Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vše, co potřebujete vědět o atopickém ekzému

12. listopadu 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Atopickým ekzémem trpí stále více lidí - za posledních dvacet let se jejich počet dokonce trojnásobil. Současně jde o nejčastější kožní onemocnění u dětí. Připravili jsme pro vás komplexní informace o tom, proč vzniká a čím se dá zmírnit či dostat pod kontrolu.

Vnitřní rovnováha

Na první pohled se to možná nezdá, ale žít s atopickým ekzémem není zrovna jednoduché, obzvlášť trpí-li pacient nějakou jeho těžší formou. Kůže je napjatá, vysušená, loupe se, nepříjemně svědí a člověk má tendenci se neustále škrábat. Nemluvě o tom, že ekzém na pohled nevypadá zrovna moc příjemně, což na sebevědomí zrovna nepřidá. Celkem snadno se pak mohou narušit i sociální vazby s okolím, protože se lidé za svoje potíže začnou stydět. Psychika je vůbec s atopickým ekzémem úzce spojená - často ho totiž spouští právě duševní nepohoda a stres. Existuje samozřejmě řada objektivních příčin, které mohou atopii také způsobit, například genetická dispozice, viry či alergeny, ale životní styl, pohoda a rovnováha jsou důležité úplně stejně. Na tohle téma vzniklo ostatně i mnoho studií a výzkumů, které souvislost jednoznačně potvrzují. O důvod víc myslet na pozitivní přístup k životu i k sobě samým! Za zdravější kůži a dobrý pocit to rozhodně stojí.

Autor: Bioderma

Kůže pod kontrolou

Často si ani neuvědomujeme, že kůže není jen vnější obal těla, ale především náš největší orgán, který bychom si měli hýčkat. Objevíte-li tedy ekzematické projevy na sobě či svých dětech, neodkládejte návštěvu na "potom" a běžte za lékařem hned. Ten po vyšetření stanoví správnou diagnózu a doporučí vám léčbu šitou na míru. Hodně toho pro sebe můžete udělat i sami doma tím, že o ekzematickou pokožku budete pečovat tou správnou kosmetikou. V tomto ohledu je trefou do černého řada Atoderm od značky Bioderma, která na atopický ekzém působí komplexně - řeší tedy nejen suchost kůže, ale i zánět a svědění a dokáže vám výrazně ulevit.

Produkty s příjemnou nemastnou texturou jsou navrženy tak, aby působily jak na povrchu, tak i mezi kožními buňkami a také přímo v nich. Při denní očistě těla tedy mějte po ruce Atoderm sprchový olej, následně pokožku promažte Intenzivní obnovující a zvláčňující péčí Atoderm Intensive Baume a při intenzivním svědění určitě vyzkoušejte inovativní novinku – první protisvědivý bezkontaktní sprej Atoderm SOS. Všichni tito pečující pomocníci vám přinesou okamžitou úlevu od svědění a hloubkovou a trvalou obnovu kožní bariéry pro delší období klidu. Navíc díky této péči nebudete potřebovat tolik kortikosteroidů. Za zmínku stojí i fakt, že celá řada Atoderm účinně působí proti zlatému stafylokokovi, tedy bakterii způsobující na atopické kůži nejrůznější infekce a zhoršení ekzematických projevů.

Autor: Bioderma

Buďte v obraze

Ekzém můžete zmírnit i tím, že si nastavíte co nejvhodnější jídelníček. Atopici většinou bývají citliví na některé potraviny, což se projevuje třeba vyrážkou, otoky, svěděním, či kýcháním. Lékaři se shodují na tom, že mezi největší alergeny patří například čokoláda, kakao, citrusy, jahody, mořské plody a některé druhy exotického ovoce - třeba ananas a kiwi, nicméně přesnou představu o tom, co vám konkrétně nedělá dobře, získáte při vyšetření krve na imunologii. Co by naopak atopici jíst měli, jsou třeba probiotika, ať už přímo v potravinách, či ve formě potravinového doplňku. Významně posilují zažívání a mohou zmírnit citlivost na některá jídla. Skvělou volbou je i mangan, tedy antioxidant obsažený třeba v tmavé listové zelenině, bramborách a celozrnné rýži, dále selen, který najdete v avokádu, vaječném žloutku a semínkách a také pšeničné klíčky, což je podle odborníků pro lidi s atopií přímo superpotravina, ovšem za předpokladu, že nemáte intoleranci na pšenici.

Skvělý přehled nejen o tom, jak můžete zlepšit svůj životní styl, ale další ucelené informace o atopii a všem, co s ní souvisí, najdete na www.pravdyoatopii.cz.

Video se připravuje ...