Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zázračné účinky cibule: posílí vlasy i imunitu. A co ještě dokáže?

  • 25. září 2018 | 06:00

    Říká se o ní, že je královnou kuchyně, a jen těžko se bez ní při vaření obejdeme. Cibule je základem mnoha receptů české a mezinárodní kuchyně. Díky vitaminům má ale mnohem více prospěšných vlastností. Cibule dokáže vyléčit, povzbudit i zkrášlit.

  • Skvělá prevence proti nemocem

     

    Cibule má spoustu prospěšných vlastností
    Autor: iStock

    Cibule je zásobárnou životně důležitých a prospěšných látek. Obsahuje vitaminy B1 a B2, C, je bohatá na kyselinu listovou, vitamin E i karoteny. Najdeme v ní železo, zinek, síru, fosfor, sodík, vápník, draslík, hořčík, měď i jod. Pomáhá předcházet zdravotním komplikacím, jako jsou křečové žíly, poruchy prokrvování, hemoroidy, ale i závažnějším nemocem.

    Cibule totiž také obsahuje léčivé látky, mezi které patří například silice. Tyto látky nám pomáhají posílit srdce a krevní oběh, a stávají se tak přírodní prevencí proti infarktu a vysokému tlaku. Pravidelná konzumace cibule se doporučuje také jako dobrá prevence proti vzniku rakoviny hrtanu, střev a vaječníků. Navíc je i skvělým pomocníkem při snižování cukru v krvi, proto je ideální pro diabetiky.

    Dobrá rada! Nejlepší je konzumovat cibuli syrovou, abyste nezničili cenné látky kuchyňskou úpravou. Pokud si na samostatnou cibuli netroufáte, přidejte ji do zeleninového salátu či pomazánky.

  • Lék nejen proti kašli



    Cibule má spoustu prospěšných vlastností
    Autor: iStock

    Cibule je také velkým bojovníkem proti nachlazení a chřipce. Může za to látka allicin, která má stejné účinky jako antibiotikum. Dezinfikuje ústní dutinu, dýchací cesty a nosní sliznici. Působí tedy preventivně proti infekcím dýchacích cest a léčí jejich nemoci, jako jsou kašel, zahlenění, špatné dýchání, chrapot, rýma, angína, chřipka, bolesti v krku.

    Pokud vás tedy něco z toho trápí, vyzkoušejte starý dobrý a účinný recept. Můžete si tak ušetřit cestu do lékárny. Stačí cibuli nakrájet či nastrouhat nadrobno, posypat cukrem a počkat, až pustí štávu. Tu pak můžete ještě dosladit medem. Pokud budete podomácku vyrobenou medicínu připravovat pro děti, recept malinko upravte, aby to pro ně bylo lépe stravitelné. Nakrájenou cibuli přelijte horkou vodou, povařte, sceďte a smíchejte s lipovým čajem. Podle chuti nakonec přidejte med nebo cukr.

  • Krásné a zdravé vlasy plné lesku

    Cibule má spoustu prospěšných vlastností
    Autor: iStock

    Cibule má v sobě velmi prospěšné látky, které hrají důležitou roli při posilování růstu vlasů. Šťáva z obyčejné červené cibule dokáže zabránit vypadávání vlasů a zároveň urychlí jejich růst a zlepší jejich kvalitu. Obsahuje velké množství síry, která stimuluje tvorbu kolagenu nezbytného pro růst vlasů a rovněž podporuje cirkulaci krve v pokožce, čímž se zlepšuje vyživování vlasových kořínků. Jak na to? Odšťavte 2 cibule, tekutinu promíchejte se lžící medu a směs naneste na vlasy zhruba na půl hodiny. Vlasy pak umyjte jemným šamponem. Kúru opakujte třikrát do měsíce.

  • Konec kožních problémů

     

    Cibule má spoustu prospěšných vlastností
    Autor: iStock

    Červené pupínky netrápí zdaleka jen náctileté. Pokud se i vy potřebujete zbavit akné, vyzkoušejte cibuli. Její antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti dokážou divy na kůži. Můžete vyzkoušet například pleťovou masku, tu připravíte lehko:

    Cibuli najemno nastrouhanou smícháme s ovesnou moukou a čajovou lžičkou medu. Tuto směs rovnoměrně naneseme na obličej a na místa, která trpí nečistotami pleti. Masku necháme asi dvacet minut působit a pak ji smyjeme vlažnou vodou.

    • Silné antibakteriální účinky pomohou také při oparech. Stačí na postižené místo dát plátek syrové cibule.
    • Cibule může pomoci vyléčit i některé kožní plísně, ekzémy a bradavice. Na nemocné místo se má podle starých receptur přikládat kaše z drcené čerstvé cibule, a to na několik hodin a pravidelně – až do vyléčení.
    • Stejně tak cibule pomáhá zmírnit bolest způsobenou bodnutím včely nebo jiného hmyzu. Přiložte na postižené místo rozříznutou cibuli. Její enzymy pomáhají zmírnit bolest i otok a podporují rychlejší regeneraci.

Autor: beni
Klíčová slova:  cibule, nachlazení, účinky, rady a tipy
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...