Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Dětské deprese? Strašák budoucnosti!

9. března 2007 | 08:00

Přibývá dětí, které hledají pomoc u psychiatrů. Deprese u dětí je běžná, přitom dětská psychiatrie je na "vedlejší koleji"

Z depresí u dětí může být časovaná bomba! V péči psychiatrů skončila dívka (16), před kterou se její přítel (14) pokusil oběsit. Chlapec zůstal v nemocnici. Až se jeho stav zlepší, čeká i jeho pobyt v psychiatrické léčebně. Případ, který se stal nedávno v Plané nad Lužnicí, je příkladem toho, kam mohou vést psychické problémy u dětí. Deprese jsou už u školáků běžné a přitom dětská psychiatrie je ze všech lékařských oborů dlouhodobě na vedlejší koleji. Ohrožená péče "Místo abychom působili preventivně, jen hasíme a zmírňujeme následky," popsala současný stav ředitelka největší dětské psychiatrické léčebny v zemi Iva Hodková z Opařan. Málo peněz, náročná práce personálu a nedostatek lékařů jsou problémy, které tento obor ohrožují. Přitom dětí a rodin, které vyhledávají psychiatrickou péči, přibývá. "Mnozí se to stále snaží utajit, ale zábrany postupně padají. Je to i tím, že vychází najevo, kolik slavných lidí je v péči psychologů a psychiatrů. Lidé vidí, že se s tím může potýkat každý, že to není žádná ostuda," řekla Hodková. Včasná pomoc znamená lehčí formu nemoci, méně léků, kratší dobu léčení a větší šanci školáka na uzdravení. Jinak si dítě nese do života obrovský problém, který může skončit tragédií. "Že měl školák problémy, zjistíme, až když se pokusí o sebevraždu. Když ale vše podchytíme včas, mnohdy pomůže jen psychoterapie nebo kombinace psychoterapie s léky. Často bohužel nerozpozná problémy ani pediatr, natož výchovný poradce ve škole nebo rodiče," poznamenala ředitelka opařanské léčebny.


Nejčastější příčiny * nepříznivé rodinné prostředí (např. hádky rodičů) * zátěž ve škole (např. náročné úkoly) * dlouhodobě stresová záležitost (např. odloučení od jednoho z rodičů)
Jak se onemocnění pozná Psychické poruchy se u dětí projevují změnami v chování. Dítě například ztrácí zájem o své aktivity, je pasivní, úzkostné, začne postupně víc zlobit, uzavírá se do sebe, nemá kamarády, z ničeho se neraduje.

Související články