Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Daň za vzpřímenou polohu

Příčin bolestí zad je celá řada. Běžná je tzv. funkční blokáda v páteři neboli uskřinutí, což navíc vyvolá svalovou křeč, takže bolest se zvyšuje.
24. července 2008 | 15:23

Neschopnost náhle se narovnat, tupý bolestivý tlak za krkem, ztuhlé zádové svaly – poznáváte, co? Podobnými a mnoha dalšími problémy trpí občas každý z nás. Někdy vše postupně odezní, jindy se bolesti v intervalech vracejí, jakoby nám chtěly připomínat, že ani záda nevydrží všechno...

Uspořádání kostí a plotének v páteři není zrovna ideální pro vzpřímenou polohu, což vyvolává dost potíží, které nás často omezují či vedou až k pracovní neschopnosti. Ne vždy má bolest zad příčinu v páteři samotné, někdy může jít o přenesenou bolest z nemocného vnitřního orgánu. Postiženy mohou být svaly, ale i nervová soustava.

Bolest z mnoha důvodů
Příčin bolestí zad je celá řada. Běžná je tzv. funkční blokáda v páteři neboli uskřinutí, což navíc vyvolá svalovou křeč, takže bolest se zvyšuje. Záda nás bolí též z přetěžování svalů a vazů, například při špatném držení těla, vadných pohybových stereotypech, při nadměrně těžké práci apod. Bolet mohou jak svaly zkrácené, tak oslabené. Také stárnutí a přirozené opotřebování se na naší páteři podepisují jistými změnami. Svoji roli hrají samozřejmě i vrozené vady, např. různý počet obratlů nebo deformity získané – známá je skolióza, obloukovité vychýlení páteře do strany. Také onemocnění vnitřních orgánů (plíce, srdce, žaludek, žlučník, ledviny) mohou vyvolat kromě jiného bolesti zad. Existují i chronické bolesti krční páteře, kdy se tupější, stálá bolest šíří do ramen a týla.

Příčin bolestí zad je celá řada. Běžná je tzv. funkční blokáda v páteři neboli uskřinutí, což navíc vyvolá svalovou křeč, takže bolest se zvyšuje.
Autor: archiv

Nebezpečné úrazy
Úraz páteře je většinou velmi vážný. Téměř vždy člověk ještě dlouho pociťuje bolesti a má omezenou možnost pohybu. U těžších úrazů hrozí nebezpečí poranění míchy s následným částečným či celkovým ochrnutím. Kromě zhmoždění páteře může dojít též k jejímu poranění vinou prudkého pohybu – při automobilových nehodách jde například o krční úsek páteře, dále k luxaci neboli vykloubení obratlů či k jejich zlomeninám.

S osteoporózou – řídnutím kostí - lze bojovat. Jak?

- nechte si udělat test na hustotu kostní dřeně

- co nejvíce cvičte, nejlepší jsou zátěžové cviky či sporty jako step aerobik, vzpírání, tenis apod.

- dbejte na dostatečný přísun vitaminu D

- důležité pro kosti je dostatek vápníku, k dispozici jsou volně prodejné prostředky

- předcházejte možným úrazům, pádům a zraněním

- lidé s podváhou jsou k osteoporóze více náchylnější, proto si hlídejte váhu

- nepřehánějte to s alkoholem

- ženy v a po menopauze by se měly poradit o prevenci osteoporózy s lékařem

Léčba páteřních onemocnění

1. Klidový režim
Při akutních bolestech páteře a zad je vhodný klid na lůžku. Na postižené části lze použít např. krční límec či bederní pás.

2. Farmakoterapie
Léky pomohou utlumit bolesti i při zánětu, kromě prášků zabírají též obstřiky lokálními anestetiky. Tlumí následky, neřeší příčinu bolestí.

3. Fyzikální terapie
Zde je možné vybrat z několika způsobů. Termoterapie neboli léčba teplem využívá teplé sáčky, infračervené záření či parafínové zábaly. U kryoterapieElektroléčba má analgetický účinek, stejně jako ultrazvuk či magnetoterapie. Velmi účinná je i masáž, klasická nebo reflexní, ovšem jen tlumí následky a neovlivní příčinu. naopak snižuje bolesti chlad, lze použít i kostky ledu.

Autor: 

4. Akupunktura
Používá se hlavně k ovlivnění chronické bolesti páteře.

5. Léčebná tělesná výchova
Bez pravidelného cvičení nelze bolesti zad úspěšně léčit. Cvičením se zlepšuje hybnost jednotlivých úseků páteře, uvolňují se přetížené a posilují oslabené svaly, tvoří se správné pohybové návyky.

6. Fyzioterapie
V nejnovějším pojetí je to léčba speciálními manuálními technikami, které odstraňují příčiny bolestí zad. Odstraňuje blokády a vyrovnává svalové napětí v celém těle, které tak může začít pracovat ekonomicky a samo se uzdravovat. Jde o cílenou léčbu příčin bolestí.

7. Neurochirurgická operace
Doporučuje se hlavně u výhřezů plotének.


PŘÍŠTĚ: Nejčastější problémy související ze zády (jak se projevují, jaká je jejich příčina a co dělat)

Autor: MAJ