Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nepříjemný 'suvenýr'

Ženám na velikosti penisu nezáleží
19. srpna 2008 | 13:42

Letní období přímo svádí k romantickým dobrodružstvím. Náhlé vzplanutí citů často pokračuje spalujícími vášnivými prožitky. Ty však mohou skončit v ordinaci.

I v těchto případech totiž platí, že člověk by si měl za všech okolností zachovat chladnou alespoň hlavu. Počet lidí, kteří se nakazili nějakou pohlavní nemocí, u nás každým rokem nebezpečně roste.

Na první pohled by se mohlo zdát, že o nebezpečí pohlavně přenosných nemocí máme všichni dostatek informací a že riziko nákazy se týká pouze okrajových skupin společnosti. Toto zdání však klame. Počet nemocných roste stále výrazněji. Nejrozšířenějšími nákazami jsou AIDS, syfilis a kapavka. Podle světových zdravotnických statistik je ale poslední dobou nejčastější nákaza chlamydiovými mikroorganismy.

Nejúčinnější ochranou je použití kondomu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Stačí jeden nechráněný styk
"Myslela jsem, že napoprvé se mi nic nemůže stát. Svého kluka jsem znala půl roku," říká 16letá Jana z Prahy, která se léčí s chlamydiemi. Více než polovinu nemocných představují lidé ve věku 20 až 30 let. Výjimkou však nejsou ani mladší pacienti. Je to hlavně tím, že mladí lidé dnes začínají sexuálně žít mnohem dříve, a než dospějí, vystřídají i několik sexuálních partnerů. Pak se riziko nákazy zvyšuje. Většina pohlavních onemocnění se totiž zpočátku příliš neprojevuje. Příznaky se často zaměňují například za poševní výtoky. Nemocný o své chorobě ani nemusí vědět a nechtěně přenese nákazu na dalšího partnera. Nezodpověné sexuální chování a šíření nákazy však může být i právně trestáno.

Nejdůležitější je ochrana
Odborníci se jednoznačně shodují, že nejúčinnější ochranou je pečlivý výběr partnera, partnerská věrnost, řádná intimní hygiena, používání kondomů a vůbec dodržování zásad bezpečného sexu. Podrobnější doporučení naleznete například na Stránkách bezpečného sexu www.pepino.cz.

Dodržujte zásady bezpečného sexu!
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Nezapomeňte, že...

... neléčené nebo nedoléčené pohlavní nemoci mohou způsobovat poruchy plodnosti, negativně ovlivňovat průběh těhotenství (potraty, předčasné porody), nebo se dokonce přenést na plod!

Mezi nejčastější pohlavně přenosné nemoci patří:

AIDS
Toto virové onemocnění vůbec nemusí projevit celou řadu let od nákazy. Téměř 90 procent lidí nakažených virem HIV ale během 3 – 5 let umírá na selhání imunitního systému. Jejich organismus není schopen bránit se ani proti naprosto banálním infekcím. Antivirovou léčbou se daří životy postižených prodlužovat, ale spolehlivý medikament dosud neexistuje. Choroba se přenáší se pouze pohlavním stykem nebo krví a z matky na plod.

Syfilis (příjice, lues)
Inkubační doba této bakteriální nákazy je 10 až 90 dnů, nejčastěji 3 týdny. Důležitá je včasná diagnóza a okamžitá léčba antibiotiky. Nemoc se projevuje ve třech stadiích. V první fázi se na pohlavních orgánech objeví tvrdý nebolestivý vřed a zduří se lymfatické uzliny v tříslech. Tyto příznaky bez léčby samy po několika týdnech odezní. Druhé stadium se projeví po dalších 6 až 8 týdnech. Bakterie se rozšíří do celého těla a projeví se červenou kožní vyrážkou. Přidá se bolest hlavy a horečka. Po několika měsících obtíže opět samy vymizejí. Už v tomto stadiu však může nastat poškození jater, ledvin, mozku, očí nebo kloubů. Třetí stadium nastupuje po několika měsících i letech. Po celém těle se začnou objevovat vředy a projevuje se poškození nervového systému – nastupuje demence a postupné ochrnutí. Nemoc se přenáší pohlavním stykem nebo z matky na plod.

Kondomů je na výběr velká řada.
Autor: www.pepino.cz

Kapavka
Toto bakteriální onemocnění se léčí antibiotiky. Inkubační doba je 2 – 4 dny od nákazy, ale onemocnění může přejít do chronické formy. Projevuje se příznaky, které vystihují jeho název – u mužů hnisavým výtokem (kapkami) z penisu a pálením při močení. U žen se příznaky nemusí projevit, nejčastěji jde o bolesti v podbřišku, výtok a později zánět močové trubice nebo děložního hrdla. Neléčená choroba poškozuje vejcovody a způsobuje neplodnost.

Chlamydiové infekce
Tyto infekce u žen mohou způsobovat zánět děložního hrdla, hojný výtok a tupou bolest za sponou a v kříži nebo bolest při pohlavní styku. Méně se šíří na dělohu a vejcovody s rizikem následné neplodnosti. U mužů se projevuje pálením a bolestmi při močení. Problém spočívá v tom, že infekce někdy probíhá bezpříznakově a muž se stává trvalým zdrojem infekce pro všechny sexuální partnerky. Léčba je antibiotická.

Vši muňky – "filcky"
Tento drobný, světle zabarvený hmyz musí denně sát krev. Pokousaná místa nepříjemně svědí a objevují se na nich namodralé skvrny, někdy i vyrážka. Veš muňku ve vlasech nenajdete, jsou totiž příliš tenké, aby se na nich udržela. Daří se jí hlavně v podpaží a v ochlupení stydké krajiny, u mužů také ve vousech. Zbavíte se jí poměrně snadno některým z běžně dostupných odvšivovacích přípravků (např.Diffusil, Orthosan). Ložní prádlo vyperte nejméně na 70 °C.

Další pohlavně přenosné nemoci:

- Virová kondylomata jsou bradavičnaté, obvykle nebolestivé výrůstky v oblasti zevních rodidel a pochvy. Léčba spočívá v jejich odstranění v krátké narkóze.

- Opar pohlavních orgánů jsou "herpetické" puchýřky v řadě. Jejich výsev je doprovázen bolestí, pálením, řezáním nebo svěděním. Během několika dnů puchýřky prasknou a z nich se vytvoří drobné vřídky. Léčí se pomocí zevního krému, protivirových léků v tabletách a léky proti bolesti.

- Virová žloutenka typu B a C patří rovněž mezi pohlavně přenosné nemoci.

Pohlavně přenosná onemocnění způsobuje i celá řada dalších mikroorganismů, např. kvasinky, parazité (trichomonády), bakterie…

Autor: len