Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

10 tipů jak přežít lednovou ´depku´

Tohle by mohl být jedenáctý tip. Pochmurné, byť na leden teplé počasí, a depka? Možná by to chtělo aspoň změnit barvy... začněte u kabátu a deštníku!
18. ledna 2008 | 00:30

Měsíc leden a deprese jedno jsou... Ale nezoufejte! Máme pro vás deset tipů, se kterými budete mít depresi pod kontrolou

Leden je měsíc největších depresí, nedorozumění, hádek a špatné nálady. Potvrzují to psychologové a cítí to snad každý. Radost z vánočních dárků už pominula, po zaplacení účtů, tramvajenek a předplatných jsou lidé 'švorc'. Navíc všechno podražilo, venku je zima, slunce nikde a jaro v nedohlednu. Kdo by neviděl černě?! Blesk vám poradí, jak šedé smutné dny, které zbývají do jara, nejen přežít, ale příjemně prožít. 1. Hned jak vstanete, všude rozsviťte. Nejlépe lampy imitující denní světlo, které umějí zmírnit ranní depresi. Rozhodně si tím usnadníte start dne. 2. Náladu dokáže zlepšit i jídlo. Třeba čokoláda, banány a datle podporují vylučování hormonu štěstí - serotoninu. 3. Obklopte se zářivými barvami! Červená dává energii, zelená svěžest, oranžová a žlutá veselost. 4. Určitě si každé ráno dejte sprchu a po ní masáž froťákem. Rozproudí to krev a dodá elán. 5. Poslouchejte muziku, která vás baví! Pokud si nemůžete vybrat, dejte na vědce. Ti prokázali, že k načerpání nových sil je nejlepší barokní hudba. 6. Uvařte si čaj! Ten z třezalky, díky obsahu hiperizinu, vyjasňuje náladu. Při depresi je nad všechny pilulky. 7. Najděte si čas na procházku. I když je nebe zatažené, intenzita denního světla vás dobře naladí. 8. Vůně éterických olejů v aromalampě dokáže navodit i pocit štěstí. Tak působí třeba kardamon, máta, pepř a rozmarýn. 9. Překonejte letargii a udělejte si rozcvičku. Svižný pohyb v rytmu muziky dělá hotové divy. 10. Rozmazlujte se! Když se vám zdá den naprosto bezútěšný, udělejte si radost aspoň drobným dárkem.


Psycholožka: Je to krize! Zima podle kalendáře trvá sotva měsíc, ale ve skutečnosti nás kalné a nepříjemné dny bez slunečního svitu ničí už mnoho týdnů. "Na lidi padá beznaděj už z toho počasí. Když se přidají existenční problémy, strach z budoucnosti, 'šílené' nápady šéfů, kteří s novým rokem nutí lidi bez nálady do nových projektů, maléry jsou na světě," míní psycholožka Lenka Čadová. Za léta praxe si ale všimla, že v lednu za ní pro pomoc s překonáním depresí paradoxně chodí nejméně klientů. "Na lidi se v tomto období valí tvrdá realita a oni nevidí žádnou perspektivu," vysvětluje psycholožka, proč někteří lidé v lednu na hodně výzev už předem rezignují a jiní se mračí a jsou na sebe zlí.
Na tohle se můžeme těšit: DALŠÍ KOLO SLEV Naplno vypukly novoroční slevy. Obchodní řetězce se předhánějí ve snahách, jak nás ulovit. Proč nespojit dobré s užitečným? Udělejme radost sobě i jim! Pokud jste nestihli nakoupit hned po Novém roce, teď je další šance. Na přelomu ledna se chystají obchody na další vlnu výprodejů - někde slibují slevy až 80 procent! JARO UŽ ZA 63 DNŮ Zdá se to být za ještě strašně dlouho, ale... dny se už skoro měsíc prodlužují. I když sluníčko často není moc vidět, každý den za těžkými mraky svítí o minutu dvě déle. Takže vydržte! ŽHAVÉ LÉTO Podle meteorologů bude letošek jedním z nejteplejších od roku 1850, čeká nás prý i skvělé léto. Pokud je to pro vás daleko, trochu víc se ohřejeme už i o tomto víkendu. Předpověď slibuje až 11 °C.

Autor: Alena Sobotková
Související články