaludek před vředy i rakovinou
Autor: scom

Sójové boby

Některé studie dokázaly, že sója pomáhá v boji proti rakovině prsu, prostaty, střev a konečníku. Sójové boby také prospívají kardiakům, snižují krevní tlak a zabraňují propuknutí srdečních nemocí. V sóji je obsaženo velké množství vápníku, draslíku, magnezia a železa.

Tyto potraviny omezte!

Zatímco některé potraviny mohou podle řady studií vzniku rakoviny předejít, jiné naopak naše zdraví ohrožují. „Některé podporují vznik řady chorobných stavů,“ říká primářka onkologie pražské Bulovky Vladimíra Stáhalová. Na které bychom si tedy měli dát pozor?

Červené maso

Provedené studie dokazují, že častá konzumace hovězího, skopového a vepřového masa může vést k nadváze a podstatně zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva a prsu. Potřebné bílkoviny raději nahraďte libovějším masem nebo například luštěninami.

Uzeniny

Jestli si rádi dáváte několikrát do týdne uzené maso, hrozí vám větší riziko rakoviny žaludku. Slanina, párky, salámy, všechny tyto nezdravé potraviny jen šanci nádorů zvyšují.

Jestli si rádi dáváte několikrát do týdne uzené maso, hrozí vám větší riziko rakoviny žaludku.
Autor: Nový Čas

Opečené buřty, grilovaná masa

Když se maso peče nad plamenem, vytékající tuk se přeměňuje na toxické látky a ty se na mase usazují a působí jako silné karcinogeny. Tvorbu těchto látek omezíte, pokud předtím maso dáte do marinády obsahující citronovou šťávu.

369946:gallery:true:true

Tučný sýr a mléko

Totéž platí, pokud se řadíte mezi milovníky tučných sýrů a mléka. Maso nebo mléčné výrobky, jezte všeho s mírou a denně si dejte 500 g ovoce a zeleniny.

Vyvarujte se nadměrné konzumaci tučných sýrů
Autor: Archív

Slazené limonády

Vypijete za týden alespoň dvě láhve coly či jiné limonády? Pak byste se měli přeorientovat na vodu nebo čaj. Nejnovějšího studie amerických vědců prokázala, že konzumace více než dvou lahví slazených nápojů týdně zvyšuje riziko rakoviny slinivky břišní o 87 %.

Autor: sim