Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Milujete kávu, ale bojíte se skvrn na zubech? Prozradíme vám triky, jak se jim vyhnout!

  • 7. října 2018 | 06:00

    Milujete kávu a neumíte si bez ní představit svůj život? V pořádku, jen ji pijte, výzkumy ukazují, že konzumace kávy snižuje riziko vzniku cukrovky a srdečních chorob, a dokonce prodlužuje život. Ovšem může taky poškodit vaše zuby. Jak?

    Káva totiž obsahuje třísloviny, což jsou barvící látky, a ty se snadněji udrží na povrchu nejen bílého ubrusu, ale i vašich zubů. Jaké tipy mají stomatologové, pokud jde o minimalizaci vzniku tmavých skvrn?

     

  • Čistěte si zuby aspoň dvakrát denně

    Autor: iStock

     

    Ani zubaři nepřestanou pít kafe, to je jasné jako facka. Ovšem moc dobře vědí, že odstranit následky časté konzumace kofeinu není tak snadné, pokud se nepokusíte tomu zabránit. Nejlepší prevencí je zubní kartáček. Stomatologové doporučují čištění zubů minimálně dvakrát denně, ráno a večer. A pokud máte možnost, ideální je vyčistit si zuby hned po konzumaci kávy. Nezapomeňte taky na dentální nit či mezizubní kartáčky, a to aspoň jednou denně. Tím odstraníte plak.

     

  • Po kávě vypijte sklenku vody

    Autor: iStock

     

    Dalším bojovníkem proti kávovým skvrnám hned po kartáčku je obyčejná voda. Naplňte sklenici vodou a hned poté, co vypijete kávu, vypijte i vodu. Jestli je to na vás moc, aspoň si ústa vypláchněte vodou a vyplivněte ji. Tím se dostanou z povrchu všechny materiály, které tam nemají co dělat. Čím více vody vypijete, tím kratší dobu budou vaše zuby vystaveny tříslovinám z kofeinu.

  • Udržujte okolí úst čisté

    Autor: iStock

     

    Řada stomatologů doporučuje, abyste zajistili, že káva a její sladké zbytky nejsou nikde v ústech ani v okolí úst. Když vám totiž nějaké to zrnko zůstane v koutku úst, může se pak snadno dostat dovnitř k zubům, to pak může vést k tvorbě plaku a skvrn.

     

  • Používejte brčko

    Autor: iStock

     

    Někteří lékaři doporučují pít kávu brčkem. No, tahle rada asi milovníkům kávy nepřijde zrovna ideální, nicméně zkusit to můžete. Třeba cappuccino, latté, ledová káva či frappé se brčkem pít dají celkem důstojně. Když totiž pijete kávu brčkem, tekutina se dostane do vašich úst přímo, aniž by se dotýkala předních zubů, které jsou samozřejmě nejvíc ohroženy zabarvením.

     

  • Vypusťte cukr

    Autor: iStock

     

    Pro vaše zuby a dásně je nejlepší vypustit cukr a jíst zdravěji. Vychutnávejte si všechno s mírou. Zvláště v případě kávy. Pokud pijete často kávu a začínají se vám na zubech objevovat skvrnky, přestaňte sladit. Cukry mají totiž tendenci snadno ulpívat na zubech, což vede k zbarvení a taky vzniku zubního kazu.

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...