Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Náhradní matky jako pomoc pro neplodné páry: Co všechno obnáší surogátní mateřství?

  • 8. října 2018 | 06:00

    Představte si situaci, že toužíte po dítěti, ale zdraví vám to neumožňuje. V takové chvíli je možným řešením najít ženu, která vám embryo počaté z buněk vás a vašeho partnera donosí a porodí. Jak to tedy v praxi vypadá a co je dobré o takzvaném surogátním mateřství vědět?

    Přibližně patnáct procent českých párů má problémy s početím. Někdy je jediným východiskem právě náhradní mateřství. Čísla a statistiky, které by dokládaly počet těchto případů, k dispozici nejsou, podle odhadů center asistované reprodukce však jde o stovky. „Přitom u nás neexistuje žádný oficiální registr nebo nábor náhradních matek, takže vhodnou adeptku si musí hledat každý pár sám, případně s pomocí koordinačního pracovníka konkrétního pracoviště reprodukční medicíny,“ říká ředitelka kliniky reprodukční medicíny Repromeda v Brně MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D. 

  • Co to vlastně náhradní (surogátní) mateřství je?

    Autor: istock.com

    Myšlenka je velmi jednoduchá. Jde o proces, kdy embryo biologických rodičů donosí náhradní matka. Tou je žena, která na základě dohody s biologickými rodiči svolí k zavedení embrya do své dělohy s úmyslem otěhotnět, dítě donosit a porodit, ale potom se vzdát rodičovských závazků k dítěti a umožnit biologickým rodičům, aby ho adoptovali (nezrušitelně osvojili). Pokud je v rodném listě dítěte uveden už jeho biologický otec, osvojuje si dítě po porodu jen jeho biologická matka. Za donošení a porod dítěte může, ale také nemusí náhradní matka od rodičů dítěte dostat finanční odměnu – jde vždy o dohodu mezi oběma stranami. Odměna či finanční kompenzace se u nás v těchto případech pohybuje od 250 000 až do půl milionu korun. Žadatelský pár náhradní matce rovněž platí lékařská vyšetření, případně zvláštní výživu během těhotenství nebo těhotenské ošacení. 

  • Kdo může pomoc náhradní matky využít?

    Autor: istock.com

    Náhradní mateřství je vhodnou variantou pro páry, v nichž žena nemůže dítě sama z různých zdravotních důvodů donosit. Překážkou můžou být například vrozená vývojová vada dělohy nebo její absence, poškození děložní dutiny nebo nízká děložní sliznice. Odborníci ale těhotenství a porod nedoporučují ani ženám, které trpí nějakým závažným chronickým onemocněním, ať už kardiovaskulárním, neurologickým nebo psychiatrickým. V takovéto situaci může být nápomocná žena, jež se stane náhradní matkou a embryo biologických rodičů donosí. „Řada dvojic nemůže bez využití pomoci náhradní matky přivést na svět vlastní dítě. Žena může pomoci jak někomu ve své rodině, blízké kamarádce, tak také dvojicím léčeným na klinice asistované reprodukce,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Veselá. 

  • Jaká žena se může stát náhradní matkou?

    Autor: istock

    Ideálně by měla být ve věku mezi 20 a 49 lety, měla by mít minimálně jednoho vlastního potomka a být v prokazatelně dobrém zdravotním stavu. Pokud je žena vdaná, jedná se o určitou nevýhodu, protože do celého procesu by se v takovém případě musel zapojit i její manžel, jelikož podle českých zákonů je manžel automaticky považován za otce jejího dítěte. Lepší tedy je, když je žena svobodná nebo rozvedená. V ČR musí také mít platné zdravotní pojištění. Musí rovněž projít zdravotním vyšetřením a také testy na pohlavně přenosné choroby.

  • Je to úkol pro každou zdravou ženu?

    Autor: istock

    Vůbec ne. Je nutné si uvědomit, že se jedná o eticky a sociálně složitý a také psychicky náročný proces. Vhodné je to tedy spíše pro ženy, které si své vlastní těhotenství opravdu užívaly, po dalších vlastních dětech už netouží a chtějí tímto způsobem pomoci k vytouženému potomkovi někomu dalšímu. 

  • Skutečně si pár náhradní matku sám vybírá?

    Autor: istock

    Ano, je to zcela na nich. Ve chvíli, když se obě strany dohodnou na podmínkách u právníka, celý proces probíhá stejně jako klasický cyklus fertilizace in vitro. Tedy spermie muže z neplodného páru oplodní vajíčko ženy z neplodného páru. 
    Pokud ale žena nemá vhodná vajíčka k oplodnění, je možné využít i vajíčka od anonymní dárkyně. Nesmějí být ale použita vajíčka od vybrané náhradní matky, jelikož dárcovství je u nás ze zákona zcela anonymní. Poté je embryo vloženo do dělohy náhradní matky. 

    Více informací o náhradním mateřství se dozvíte v říjnovém čísle Blesk zdraví:

    5201607:gallery:true:true



Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...