Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nehty prozradí všechno!

15. května 2008 | 09:14

Pohodlně se posaďte a podívejte se na své ruce a nehty. Možná se dozvíte o svém zdraví něco, co vás překvapí.

Hezké ruce s pěstěnými nehty jsou vizitkou toho, jak dobře se staráte o svůj vzhled.

Navíc ale podávají lidem kolem vás obrázek, jak se staráte o své zdraví.
Jaké máte nehty? Jsou silné, hladké s jemným leskem, nebo se lámou, mají rýhy a vlní se?

Správná péče

Mnoha problémům s nehty se vyhnete, když budete dodržovat několik zásad: Při práci v domácnosti a na zahradě noste rukavice, zejména když používáte chemické čisticí prostředky.
Kůžičku okolo nehtů nikdy nestříhejte. Zabráníte tak vniknutí infekce do nehtového lůžka. Natírejte si ruce a nehty krémem. Udělejte si výživnou masáž olivovým olejem.


Bílé skvrny
Jsou velmi časté a většina z nás si jich ani nevšimne. Na vině mohou být drobná poranění nehtu a nedostatek vitaminu H. Ten se nachází zejména v játrech, žloutku, v mrkvi, hrachu, sóji, pšeničných klíčcích a v ovesných vločkách. Častěji se tyto skvrny vyskytují v těhotenství a při zvýšeném stresu. Někdy ovšem může za bílé skvrny i nedostatek vápníku.

Příčné rýhy
Jsou průvodním znakem špatně udělané manikúry. Jejich příčinou může být také stres a deprese. Příčné rýhy na nehtech se objevují po infekčních nemocech nebo otravách.


Lámavé nehty
Často je způsobuje odlakovač s obsahem acetonu, ale také nedostatek železa a zinku ve stravě.

Jemné podélné skvrny
Ve většině případů patří ke stárnutí. U mladých lidí může přicházet v úvahu nedostatek vitaminů a minerálů nebo porucha látkové výměny. Jestliže jsou rýhy velmi výrazné a vadí vám to, raději vyhledejte odborníka.

Žluté nehty
Prozrazují, že jejich majitel je silný kuřák, ale také mohou znamenat kvasinkovou infekci. Nějakou dobu se pozorujte a jestliže se nehty nezmění, jděte ke kožnímu lékaři kvůli stanovení diagnózy.

Nehty s drobnými jamkami

Pokud se vám objeví jen několik jamek, nemusíte se znepokojovat. Ale větší množství teček jako po jehle už může ukazovat na taková onemocnění, jako jsou ekzém nebo lupénka.


Důležité živiny

Pro zdravé nehty jsou nejdůležitější: železo (maso, luštěniny, listová zelenina), vápník (mléko, mléčné výrobky, zelenina) a zinek (luštěniny, ořechy a semínka).

Okusování nehtů
Podle odhadu odborníků trpí tímto nepříjemným zlozvykem asi 30 % dětí a dospívajících a 10 % dospělých. Psychologové mají za to, že kousání nehtů je způsobeno různými podněty. Ovšem představuje také určitý druh uvolnění a uspokojení. Kousání nehtů je průvodním jevem nebo reakcí na stres nebo na přetažení organismu.


Zajímavosti

* Kdybyste si nehty nestříhala, měla byste je ve věku 70 let dlouhé asi 2,5 metru.
* Rychlost růstu nehtů závisí i na ročním období. V zimě rostou rychleji než v létě.
* Dopoledne rostou nehty rychleji než odpoledne, přes den rychleji než v noci.
* I věk sehrává určitou roli. Kojencům a starším lidem dorůstají nehty nejpomaleji. Dospělým lidem rostou nehty rychlostí přibližně 1 mm za týden.

Autor: tam, kat
Klíčová slova: nehty, nehet, ruce, manikůra
Související články