Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Obezita není jen o konfekční velikosti, ale chronické onemocnění. Příběh slečny Romany, která díky odborné péči a chirurgickému zákroku zhubla o 30 kg.

16. října 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Na myšlenku, svěřit se odborníkům přivedl mladou slečnu? Romanu tatínek. Vážila 96 kg a v 27 letech začínala mít zdravotní problémy. Pomohla až plikace žaludku, kterou Romaně provedli lékaři specializované OB Kliniky v Praze na Krejcárku.

„Pacientka byla odeslána obezitologem k bariatrické operaci. Trpěla obezitou od dětství, sama se opakovaně, prakticky trvale snažila zhubnout cvičením, dodržováním diety i pomocí antiobezitik. Maximální váhu měla v 23 letech. V době první návštěvy naší kliniky v lednu 2014 měla BMI 44,2 a již se léčila s hypertenzí. Byla indikována ke gastrické plikaci, která byla provedena na jaře 2014. Velmi rychle po operaci se znormalizoval krevní tlak, pacientka zpočátku rychleji a nyní, i přes již 4 roky od výkonu, stále pomalu redukuje hmotnost. V současné době má BMI 31,2. Pacientka má nyní výbornou váhu a významně jí poklesla všechny rizika plynoucí z možných komorbidit.

Slečna Hronová před operací na OB klinice
Autor: archiv klientky

To, proč je takto velmi úspěšná, je jistě tím, že stále výborně dodržuje doporučený jídelní a pitný režim. Důvodem, proč lze i takto po mnoho měsíců dodržovat režim, je jednak zmenšení žaludku po operaci, ale zejména důležité jsou hormonální změny zažívacího traktu, které právě po operaci nastávají. Tyto změny dokáží pozitivně ovlivňovat část mozku - hypotalamus, která má pod kontrolou právě množství tukové tkáně.“ Takto popsala příběh slečny Romany MUDr. Petra Šrámková, primářka OB Kliniky.

Co vás vedlo k redukci váhy? Jak vás obezita omezovala? Proč jste se rozhodla pro léčbu?

Pomalu mi začínaly zdravotní problémy, zadýchávání i při běžných aktivitách, začínající cukrovka, vysoký krevní tlak a cholesterol. Cukrovku měli rodiče a věděla jsem, že může způsobit velké problémy. Také psychicky jsem na tom byla hůř. Sama ze sebe jsem měla špatný pocit. Nerada jsem chodila někam, kde bylo více lidí a neznala jsem je.

Na myšlenku, že si nechám poradit od odborníků, mě přivedl až můj táta, který řešil stejný problém.

Slečna Hronová před operací na OB klinice
Autor: archiv klientky

Jak dlouho jste sama bojovala s váhou? Jak dlouho jste po operaci a jak hodnotíte vaše rozhodnutí svěřit se do péče lékařů OB Kliniky?

S váhou jsem měla problémy už od základní školy a největší přírůstek váhy nastal po nastoupení do práce. Operaci jsem podstoupila začátkem roku 2014. Před operací jsem docházela k obezitologovi, nutriční terapeutce a nějakou dobu i k psycholožce. Docházela jsem na cvičení zaměřené pro obézní, hlídala si jídelníček a brala prášky psané doktorem, aby tělo nepřijímalo většinu tuku.

Slečna Hronová po úspěšné redukci váhy
Autor: archiv klientky

Jak jste se cítila po zákroku a teď, máte nějaká fyzická omezení, či nějaká jiná omezení?

První měsíc po operaci byl pro mě náročný z důvodu pooperačního režimu. Bylo těžké neodolat chutím, ale na druhou stranu i díky dodržování tohoto režimu bylo vidět první pokroky velice rychle a to potěšilo. Po navrácení k normálnímu stravování až na velikosti porcí, které jsou malé, nemám žádná omezení. Nyní se cítím jako nový člověk. Začínám si věřit mezi lidmi, jsem se sebou spokojená, ráda si zajdu koupit nové oblečení, což před operací byla spíš nepříjemná nutnost.

Je pro vás pro udržení váhy hodně důležitý pohyb, nebo spíše změna jídelníčku a stravování?

Myslím, že mi nejvíce pomohla změna jídelníčku a stravování, ale sport k tomu pro mě patří.

MUDr. Petra Šrámková, primářka OB Kliniky
Autor: OB Klinika a.s.

Jste spokojená s výsledkem léčby a následnou péčí? V čem následná péče vlastně spočívá?

S výsledkem léčby jsem maximálně spokojená. Ani jsem nevěřila, že to bude mít tak velký efekt. Na kontrolu k paní primářce se těším. Vždy mě sestřička zváží a změří a pak mám kratší pohovor s paní primářkou.  

Video se připravuje ...