Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přechod není nemoc

26. března 2008 | 09:55

Ženy na sobě s přibývajícími léty pozorují různé změny. Ale klimakterium už nemusí být obávaným obdobím návalů a úporných bolestí hlavy

Klimakterium neboli přechod u žen nejčastěji spadá do věku 45 až 55 let. Činnost vaječníků postupně vyhasíná - produkce pohlavních hormonů ustává. K prvním příznakům patří nepravidelná menstruace, která vyústí v úplné vymizení menstruačního krvácení. Uvadající květinka? Ne! Klimakterium vnímá mnoho žen u nás negativně. Dosud ho považují za období plné útrap. Ženy si připadají jako uvadající květiny. Přitom tomu tak nemusí být. Je mnoho žen, které si právě v období kolem padesátky začaly užívat plodů své práce, těží ze svých znalostí a rozšiřují si vědomosti o další poznatky. Obtíže K nejčastějším obtížím skutečně patří obávané návaly, poruchy spánku a náladovost, mohou se vyskytnout i deprese. Ale některé ženy projdou klimakteriem bez jakýchkoliv obtíží. "Kdybych nepřestala menstruovat, snad bych si ani nevšimla, že nějaké klimakterium existuje," tvrdí Jana (54). Brněnský gynekolog MUDr. David Procházka je toho názoru, že i když žena nemá právě potíže, neměla by svůj stav podceňovat. "Teď se žena nemusí cítit špatně, ale třeba během 10 let se u ní mohou začít projevovat sekundární potíže způsobené vyhasnutím činnosti vaječníků: osteoporóza, zvýšený výskyt onemocnění cév a srdce, ochablost pleti, potíže v sexuální oblasti způsobené sníženou vlhkostí pochvy," říká. Proto by žena měla myslet na budoucnost a o své tělo pečovat. Klimakterium je dobrou příležitostí, jak se soustředit na prevenci zdravotních problémů, které mohou pod jeho vlivem získat na intenzitě. Jaké jsou možnosti? K léčbě obtíží slouží náhradní hormonální terapie. Než s jejím užíváním začnete, musí vás vyšetřit gynekolog, měla byste projít ultrazvukovým a laboratorním vyšetřením, absolvujete mamografické vyšetření, lékař vám změří tlak a zjistí vaši hmotnost. Od věci není nechat si změřit hustotu kostí (kostní denzitometrie) na specializovaném pracovišti, kam vás pošle gynekolog. To abyste věděla, jak moc jste ohrožena osteoporózou. Přírodní cestou Ideální cesta klimakteriem je taková, která využívá výdobytky moderní civilizace, ale zároveň si váží moudrosti přírodní léčby. Ženě během přechodu řídnou kosti - proto je dobré do stravy zařadit více potravin bohatých na vápník - např. mléčné výrobky a ořechy. Proti onemocnění srdce a cév bojujte konzumací potravin, které obsahují nenasycené esenciální aminokyseliny: snězte aspoň 2 vlašské ořechy denně, doporučuje se také propolis nebo pupalkový olej. Samozřejmě není vhodné kouření ani nadměrné pití alkoholu. TIPY: * Najděte si novou zálibu, vyzkoušejte to, co jste vždycky chtěla (např. malování, jízdu na kolečkových bruslích, břišní tanec), ale dosud jste k tomu nenašla odvahu. Nové zážitky vám nedají možnost upadnout do nějaké deprese! * Abyste se příliš nepotila, noste oděvy z prodyšných materiálů. * Dbejte na zdravou výživu. * Nekuřte a nepožívejte nadměrně alkohol, riskovala byste zvýšení tlaku. * Pravidelné cvičení chrání před osteoporózou.

SLOVO ODBORNÍKA Odpovídá MUDr. Ivan Ročárek z Gynekologicko-porodnické kliniky MEDA
Jaký je rozdíl mezi klimaktériem a menopauzou?
Přibližně mezi 45. a 55. rokem věku ženy nastává v jejím organismu řada změn tvořících typický soubor příznaků. Toto období nazýváme klimakteriem, menopauzou nazýváme poslední menstruaci v životě ženy.
Lze udělat nějaké preventivní kroky ke zmírnění klimakterických potíží ještě před menopauzou? A po ní?
Zmírnit klimakterické potíže před a po menopause je možné. Vzhledem k tomu, že za hlavní příčinu potíží lze označit pokles hladiny ženských pohlavních hormonů v krvi, je logické, že doplnění této hladiny náhradními, uměle vyrobenými hormony je účinný prostředek terapie klimakterických potíží.
Jaká vyšetření by žena s klimakterickými obtížemi měla u gynekologa absolvovat? V případě že klimakterické potíže nastanou, měla by absolvovat standardní gynekologické vyšetření s odběrem cytologie hrdla děložního, ultrazvukovým vyšetřením výšky sliznice děložní a také mamografické vyšetření. Výsledek těchto vyšetření pak rozhoduje o vhodné léčbě.
Kdy je pro ženu vhodnější hormonální substituce přírodní než syntetická?
Obecně se toto říci nedá – přírodní preparáty mají nižší účinnost, řada z nich nemusí být předepsána lékařem. Syntetické preparáty jsou účinnější, navozují rychlý ústup potíží, ale musí být předepsány lékařem, a sice po výše zmíněném vyšetření.
Jak dlouho se hormonální substituce užívá? Měla by žena po nějaké době podstoupit opakované vyšetření?
Hormonální substituční léčba se užívá v některých zemích (např. v USA, Kanadě) až do konce života. V Evropě není exaktně stanoveno, kdy je možné nebo dokonce nutné léčbu ukončit, ale naše ženy většinou ukončují užívání estrogenů mezi 60. až 65. rokem věku.

Související články