Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Cukrovka se může týkat i vás! Jak se nestat diabetikem?

  • 15. října 2018 | 06:00

    Máte v rodině cukrovku? Pak se jí asi jednou nevyhnete. Její nástup ale můžete oddálit do pozdního stáří. Jak na to? Tento praktický manuál vám pomůže. Díky němu tuto nebezpečnou nemoc rozpoznáte i oddálíte.

    Diabetem 2. typu, což je nejrozšířenější typ cukrovky, u nás trpí každý desátý člověk – to je osm set padesát, možná dokonce devět set tisíc lidí. A co že těm diabetikům vlastně je? Pod názvem cukrovka se skrývá skupina nemocí, které se vyznačují především zvýšenou hladinou cukru v krvi. Jak nemoc rozpoznat, popřípadě oddálit?

  • Kontrolujte svou glykémii

    Autor: istock.com

    Hladinu glukózy v krvi neboli glykémii vám při preventivní prohlídce změří váš praktický lékař. Pokud bude váš krevní cukr v pořádku, můžete si gratulovat. Jestli se ale prokáže zvýšená hodnota, začne vás lékař pravidelně kontrolovat. A pro vás to bude signál, že je za pět minut dvanáct změnit svůj životní styl. 

  • Nepřejídejte se

    Autor: iStock

    Dávejte svému tělu jen tolik energie, kolik jí potřebuje. A vybírejte jen zdravé potraviny. Mezi nejlepší potraviny, které bojují proti diabetu, patří například: neškrobová zelenina jako je brokolice, řepa nebo zelí, dále nízkotučné mléčné výrobky, rajčata nebo losos. Do jídelníčku zařaďte také vlašské ořechy a lněná semínka, citrusy a ječmen, který obsahuje spoustu vlákniny a antioxidantů.

  • Hýbejte se

    Autor: istock.com

    Pohyb je skvělý pomocník v prevenci cukrovky. Při pohybu se totiž začnou ve svalech tvořit myokiny. Ty se starají o růst svalů a také dovedou regulovat metabolismus, takže člověk například rychleji hubne. Látky jsou vylučovány do krevního oběhu, a proto dokážou významným způsobem ovlivňovat metabolismus vzdálených orgánů – například tukovou tkáň, mozek, trávicí trakt, srdčení sval, cévy, kosterní systém. Jaký pohyb je vhodný? Aerobní, při kterém se spalují tuky. Vhodné jsou také cyklistika, jóga, plavání.

  • Využijte bylinky

    Autor: istock.com

    Léčivek, které pomáhají v prevenci i léčbě diabetu, existuje mnoho. Patří k nim aloe vera, borůvka černá, černucha setá, fazol obecný, gymnéma lesní, jeřabina lékařská, kopřiva dvoudomá, lékořice lysá, momordika karela, morušovník bílý, nopál, ostropestřec mariánský, pískavice, skořicovník, pampeliška, šalvěj lékařská či ženšen.

  • Zachraňte se včas!

    Autor: Shutterstock.com

    U cukrovky je úspěšné řešení možné jen na začátku, dokud ještě máte zachovány zdravé orgány. Pokud se člověk už stal diabetikem 2. typu a má své regulační systémy kvůli dlouhodobě vysoké hladině glukózy v krvi zničené, je na skutečnou léčbu už pozdě. Pak už nezbývá než snižovat vysoké hladiny krevního cukru za pomoci inzulinu, případně řady dalších léků – antidiabetik. Snižování vysoké glykémie je nutné k tomu, aby se odvrátily pozdní komplikace diabetu.

    Další důležité informace o cukrovce se dozvíte v říjnovém čísle Blesk zdraví:

    5201607:gallery:true:true

Autor: Zdena Lacková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...